Huawei protiv švedskog regulatora

Huawei protiv švedskog regulatora

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

„Žao nam je što je PTS odlučio nastaviti aukciju kojoj se Huawei protivi. Ozbiljna kršenja legitimnih prava i interesa Huaweija, kao i značajne pravne nesigurnosti još uvijek nisu razriješene. Huawei i jedan lokalni telekom operater prethodno su podnijeli odvojene žalbe upravnom sudu u Stockholmu da poništi odluku PTS-a u vezanu uz uvjete aukcije”, ističu u svojoj reakciji na odluke telekom regulatora u švedskoj kada je riječ o izgradnji 5G mreža.

Iz kompanije ističu kako u ovom trenutku mogu samo potvrditi da je dražba završena vrlo brzo, ali kao što su prethodno naglasili, pravni postupak još uvijek traje i stoga još uvijek postoji mnogo neizvjesnosti koje mogu utjecati na rasplet situacije.

„PTS nije konzultirao Huawei u svojoj odluci o dražbi, iako je Huawei pogođena strana. Odluka PTS-a u osnovi je pogrešna i to ne samo zbog netransparentnog postupanja i diskriminatornih zaključaka. Uvođenje 5G-a u Švedskoj posljedično će biti skuplje, a proces uvođenja će biti odgođen zbog pogrešne odluke regulatora i prevladavajuće pravne nesigurnosti”, pojašnjavaju iz Huaweija.

ICT industrija visoko je globalizirana. Neutemeljene optužbe i izuzeće određenih komponenata i/ili tehnologija temeljenih na "zemlji podrijetla" spriječit će, pa čak i unazaditi razvoj tehnologije i industrije, što nije u ičijem interesu, tvrde u ovoj kineskoj kompaniji i dodaju kako se raduju otvorenom i konstruktivnom dijalogu s relevantnim dionicima, s ciljem pronalaska rješenja koje je u interesu svih strana.

„Nastavit ćemo štititi svoja legitimna prava i interese. Vjerujemo u švedski pravosudni sustav te da će sud donijeti pravednu i poštenu presudu, preispitati odluku PTS-a i ukinuti diskriminirajuće uvjete licence protiv Huaweija”, zaključuju iz Huaweija.

Još iz kategorije

Ericsson vodeći u 5G mrežnoj infrastrukturi za pružatelje komunikacijskih usluga

Ericsson vodeći u 5G mrežnoj infrastrukturi za pružatelje komunikacijskih usluga

25.02.2021.

Ericsson je proglašen vodećim u magičnom kvadrantu za 2021. godinu za 5G mrežnu infrastrukturu za pružatelje komunikacijskih usluga od strane neovisne tvrtke za istraživanje i savjetovanje, Gartner.

Uspostavlja se 100 Gbit/s mrežna e-infrastruktura u sklopu projekta HR-ZOO

Uspostavlja se 100 Gbit/s mrežna e-infrastruktura u sklopu projekta HR-ZOO

25.02.2021.

Danas su u Sveučilišnom računskom centru (Srcu) potpisana dva ugovora kojima započinje izgradnja mrežne komponente nove nacionalne e-infrastrukture Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). Mrežna komponenta će osigurati 100 Gbit/s veze podatkovnih centara HR-ZOO, a čime će se ujedno i nadograditi okosnica mreže CARNET.

Nova EU pravila o roamingu

Nova EU pravila o roamingu

25.02.2021.

Komisija je objavila novu uredbu o roamingu kako bi građani i dalje mogli koristiti roaming bez dodatnih naknada dok putuju Unijom. U vrijeme kad se ne preporučuju putovanja koja nisu nužna to je važan korak u pripremi za bolja vremena. Novom uredbom sadašnja će se pravila, koja bi trebala prestati važiti 2022., produljiti za još 10 godina, a putnicima će se omogućiti i bolje usluge.