HT nastavlja s dobrim rezultatima – rast prihoda 2,8 posto, EBITDA 1,1 posto, unatoč izazovnom okruženju

HT nastavlja s dobrim rezultatima – rast prihoda 2,8 posto, EBITDA 1,1 posto, unatoč izazovnom okruženju

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

U devet ​​mjeseci 2022. godine najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom bilježi rast organskih prihoda za 2,8 posto na 5,5 milijardi kuna, potaknut kontinuiranim zamahom rasta ključnih fiksnih i mobilnih usluga, kako u Hrvatskoj tako i u Crnoj Gori.

Organska EBITDA AL  u trećem tromjesečju 2022. godine bila je manja za 2,2 posto, zbog viših troškova energije i inflatornih pritisaka na operativne troškove, dok je gledajući svih devet mjeseci 2022. zabilježen rast od 1,1 posto na 2,2 milijarde kuna, zbog dobrih rezultata u prvoj polovici 2022. godine.

U trećem tromjesečju 2022. godine organska neto dobit smanjena je za 17,6 posto, kao rezultat niže EBITDA AL-a i povećane amortizacije, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. U  devet mjeseci 2022. godine organska neto dobit rasla je za 19,7 posto na 525 milijuna kuna, prvenstveno odražavajući amortizaciju koja se vratila na uobičajene razine nakon što je u prvoj polovici 2021. godine bila na vrhuncu.

Organska ulaganja dosegla su 1,1 milijardu kuna, što predstavlja smanjenje od 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a prvenstveno je odraz drugačije sezonalnosti razvoja mreže, pri čemu se radi o i dalje daleko najvećim ulaganjima u telekomunikacijskoj industriji.

„Hrvatski Telekom učvrstio je svoj položaj vodeće mreže u Hrvatskoj osvajanjem dvije umlautove „Best in Test” nagrade za najbolju mobilnu i fiksnu širokopojasnu mrežu. Kvaliteta mobilne mreže HT-a dodatno je potvrđena osvajanjem Ookla Speedtest nagrade za najbržu 5G mrežu. Nagrade su odraz sustavnog poboljšanja korisničkog iskustva kako mobilne tako i fiksne širokopojasne mreže te najvećeg zadovoljstva korisnika“, pojašnjavaju iz najjačeg domaćeg telekom operatora.

Kako sami tvrde HT je i dalje usredotočen na ulaganja u razvoj mrežne infrastrukture, posebno optičke i 5G mreže, koje su okosnica digitalizacije hrvatskog društva i gospodarstva. Sukladno tome, HT-ova 5G mreža pokriva gotovo 100 gradova diljem Hrvatske i više od 2 milijuna ljudi. Istodobno, HT-ova FFTH mreža ostvarila je stopu rasta od 17 posto u odnosu na prošlu godinu, čime je osigurano optičko povezivanje za pola milijuna kućanstava.

Hrvatski Telekom, Hrvatski sindikat telekomunikacija i Republički sindikat radnika potpisali su novi Kolektivni ugovor koji je na snazi od listopada 2022. do kraja 2023. godine. HT je novim Kolektivnim ugovorom potvrdio status najpoželjnijeg poslodavca u telekomunikacijskoj industriji, osiguravši svojim zaposlenicima najvišu razinu socijalnih i materijalnih prava. U okviru novog Kolektivnog ugovora, koristeći među ostalim i mjere Vlade Republike Hrvatske, HT je povećao prosječna primanja svakog zaposlenika za ukupno 1.000 kuna neto mjesečno. Kolektivni ugovor uključuje i socijalnu komponentu, koja  zaposlenicima s najnižim neto plaćama, a koji su najviše pogođeni inflacijom, osigurava najviša prosječna povećanja primanja.

Hrvatski Telekom i Liburana, u stopostotnom vlasništvu društva Professio Energia, sklopili su Sporazum o glavnim uvjetima za prvi korporativni virtualni ugovor o opskrbi energijom iz obnovljivih izvora (vPPA) u Hrvatskoj. Nakon potpisivanja ugovora što predstoji, predviđeno trajanje ugovora jest 10 godina. Nakon sklapanja ugovora Liburana / Professio Energia izgradit će vjetroelektranu 'Mazin Gračac', koja će proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora u količinama od 50 GWh godišnje i koja bi s radom trebala započeti u zadnjem tromjesečju 2024. godine. Prvi korporativni PPA u Hrvatskoj označava veliku strukturalnu energetsku tranziciju i važan je korak prema osiguravanju potrebne energije iz obnovljivih izvora za poslovanje HT-a, a što će istodobno izravno doprinijeti i ostvarivanju ambicioznih ESG ciljeva HT-a, pojašnjavaju iz najjačeg domaćeg telekoma.

U rujnu 2022. Marijana Bačić imenovana je novom članicom Uprave i glavnom operativnom direktoricom za poslovne korisnike (COO Business) nakon što je prethodno obnašala dužnost Potpredsjednice za korporativnu prodaju i ICT usluge u HT-u.

„Naša strategija za alokacije kapitala jasno pokazuje snažnu usmjerenost Hrvatskog Telekoma na povrate za dioničare i našu namjeru da vratimo vrijednost dioničarima.  Glavna skupština potvrdila je 25. travnja 2022. zajednički prijedlog Uprave i Nadzornog odbora za raspodjelu neto dobiti za 2021. Iznos od 638 milijuna kuna predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 95,8%. Budući da smo vidjeli priliku za stvaranje dodatne vrijednosti za dioničare, u devet mjeseci 2022. proveli smo najveći otkup dionica u povijesti Društva, odnosno kupili smo dodatnih 974.376 dionica Društva na Zagrebačkoj burzi u okviru trenutačnog Programa otkupa dionica. Hrvatski Telekom platio je ekvivalentnu vrijednost od 179,5 milijuna kuna za stjecanje dionica Društva u izvještajnom tromjesečju, što je rast od 105,8% u odnosu na prošlu godinu. Uprava je u srpnju 2022. povukla 1.271.667 stečenih dionica Društva bez nominalne vrijednosti kupljenih u okviru Programa otkupa dionica. Time se ukupni broj dionica smanjio sa 80.047.509 na 78.775.842 dionice bez nominalne vrijednosti bez smanjenja temeljnog kapitala Društva, dok se sudjelovanje preostalih dionica u temeljnom kapitalu povećalo“, ističu iz HT-a.

„Usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, inflatornim pritiscima i dosad nezapamćenim cijenama energenata, Hrvatski Telekom zabilježio je dobre poslovne rezultate. U prvih devet mjeseci 2022. godine dodatno smo poboljšali korisničko iskustvo, učvrstili lidersku poziciju mreže te smo predano nastavili sa svojim ulaganjima i izgradnjom optičke i 5G mreže u cijeloj Hrvatskoj, pružajući potporu rastućoj potrebi hrvatskog društva i gospodarstva  za digitalizacijom. Gledajući naprijed, očekujemo da će se izazovno okruženje i inflatorni pritisci nastaviti u zadnjem tromjesečju ove godine, utječući na našu profitabilnost te  godinu očekujemo zaključiti na sličnim razinama kao 2021. Međutim, zahvaljujući našim čvrstim temeljima, i u ovom  turbulentnom i volatilnom okruženju nastavit ćemo uspješno upravljati poslovanjem te stvarati vrijednost za gospodarstvo, društvo i svoje dioničare”, komentira poslovne rezultate Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Još iz kategorije

Raste broj internetskih priključaka s brzinama većim od 100 Mbit/s

Raste broj internetskih priključaka s brzinama većim od 100 Mbit/s

09.12.2022.

Na tržištu elektroničkih komunikacija nastavlja se pozitivan trend ulaganja. Ulaganja u mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN) 17 posto su viša, dok su ulaganja u bazne stanice (BTS) u mrežama pokretnih komunikacija devet posto viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupni prihodi na tržištu u prva tri tromjesečja iznosili su 8.9 milijardi kuna i veći su 3,2 posto, najviše zbog usluga širokopojasnog pristupa internetu s rastom od šest posto, najma mreže i vodova s rastom od 3,2 posto i naplatne televizije čiji su prihodi bili četiri posto veći.

Određeno vrijeme za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana

Određeno vrijeme za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana

08.12.2022.

Predstavnici operatera mobilnih mreža EU i Zapadnog Balkana predstavili su zajedničku deklaraciju o sljedećim koracima za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana na Summitu EU/Zapadni Balkan u Tirani.

Nova organizacija HT uprave - uvedena pozicija glavnog direktora za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović

Nova organizacija HT uprave - uvedena pozicija glavnog direktora za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović

08.12.2022.

Nadzorni odbor HT je na današnjoj sjednici odobrio novu organizacijsku strukturu Uprave Hrvatskog Telekoma, kojom se uvodi pozicija člana Uprave za korporativne poslove koju preuzima Siniša Đuranović te Uprava od 8. prosinca  radi u sastavu od sedam, umjesto dosadašnjih šest članova.