TELEKOM ANALIZA

I dalje smo loši prema brzinama i kvaliteti brzog pristupa internetu

I dalje smo loši prema brzinama i kvaliteti brzog pristupa internetu
Depositphotos / Ilustracija

Najnovije istraživanje Open Signala koje prati brzine interneta u Europi pokazuje da Hrvatska je na dnu s brzinom downloada prema njihovim podacima od 48 Mbps i od nas su lošije jedino Češka, Estonija i Grčka na listi od 28 europskih tržišta.

Prema brzinama uploada u analizi Open Signala smo bolji s brzinom od 24,2 Mbps i tu se nalazimo na 19 mjestu od 28 zemalja, a iza nas su od velikih zemalja Velika Britanija, Italija, Njemačka, Austrija, Belgija. Prema kvaliteti mobilne mreže Hrvatska je na pretposljednjem mjestu, a iza nas je samo Grčka.

Među uspoređivanim tržištima, Francuska i Španjolska ističu se najbolje uočenim brzinama širokopojasne mreže. Naši francuski i španjolski korisnici bilježe prosječne brzine širokopojasnog preuzimanja od 121Mbps odnosno 114,4Mbps, odnosno prosječne brzine širokopojasnog prijenosa od 88,5Mbps odnosno 91,4Mbps. Tri skandinavske zemlje preuzimaju vodstvo za najkonzistentnije širokopojasno iskustvo, a naši korisnici u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj bilježe najbolje rezultate Broadband Consistent Quality među uspoređenim europskim tržištima, s više od 82% testova koji su premašili pragove kvalitete.

Prosječna širokopojasna brzina preuzimanja, mjerena među našim korisnicima u uključenim europskim zemljama, kreće se od 36,5 Mbps u Grčkoj do 121 Mbps u Francuskoj. Francuska stoga ima najveću prosječnu brzinu preuzimanja u Europi, a slijedi ju Španjolska gdje je prosječna brzina nešto sporija i iznosi 114,4 Mbps. Osim toga, Španjolska ima najbržu brzinu prijenosa putem širokopojasne mreže u Europi od 91,4 Mbps, a slijedi je Francuska s 88,5 Mbps.

Vraćajući se na brzinu preuzimanja širokopojasnog interneta, Francusku i Španjolsku slijede Nizozemska (104,4Mbps), Švicarska (102,1Mbps), Danska (99,1Mbps), Mađarska (95Mbps), Portugal (93,1Mbps), Rumunjska (89,9Mbps) i Norveška (85,8) Mbps). Ove zemlje predstavljaju sljedeću skupinu europskih zemalja s izrazito visokim brzinama širokopojasnog preuzimanja, prikazujući robusnu potrošačku širokopojasnu infrastrukturu za mrežne brzine. Od ovih sedam zemalja, Danska, Norveška i Rumunjska ističu se izrazito visokim prosječnim brzinama prijenosa putem širokopojasne mreže — 62,1-71,3 Mbps — kako su primijetili naši korisnici.

Naši korisnici u srednjoeuropskim zemljama zapažaju umjerene širokopojasne brzine preuzimanja u usporedbi, uključujući Poljsku (69,5Mbps), Njemačku (61,8Mbps), Austriju (49,7Mbps) i Češku (47,2Mbps). Rezultati brzine širokopojasnog prijenosa na tim su tržištima jednako konzervativni, u rasponu od 15,5-25,3 Mbps.

Grčka se ističe kao zemlja s najsporijom brzinom širokopojasnog preuzimanja i brzinom širokopojasnog slanja izmjerenom među našim korisnicima u Europi, s brzinama od 36,5 Mbps odnosno 7,3 Mbps.

Uz brzine širokopojasne mreže, pogledali smo mjeru dosljednosti širokopojasne mreže — Broadband Consistent Quality, koja procjenjuje koliko je često korisničko iskustvo na mreži dovoljno za podršku uobičajenim zahtjevima aplikacija. Uključuje faktore kao što su brzine preuzimanja i slanja, latencija, podrhtavanje, gubitak paketa i vrijeme do prvog bajta. Isto tako, Broadband Consistent Quality značajno varira diljem Europe, ali tržišta s dobrim rezultatima za ovu mjeru nisu nužno ista kao ona koja imaju dobre rezultate samo na brzinama mreže.

Norveška vodi u širokopojasnoj dosljednoj kvaliteti s rezultatom od 84%, što je postotak testova korisnika koji zadovoljavaju minimalne preporučene pragove performansi za gledanje HD videa, dovršavanje grupnih videokonferencijskih poziva i igranje igrica. To znači da Norveška prednjači u smislu dosljedne kvalitete širokopojasnog iskustva na usporednim europskim tržištima, prema mjerenju naših korisnika. Slijede Švedska (83,1%) i Danska (82,6%), ističući jaku i dosljednu širokopojasnu infrastrukturu u skandinavskim zemljama.

Švicarska (81,8%) jedina je druga zemlja s rezultatom iznad 80%, čime se broj tržišta s rezultatom iznad ovog broja popeo na četiri. Daljnjih 16 zemalja ima rezultate iznad 70%, dok dodatnih sedam zemalja ima rezultate iznad 60%. Grčka (46,4%) jedina je zemlja u kojoj manje od polovice provedenih testova prolazi naše pragove širokopojasnih performansi, među 28 analiziranih europskih zemalja.

Brojne zemlje ističu se kao izuzetci, s relativno visokim udjelom optičkih veza na tržištu, ali bez demonstracije odgovarajućih velikih širokopojasnih brzina. Te zemlje uključuju Litvu, Švedsku i Latviju, gdje je više od 75% širokopojasnih veza u svakoj zemlji klasificirano kao FTTP/B ili bolje – među četiri najveće u Europi. Međutim, naši korisnici u ove tri zemlje bilježe relativno skromne prosječne širokopojasne brzine, s brzinama širokopojasnog preuzimanja u rasponu od 50,4 do 74,8 Mbps i brzinama širokopojasnog prijenosa u rasponu od 32,4 do 45,5 Mbps.