HT-ov TeraStream u telemedicini

HT-ov TeraStream u telemedicini

Foto: Dražen Tomić

HT je predstavio mogućnosti koje TeraStream, mreža budućnosti koja diže brzinu pristupne mreže za oko 50 puta u odnosu na sadašnje kapacitete, donosi u području telemedicine.

Uzvanicima je, među kojima su se našli dr. Philipp Rösler, vicekancelar i ministar gospodarstva i tehnologije Savezne Republike Njemačke te prof. dr. sc. Rajko Ostojić ministrom zdravlja, pokazana razmjena radioloških slika teških više stotina megabajta između Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Kliničke bolnice Dubrava te jednog liječnika na izdvojenoj lokaciji. Prijenos se odvijao putem TeraStream mreže, globalne tehnološke inovacije koju je Hrvatski Telekom zajedno sa Deutsche Telekomom prvi u svijetu predstavio i implementirao u prosincu prošle godine.

TeraStream predstavlja inovativni koncept mreže kojim se omogućuje jednostavnija realizacija i integracija naprednih usluga budućnosti, a upravo ovakav tip telekomunikacijskog rješenja, prema mišljenjima analitičara, uskoro će postati industrijski standard, tvrde u HT-u.

TeraStream diže brzinu pristupne mreže za oko 50 puta u odnosu na sadašnje kapacitete – pristup omogućuje korisniku brzinu od 1 Gbit/s. Novom tehnologijom mreže, znatno se smanjuje jedinična cijena prijenosa podataka i omogućuje omasovljivanje izgradnje optičkog pristupa korisnicima.

„Činjenica je da gospodarstvo i cjelokupno društvo trebaju napredne mreže koje će osigurati budući rast i konkurentnost. Iznimno sam ponosan što smo upravo mi u Hrvatskoj, zajedno s kolegama iz Deutsche Telekoma, prvi u svijetu predstavili ovu mrežu budućnosti koja donosi zaokret u dosadašnjem načinu viđenja telekom mreža, potiče gospodarstvo i inovacije“, ističe Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor Hrvatskog Telekoma.

 

Još iz kategorije

Rješenje iz Slovenije za brzi internetski pristup

Rješenje iz Slovenije za brzi internetski pristup

26.11.2020. komentiraj

Iskratel je predstavio novi Innbox U92, koji omogućava multi-gigabit iskustvo putem bakra, optike ili mobilnih rješenja - objedinjeno kroz jedan kućni mrežni uređaj.

U Češkoj za 5G licence država uprihodila 211 milijuna eura

U Češkoj za 5G licence država uprihodila 211 milijuna eura

26.11.2020. komentiraj

Češki regulator telekomunikacija (Český telekomunikační úřad) objavio je završetak aukcije frekvencijskog opsega od 700 MHz i 3,4 do 3,6 GHz. Licence je pritom dobilo pet kandidata, a to ih je koštalo ukupnih 211 milijuna eura.

5G može donijeti 210 milijardi eura koristi cijeloj Europi

5G može donijeti 210 milijardi eura koristi cijeloj Europi

26.11.2020. komentiraj

Pametne tvornice, poljoprivreda te prigradska i ruralna područja imat će najveći utjecaj na BDP. Za manje od 20 milijardi eura javnog ulaganja može se dobiti više od 50 milijardi eura dodatne koristi od 5G.