VELIKO ULAGANJE

Kreće gradnja državne optičke infrastrukture, projekt vrijedan više od 224 milijuna eura, do čega su EU novci 101,4 milijuna eura

Kreće gradnja državne optičke infrastrukture, projekt vrijedan više od 224 milijuna eura, do čega su EU novci 101,4 milijuna eura
Depositphotos / Ilustracija

Nova optička infrastruktura koja će graditi državna tvrtka Odašiljači i veze gradit će se u sklopu projekta "Izgradnja nacionalne agregacijske širokopojasne (backhaul broadband) infrastrukture sljedeće generacije (Next Generation Network – NGN)", a nositelj projekta je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Ukupna vrijednost projekta je 224,3 milijuna eura, od čega je 101,4 milijuna eura sufinancirano iz EU fondova. OiV je na javnom natječaju, nakon podosta peripetija izabrao izvođače radova i to u četiri grupe. U natječaju se navodilo kako je ukupna dužina trase NGN agregacijske širokopojasne infrastrukture koja se namjerava realizirati je oko 5.300 kilometara. Sklapanje ugovora o projektiranju i izgradnji te infrastrukture predviđa do 8. prosinca 2023., a onda rok završetka programa u listopadu 2027. tj. u roku od oko 46 mjeseci.

Riječ je o izgradnji nacionalne agregacijske širokopojasne optičke infrastrukture sljedeće generacije (NP-BBI) diljem Hrvatrske tamo gdje telekomi nemaju poslovnog interesa. To podrazumijeva izgradnju pasivne svjetlovodne infrastrukture do ciljanih naselja u prigradskim i ruralnim područjim.

Za izvođače radova u postupku javne nabave za projektiranje i izgradnju agregacijske infrastrukture odabrane tvrtke Strabag AG, Strabag d.o. glavna podružnica za građevinarstvo te zajednica ponuditelja-tvrtki Ericsson Nikola Tesla, Ericsson Nikola Tesla Servisi i Supra Net. Strabag je dobio 3 od 4 grupe i gradit će najveći dio mreže, a Ericsson Nikola tesla, Ericsson Nikola Tesla Servisi čiji dio postaje uskoro sastavni dio HT-a nakon što je prije toga taj dio izdvoje u Ericsson Nikola Teslu odakle je i nastala tvrtka Ericsson Nikola tesla Servisi. Uz Ericsson Nikola tesla, Ericsson Nikola Tesla Servisi u konzorciju je i SupraNet dio Storm Grupe.

Poslove koje su dobila ova dva konzorcija projektiranje, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ishođenja građevinskih dozvola te izvođenje građevinsko-instalaterskih radova.

Podsjetimo, OiV je zadužen za tehničku provedbu o čemu je krajem 2020. s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i agencijom SAFU sklopio ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova za tu namjenu.

Treba svakako reći da je u jednom trenutku postojala ideja stvaranja državnog telekoma bila je da Odašiljači i veze upravljaju telekom infrastrukturom u vlasništvu državnih tvrtki poput Hrvatske elektroprivrede, Hrvatskih autocesta, Autoceste Rijeka Zagreb, Hrvatskih željeznica, Jadranskog naftovoda. Tome se trebalo pridodati i izgrađena infrastruktura, ali možda i ova nova infrastruktura.