Ježina: Spremni smo provesti jako brzu integraciju Optime u Telemach

Ježina: Spremni smo provesti jako brzu integraciju Optime u Telemach

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Stupanjem na snagu novog Zakona početkom listopada i s ukidanjem ranije zabrane, ostvarena je jedna od pretpostavki za preuzimanje Optima telekoma, a nakon što ovu odluku potvrdi i AZTN Telemach će moći potpisati ugovor kojim finalizira kupnju Optime, pojašnjavaju iz Telemach Hrvatska na upit ICTbusiness.info o preuzima nju Optime Telekoma.

„Očekujem da ćemo uskoro dobiti odobrenje nakon čega krećemo s preuzimanjem Optime. Do nedavno isključivo mobilni operator, Telemach postaje potpuno konvergentna telekom kompanija koja nudi cijeli niz telekomunikacijskih usluga, uključujući TV, i to na vlastitoj infrastrukturi. Jako se tome veselimo jer će korisnici uskoro moći osjetiti sve prednosti našeg dolaska u Hrvatsku.  A to je mogućnost odabira kvalitetnijeg sadržaja, dostupnost većih brzina na području cijele Hrvatske te vraćanja povjerenja u telekom kompanije“, ističe za ICTbusiness.info predsjednik Telemacha Hrvatske Adrian Ježina.

Podsjetimo, Telemach Hrvatska, član United Grupe, još je u srpnju ove godine postigao dogovor s Hrvatskim Telekomom i Zagrebačkom bankom o preuzimanju većinskog udjela u Optima Telekomu. Predmet transakcije bila je prodaja ukupno 54,31 posto dionica Optima Telekoma, od čega se 36,90 posto dionica nalazi u vlasništvu Zagrebačke banke, dok je 17,41 posto dionica u vlasništvu društva HT holding, koje je u 100-postotnom vlasništvu Hrvatskog Telekoma.

Svakako je važno za napomenuti da zaključivanje transakcije ovisilo o promjeni hrvatskog Zakona o elektroničkim medijima, koji je u tom trenutku zabranjivao vertikalnu integraciju između TV nakladnika i operatora koji obavlja prijenos medijskog sadržaja pa zbog činjenice da je Nova TV u vlasništvu United Grupe, Telemach nije mogao preuzeti Optima telekom.

Pritom napominje Ježina zahvaljujući EON-u, OTT platformi sa 160 TV i radio kanala, uključujući  Discovery, N1 i Sport klub, korisnicima Optima Telekoma ćemo ponuditi značajno bolje servise. „Spremni smo provesti jako brzu integraciju Optime u Telemach i osigurati zajednički nastup servisa i mreža na širem području Hrvatske, s puno većom perspektivom za korisnike Optime nego što je to bio slučaj do sada. Uz mogućnost prelaska na najbolju mrežu na tržištu gdje to bude moguće, korisnici Optime tako će imati priliku koristiti telekomunikacijske usluge najnovije generacije, uz najbolje korisničko iskustvo i proizvode“, dodaje Ježina.

Telemach Hrvatska, na čelu s United Grupom, ulaže 1,7 milijardi kuna u modernizaciju mobilne mreže i izgradnju najbrže 10 Giga optičke mreže, pojašnjavaju iz Telemacha i dodaju da zahvaljujući ulaganjima u infrastrukturu, Zagreb će postati prvi 10 Giga grad u regiji, a najbržu optičku mrežu uskoro će dobiti i cijela Hrvatska.

Do kraja 2021. godine 5G signalom bit će pokriveno cijelo područje Zagreba, a do ljeta 2022. i područje cijele Hrvatske, tvrde u Telemachu.

Nakon što transakcija bude zaključena, 125.000 pretplatnika širokopojasne mreže i 55.000 korisnika pay-TV usluge Optima Telekoma će postupno imati koristi od spomenutih ulaganja i novih modernih usluga koje će omogućiti konvergenciju s mobilnom uslugom te poboljšati kvalitetu i korisničko iskustvo, zaključuju u Telemachu.

Još iz kategorije

Na tržištu elektroničkih komunikacija rastu ulaganja i prihodi

Na tržištu elektroničkih komunikacija rastu ulaganja i prihodi

07.12.2021.

U prvih devet mjeseci 2021. na tržištu elektroničkih komunikacija nastavljen je trend rasta ukupnih ulaganja koja su veća za 16 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. U nepokretnoj mreži zabilježen je značajan porast ulaganja u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu od 127 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Privatne mobilne mreže nastavljaju s povećanjem potrošnje na opremu

Privatne mobilne mreže nastavljaju s povećanjem potrošnje na opremu

05.12.2021.

Poboljšane mogućnosti 5G mreža potaknule su entuzijazam i svijest o privatnim mobilnim mrežama pa samim time doveli godišnju potrošnju na mrežni hardver i usluge do gotovo 12 milijardi američkih dolara na globalnoj razini, navodi Juniper Research.

Potrošnja podatkovnog prometa povećala se gotovo 300 puta od 2011.

Potrošnja podatkovnog prometa povećala se gotovo 300 puta od 2011.

03.12.2021.

Ericsson je u najnovijem izvješću otkrio da se potrošnja podatkovnog prometa povećala gotovo 300 puta od 2011., kad je objavljen prvi kompanijin Mobility Report. A razlozi za takvo povećanje su podosta logični.