Krenule pripreme za MWC 2021 u Barceloni, Ericsson već otkazao

Krenule pripreme za MWC 2021 u Barceloni, Ericsson već otkazao

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

MWC održat će se u Barceloni od 28. lipnja do 1. srpnja, a organizator GSMA podijelio je detalje vezane uz sigurnosne protokole i općenito planove vezane uz samo izvođenje tako velikog događaja. Ipak već sada neki su veliki igrači s telekom tržišta odustali i to prije svega Ericsson.

Dakle, MWC21 bit će poseban po mnogočemu. Već sama činjenica da će se umjesto kasne zime ili ranog proljeća održati tijekom ljeta poveća je promjena, a kad se tome pridoda pandemija koronavirusa, situacija postaje iznimno zanimljiva.

No, organizatori su spremni na sve i u suradnji s katalonskim zdravstvenim ustanovama proći će svaki detalj kako bi osigurali uspješno održavanje sajma u iznimno izazovnim uvjetima. Naravno, posebna pažnja pridaje se zaštiti zdravlja i sigurnosti svih sudionika, od zaposlenika, izlagača, dobavljača...

Svaka nekontrolirana situacija dovodi u probleme ne samo one na sajmu već i sve stanovnike Barcelone. Jasno je to već po činjenici da se planira dolazak oko 50.000 posjetitelja kroz četiri dana. Nažalost, poznato je i da Ericsson neće biti jedan od izlagača, ta kompanija unaprijed se izuzela od sudjelovanja.

Unutar prostora gdje će se održavati sajam bit će postavljeno 1300 dozatora za dezinfekciju i sudionici će morati nositi FFP2 masku te se pridržavati pravila o socijalnoj distanci. Iz GSMA naglašavaju da će sve nadgledati španjolske vlasti, što znači da se ništa ne prepušta slučaju.

Organizatori napominju da će na samom sajmu kretanje biti jednosmjerno, ugostiteljski objekti će biti prilagođeni situaciji, sve transakcije obavljat će se bezkontaktno, gužve će se pokušavati anulirati, u zatvorene prostore ubrizgavat će se svježi zrak i bit će osjetno veći broj zdravstvenih djelatnika nego prethodnih "normalnih" godina.

Što se tiče tehničkih i dodatnih zdravstvenih detalja, posjetitelji će morati koristiti aplikaciju "My MWC", kojom se obavljaju bezkontaktne prijave i identifikacije, ali i dobivaju vrijedne informacije. Primjerice, GSMA planira obavljati testiranja svaka 72 sata i on se odnosi na sve posjetitelje. O mjestu i vremenu testiranja obavještavat će ih se kroz aplikaciju. Naravno, i prije dolaska na sajam, kao i u Španjolsku bit će potrebno posjedovati potvrdu s negativnim testom.

Razloga za optimizam ne nedostaje jer od 23. do 25. veljače održan je MWC Šangaj i posjetilo ga je 20.000 posjetitelja u posebnim uvjetima. Koji će vrijediti i u Barceloni. Samim time, organizatori imaju primjer na koji se mogu ugledati i iskustvo iz kojeg mogu naučiti kako održati ovaj događaj na najbolji mogući način.

Još iz kategorije

Otkrivena potencijalna sigurnosna ranjivost u 5G slicingu

Otkrivena potencijalna sigurnosna ranjivost u 5G slicingu

15.04.2021.

Stručnjaci za IT sigurnost u AdaptiveMobile otkrili su ozbiljnu ranjivost u arhitekturi 5G mreža, a koja ima veze s mrežnim raslojavanjem (eng. network slicing) i virtualiziranim mrežnim funkcijama. U konačnici, ta ranjivost je pogodna za DoS (Denial of Service) napade.

Magenta 1 slavi peti rođendan i poklanja do mjesec dana neograničenog interneta

Magenta 1 slavi peti rođendan i poklanja do mjesec dana neograničenog interneta

15.04.2021.

Magenta 1 tijekom travnja i svibnja daruje korisnike – neograničeni mobilni internet (dostupan i na 5G mreži bez dodatne naknade), 100 GB uz Internet posvuda, HBO Premium na MAXtv To Go bez dodatne naknade te veliki popusti na 5G uređaje i opremu.

Ericsson na vodećoj poziciji u Frost Radar istraživanju o globalnom tržištu 5G mrežne infrastrukture

Ericsson na vodećoj poziciji u Frost Radar istraživanju o globalnom tržištu 5G mrežne infrastrukture

14.04.2021.

S više od 130 komercijalnih 5G ugovora s pojedinim pružateljima komunikacijskih usluga i 83 5G mreže u radu širom svijeta, renomirana konzultantska kuća Frost & Sullivan proglasila je Ericsson vodećim na globalnom tržištu 5G mrežne infrastrukture u 2020. godini.