HT uvodi optiku vrijednu 60 milijuna kuna u Krapinu te općine Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj

HT uvodi optiku vrijednu 60 milijuna kuna u Krapinu te općine Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Najjači domaći telekom HT započeo je projekt vrijedan 59,43 milijuna kuna, od čega se iz EU fondova financira gotovo 22 milijuna kuna kako bi uveo optiku na na području Grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj, što će za otprilike 10.300 korisničkih jedinica (stanovi/kućanstva, poslovni i javni korisnici) na spomenutom području značiti uživanje u gigabitnim brzinama i najbolje iskustvo u korištenju telekomunikacijskih usluga.

Hrvatski Telekom je krajem 2020. godine pokrenuo postupak nabave za projektiranje i izgradnju optičke mreže za navedena područja te se odabir ekonomski najpovoljnijeg izvođača radova očekuje najkasnije u lipnju ove godine. S odabranim izvođačem će Hrvatski Telekom u ovoj godini završiti projektiranje optičke mreže, a početak same implementacije očekuje se u 2022. godini.

Dijelovi optičke mreže će se puštati u rad sukcesivno, kako budu izgrađeni, a cjelokupna optička mreža na navedenom području bit će puštena u rad najkasnije do kraja 2023. godine.

Osim za vrhunsko iskustvo kućne internetske povezanosti, koja je neophodna za rad od kuće, održavanje nastave na daljinu i uživanje u zabavnim sadržajima poput gaminga, realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje naprednih digitalnih proizvoda i usluga poput e-Građani, e-škole, e-zdravlje, e-parking i ostalih projekata iz domene pametnih gradova.

„Hrvatski Telekom i u ovim izazovnim vremenima nastavlja s ulaganjima u optičku infrastrukturu te mi je drago što će brz i kvalitetan pristup internetu omogućiti čitavoj zajednici grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj povećanje gospodarske aktivnosti i kvalitetu života građanima“, izjavio je Milan Meden, direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži u Hrvatskom Telekomu.

„Kao načelnik pozdravljam ovu vrijednu investiciju kojom će se osigurati najbrža i najkvalitetnija telekomunikacijska mreža za sve žitelje našeg područja. Trudimo se stalno raditi na projektima koji će dodatno poboljšati kvalitetu života. Uz sva druga ulaganja, danas nam kvalitetan i brzi internet itekako može pomoći da imamo što kvalitetniji svakodnevni život i poslovanje“, izjavio je Damir Belošević, načelnik općine Đurmanec.

Još iz kategorije

Telemach Hrvatska kreće s uslugama u fiksnoj mreži

Telemach Hrvatska kreće s uslugama u fiksnoj mreži

10.05.2021.

Telemach Hrvatska spreman je korisnicima ponuditi pristup prvoj hrvatskoj 10 Giga optičkoj mreži, uz tri paketa koja kombiniraju superbrzi internet i fiksnu telefoniju na najbržoj mreži u zemlji, tvrde u trećem po veličini domaćem telekom operatoru.

Hrvatski telekom implementirao besplatan WiFi internet u gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj

Hrvatski telekom implementirao besplatan WiFi internet u gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj

08.05.2021.

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom implementirao je besplatan WiFi Internet u Gradu Samoboru i općinama Pučišća, Tounj i Trpanj, čime je građanima i posjetiteljima tih mjesta omogućen pristup internetu na javnim lokacijama. Samoboru, Pučišćima,Tounju i Trpnju su u sklopu inicijative Europske komisije WiFi4EU dodijeljeni vaučeri u iznosu od 15.000 eura, a zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji s Hrvatskim Telekomom, za realizaciju ovog projekta odabrali su upravo HT kao pouzdanog tehnološkog partnera i najboljeg izvođača radova.

Nastavak izgradnje optičke mreže u iščekivanju dolaska 5G

Nastavak izgradnje optičke mreže u iščekivanju dolaska 5G

06.05.2021.

U ovom trenutku A1 Hrvatska ima ukupno 14 tisuća kilometara gradske i međugradske optičke mreže, ističe za ICTbusiness.info Vladimir Skender, direktor planiranja i razvoja mreže A1 Hrvatska i dodaje da danas u fiksnoj infrastrukturi imaju s optičkom mrežom u više od 55 gradova diljem Hrvatske pokriveno 560.000 kućanstava.