TELEKOM TRŽIŠTE

HT nastavlja pozitivno i u prvom kvartalu 2024.

Rast prihoda HT-a 4,8 posto, 6,9 posto rast prilagođene EBITDA (dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije), 1. posto manja neto dobit, predložena dividenda od 1,53 eura, najveća u posljednjem desetljeću

HT nastavlja pozitivno i u prvom kvartalu 2024.
Kostas Nebis, predsjednik Uprave i glavni direktor (CEO) HT-a
Dražen Tomić / Tomich Productions

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom objavio je poslovne rezultate za prvi kvartal ove poslovne godine prema kojima nastavlja pozitivno s rastom prihoda i dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA). U prva tri mjeseca 2024. prihodi su rasli 4,8 posto na 252,7 milijuna eura, zahvaljujući pozitivnom razvoju poslovanja u segmentima privatnih i poslovnih korisnika te dobrim rezultatima u području mobilnih i fiksnih usluga i sistemskih rješenja.

Unatoč stalnim inflacijskim pritiscima na troškovnu osnovicu, rast operativnih troškova uspješno je limitiran na 5,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, čemu su doprinijeli transformacija modela poslovanja i inicijative povećanja učinkovitosti. To je, zajedno sa snažnim poslovnim zamahom, pridonijelo rastu prilagođene EBITDA-e nakon najmova od 6,9 posto na 93,2 milijuna eura u odnosu na prošlu godinu. Neto dobit manja je 1,7 posto zbog jednokratnih stavki i pala je na 26,6 milijuna eura. Podsjetimo, tu je i predložena dividenda od 1,53 eura, najveća u posljednjem desetljeću.

Ulaganja su u prvom tromjesečju iznosila 39,3 milijuna eura, dok će u drugoj polovici godine dodatno ubrzati i premašiti razinu iz 2023. godine, kada se uspoređuje bez lanjskih ulaganja u spektar, čime Hrvatski Telekom  potvrđuje svoju predanost osiguravanju platforme za digitalizaciju Hrvatske.

 

Uskoro opširnije