HT nastavlja s dobrim rezultatima - rast prihoda 2,8 posto, EBITDA 1,1 posto, unatoč izazovnom okruženju

HT nastavlja s dobrim rezultatima - rast prihoda 2,8 posto, EBITDA 1,1 posto, unatoč izazovnom okruženju
Dražen Tomić / Tomich Productions

U devet ​​mjeseci 2022. godine najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom bilježi rast organskih prihoda za 2,8 posto na 5,5 milijardi kuna, potaknut kontinuiranim zamahom rasta ključnih fiksnih i mobilnih usluga, kako u Hrvatskoj tako i u Crnoj Gori.

Organska EBITDA AL  u trećem tromjesečju 2022. godine bila je manja za 2,2 posto, zbog viših troškova energije i inflatornih pritisaka na operativne troškove, dok je gledajući svih devet mjeseci 2022. zabilježen rast od 1,1 posto na 2,2 milijarde kuna, zbog dobrih rezultata u prvoj polovici 2022. godine.

U trećem tromjesečju 2022. godine organska neto dobit smanjena je za 17,6 posto, kao rezultat niže EBITDA AL-a i povećane amortizacije, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. U  devet mjeseci 2022. godine organska neto dobit rasla je za 19,7 posto na 525 milijuna kuna, prvenstveno odražavajući amortizaciju koja se vratila na uobičajene razine nakon što je u prvoj polovici 2021. godine bila na vrhuncu.

Organska ulaganja dosegla su 1,1 milijardu kuna, što predstavlja smanjenje od 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a prvenstveno je odraz drugačije sezonalnosti razvoja mreže, pri čemu se radi o i dalje daleko najvećim ulaganjima u telekomunikacijskoj industriji.

„Hrvatski Telekom učvrstio je svoj položaj vodeće mreže u Hrvatskoj osvajanjem dvije umlautove „Best in Test“ nagrade za najbolju mobilnu i fiksnu širokopojasnu mrežu. Kvaliteta mobilne mreže HT-a dodatno je potvrđena osvajanjem Ookla Speedtest nagrade za najbržu 5G mrežu. Nagrade su odraz sustavnog poboljšanja korisničkog iskustva kako mobilne tako i fiksne širokopojasne mreže te najvećeg zadovoljstva korisnika“, pojašnjavaju iz najjačeg domaćeg telekom operatora.

Kako sami tvrde HT je i dalje usredotočen na ulaganja u razvoj mrežne infrastrukture, posebno optičke i 5G mreže, koje su okosnica digitalizacije hrvatskog društva i gospodarstva. Sukladno tome, HT-ova 5G mreža pokriva gotovo 100 gradova diljem Hrvatske i više od 2 milijuna ljudi. Istodobno, HT-ova FFTH mreža ostvarila je stopu rasta od 17 posto u odnosu na prošlu godinu, čime je osigurano optičko povezivanje za pola milijuna kućanstava.

Hrvatski Telekom, Hrvatski sindikat telekomunikacija i Republički sindikat radnika potpisali su novi Kolektivni ugovor koji je na snazi od listopada 2022. do kraja 2023. godine. HT je novim Kolektivnim ugovorom potvrdio status najpoželjnijeg poslodavca u telekomunikacijskoj industriji, osiguravši svojim zaposlenicima najvišu razinu socijalnih i materijalnih prava. U okviru novog Kolektivnog ugovora, koristeći među ostalim i mjere Vlade Republike Hrvatske, HT je povećao prosječna primanja svakog zaposlenika za ukupno 1.000 kuna neto mjesečno. Kolektivni ugovor uključuje i socijalnu komponentu, koja  zaposlenicima s najnižim neto plaćama, a koji su najviše pogođeni inflacijom, osigurava najviša prosječna povećanja primanja.

Hrvatski Telekom i Liburana, u stopostotnom vlasništvu društva Professio Energia, sklopili su Sporazum o glavnim uvjetima za prvi korporativni virtualni ugovor o opskrbi energijom iz obnovljivih izvora (vPPA) u Hrvatskoj. Nakon potpisivanja ugovora što predstoji, predviđeno trajanje ugovora jest 10 godina. Nakon sklapanja ugovora Liburana / Professio Energia izgradit će vjetroelektranu 'Mazin Gračac', koja će proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora u količinama od 50 GWh godišnje i koja bi s radom trebala započeti u zadnjem tromjesečju 2024. godine. Prvi korporativni PPA u Hrvatskoj označava veliku strukturalnu energetsku tranziciju i važan je korak prema osiguravanju potrebne energije iz obnovljivih izvora za poslovanje HT-a, a što će istodobno izravno doprinijeti i ostvarivanju ambicioznih ESG ciljeva HT-a, pojašnjavaju iz najjačeg domaćeg telekoma.

U rujnu 2022. Marijana Bačić imenovana je novom članicom Uprave i glavnom operativnom direktoricom za poslovne korisnike (COO Business) nakon što je prethodno obnašala dužnost Potpredsjednice za korporativnu prodaju i ICT usluge u HT-u.

„Naša strategija za alokacije kapitala jasno pokazuje snažnu usmjerenost Hrvatskog Telekoma na povrate za dioničare i našu namjeru da vratimo vrijednost dioničarima.  Glavna skupština potvrdila je 25. travnja 2022. zajednički prijedlog Uprave i Nadzornog odbora za raspodjelu neto dobiti za 2021. Iznos od 638 milijuna kuna predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 95,8%. Budući da smo vidjeli priliku za stvaranje dodatne vrijednosti za dioničare, u devet mjeseci 2022. proveli smo najveći otkup dionica u povijesti Društva, odnosno kupili smo dodatnih 974.376 dionica Društva na Zagrebačkoj burzi u okviru trenutačnog Programa otkupa dionica. Hrvatski Telekom platio je ekvivalentnu vrijednost od 179,5 milijuna kuna za stjecanje dionica Društva u izvještajnom tromjesečju, što je rast od 105,8% u odnosu na prošlu godinu. Uprava je u srpnju 2022. povukla 1.271.667 stečenih dionica Društva bez nominalne vrijednosti kupljenih u okviru Programa otkupa dionica. Time se ukupni broj dionica smanjio sa 80.047.509 na 78.775.842 dionice bez nominalne vrijednosti bez smanjenja temeljnog kapitala Društva, dok se sudjelovanje preostalih dionica u temeljnom kapitalu povećalo“, ističu iz HT-a.

„Usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, inflatornim pritiscima i dosad nezapamćenim cijenama energenata, Hrvatski Telekom zabilježio je dobre poslovne rezultate. U prvih devet mjeseci 2022. godine dodatno smo poboljšali korisničko iskustvo, učvrstili lidersku poziciju mreže te smo predano nastavili sa svojim ulaganjima i izgradnjom optičke i 5G mreže u cijeloj Hrvatskoj, pružajući potporu rastućoj potrebi hrvatskog društva i gospodarstva  za digitalizacijom. Gledajući naprijed, očekujemo da će se izazovno okruženje i inflatorni pritisci nastaviti u zadnjem tromjesečju ove godine, utječući na našu profitabilnost te  godinu očekujemo zaključiti na sličnim razinama kao 2021. Međutim, zahvaljujući našim čvrstim temeljima, i u ovom  turbulentnom i volatilnom okruženju nastavit ćemo uspješno upravljati poslovanjem te stvarati vrijednost za gospodarstvo, društvo i svoje dioničare“, komentira poslovne rezultate Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.