HT-ov TeraStream u telemedicini

HT-ov TeraStream u telemedicini

Foto: Dražen Tomić

HT je predstavio mogućnosti koje TeraStream, mreža budućnosti koja diže brzinu pristupne mreže za oko 50 puta u odnosu na sadašnje kapacitete, donosi u području telemedicine.

Uzvanicima je, među kojima su se našli dr. Philipp Rösler, vicekancelar i ministar gospodarstva i tehnologije Savezne Republike Njemačke te prof. dr. sc. Rajko Ostojić ministrom zdravlja, pokazana razmjena radioloških slika teških više stotina megabajta između Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Kliničke bolnice Dubrava te jednog liječnika na izdvojenoj lokaciji. Prijenos se odvijao putem TeraStream mreže, globalne tehnološke inovacije koju je Hrvatski Telekom zajedno sa Deutsche Telekomom prvi u svijetu predstavio i implementirao u prosincu prošle godine.

TeraStream predstavlja inovativni koncept mreže kojim se omogućuje jednostavnija realizacija i integracija naprednih usluga budućnosti, a upravo ovakav tip telekomunikacijskog rješenja, prema mišljenjima analitičara, uskoro će postati industrijski standard, tvrde u HT-u.

TeraStream diže brzinu pristupne mreže za oko 50 puta u odnosu na sadašnje kapacitete – pristup omogućuje korisniku brzinu od 1 Gbit/s. Novom tehnologijom mreže, znatno se smanjuje jedinična cijena prijenosa podataka i omogućuje omasovljivanje izgradnje optičkog pristupa korisnicima.

„Činjenica je da gospodarstvo i cjelokupno društvo trebaju napredne mreže koje će osigurati budući rast i konkurentnost. Iznimno sam ponosan što smo upravo mi u Hrvatskoj, zajedno s kolegama iz Deutsche Telekoma, prvi u svijetu predstavili ovu mrežu budućnosti koja donosi zaokret u dosadašnjem načinu viđenja telekom mreža, potiče gospodarstvo i inovacije“, ističe Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor Hrvatskog Telekoma.

 

Još iz kategorije

Puštena u rad aplikacija za prijavu RLAN i SNG radijskih postaja

Puštena u rad aplikacija za prijavu RLAN i SNG radijskih postaja

29.04.2021.

HAKOM je pustio u rad novu aplikaciju za prijavu radijskih postaja koje rade na temelju općih dozvola (u slobodnom RF spektru). Putem aplikacije e-PrijavaRP omogućena je prijava RLAN radijskih postaja (u različitim frekvencijskim pojasevima poput 2.4, 5 GHz itd.) i SNG radijskih postaja. RLAN postaje je moguće prijaviti pojedinačno ili veći broj radijskih postaja istovremeno kroz formatiranu XLS ili TXT datoteku.

HT bilježi rast prihoda i bruto dobiti, neto dobit snažno smanjena uslijed intenzivnih ulaganja

HT bilježi rast prihoda i bruto dobiti, neto dobit snažno smanjena uslijed intenzivnih ulaganja

29.04.2021.

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekom operatora Hrvatskog Telekoma za prvo tromjesečje 2021. godine pokazuju je stabilan rast uz povećanje neto konsolidiranih neto prihoda za 56 milijuna kuna, odnosno 3,2 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2020. godine. Prihodi su tako dosegli 1,79 milijardi kuna.

5G industrijski pilot Grundfosa, TDC NET-a i Ericssona daje vrijedne uvide u buduće mogućnosti 5G

5G industrijski pilot Grundfosa, TDC NET-a i Ericssona daje vrijedne uvide u buduće mogućnosti 5G

28.04.2021.

U proteklih šest mjeseci Grundfos, TDC NET i Ericsson udružili su se u istraživanju korištenja 5G u industrijskom kontekstu u Grundfosovoj tvornici. Rezultat te suradnje su novi uvidi u mogućnosti 5G tehnologije u budućnosti.