SNAŽAN RAST

Mobilne IoT veze doseći će 5,4 milijarde do 2030.

Mobilne IoT veze doseći će 5,4 milijarde do 2030.
Depositphotos

Stanični IoT ekosustav spreman je za značajnu transformaciju u sljedećih sedam godina, potaknut porastom 5G tehnologija, prema novom istraživanju Omdie. S dominantnim fokusom na module 5G RedCap, 5G Massive IoT i 4G LTE Cat-1bis, očekuje se da će nadolazeće isporuke kulminirati sa značajnih 5,4 milijardi mobilnih IoT veza do 2030. Ova promjena paradigme naglašava razvoj krajolika i sve veću važnost napredna rješenja za mobilnu povezanost.

Istraživanje je također pokazalo da bi masovno usvajanje 5G RedCap-a trebalo započeti od 2024. nadalje, s tehnologijom koja će se etablirati kao rješenje povezivosti srednje razine za 5G uređaje koji ne zahtijevaju tako visoke specifikacije kao što su Ultra-Reliable Low Latency Communications (uRLLC) i Poboljšana mobilna širokopojasna veza (eMBB). Također će omogućiti zaštitu uređaja za budućnost budući da industrija predviđa konačno postupno ukidanje 4G nakon 2030. godine.

“2024. bit će ključna godina za rast 5G RedCap-a. To će započeti u Kini, gdje se očekuje najveći volumen, au dogledno vrijeme, subvencije će smanjiti prosječnu prodajnu cijenu modula (ASP) na sličnu cijenu kao LTE Cat-1”, komentirao je Alexander Thompson, viši analitičar za IoT u Omdiji.

Prognoza također otkriva da će više od 60 posto isporuka IoT modula dolaziti iz regije Azije i Oceanije, što će činiti približno 80 posto IoT veza u 2023. Značajno, automobilski sektor pojavljuje se kao ključni pokretač i očekuje se najveći broj isporuka modula zbog rastuće potražnje za pametnim vozilima koja integriraju 5G povezivost.

„U lancu vrijednosti IoT-a, platforme za omogućavanje aplikacija (AEP) i dalje su vodeći generator prihoda. I dalje postoji uloga AEP-ova specifičnih za industriju/čiste igre unatoč eksponencijalnom rastu ponuda hiperskalera i financijskim ograničenjima za startupove u trenutnom gospodarstvu”, dodao je Andrew Brown, voditelj prakse za Omdijinu IoT grupu.