Hrvatska će prva u svijetu imati 100-tnu pokrivenost optikom i 5G mrežom ukupne vrijednosti veće od milijardu eura već ove godine

Hrvatska će prva u svijetu imati 100-tnu pokrivenost optikom i 5G mrežom ukupne vrijednosti veće od milijardu eura već ove godine

U potpunoj tajnosti posljednjih mjeseci domaći telekom operateri Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Tele2 zajednički grade najveći dosadašnji telekomunikacijski projekt procijenjen na oko milijardu eura. On uključuje izgradnju optičke mreže u svim dijelovima Hrvatske i to do svakog grada i sela, pa i do svake kuće. Osim toga, u vrlo malom dijelu Hrvatske, a to se prije svega odnosi na otoke gradit će se dodane bazne postaje koje će tako donijeti iznimno brz Internet u svaki dio Hrvatske. Optička infrastruktura u kombinaciji s 5G mrežom, trebala bi proraditi do početka lipnja ove godine.

U ovom trenutku u domaćem telekomunikacijskom regulatoru HAKOM-u traju tajni pregovori između države s jedne strane i telekom operatera s druge strane koji bi trebali omogućiti da se do kraja ovog mjeseca raspišu i pod vrlo povoljnim uvjetima dodijele frekvencijski spektri za 5G mreže jer bez toga ovaj projekt neće uspjeti. HAKOM koji predstavlja državu u ovom je trenutku preuzeo sve ovlasti kako bi se ovaj tajni ambiciozni projekt mogao završiti.

Kako neslužbeno saznajemo HAKOM u ime države predlaže da telekomi uloženo u optičku mrežu i 5G bazne postaje i mrežu koja ih povezuje mogu odbijati od inicijalne cijene radio frekvencijskog spektra. Procjenjuje se da je dosad uložena gotovo polovica novca i da bi telekomi ove godine mogli biti oslobođeni plaćanja radio frekvencijskih naknada, posebne jednokratne naknade koja se plaća za dobivanje radio frekvencijskog spektra za 5G mreže.

Što se tiče izgradnje optičke infrastrukture HAKOM je zatražio da Vlada RH hitno donese uredbu sa zakonskom snagom kojom se jedinicama lokalne uprave i samouprave nalaže da se odreknu naknada za pravo puta kako bi se izgradnja dodatno ubrzala.

Iako niti HAKOM, ali niti Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska nisu željeli potvrditi postojanje ovakvog plana, znakovito je da ga nisu niti demantirali jer pouzdane informacije kojima raspolaže ICTbusiness.info govore kako se već daleko odmaklo s realizacijom, a sada je potrebno riješiti samo neke tehničke probleme.

Da se plan odvija u tajnosti za ICTbusiness.info potvrdili su s više strana iz samih telekoma, ali i tvrtki koje grade. Neki od njih su nam istaknuli kako se mreža gradi pomalo i raštrkano kako se ne bi mogla stvoriti slika o kakvom je velikom projektu u konačnici riječ jer u njemu sudjeluju mnogi.

Zanimljivo je, tvrde naši sugovornici s telekom tržišta je da postoji nevjerojatna suradnja triju najvećih telekoma Hrvatskog Telekoma, A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska jer bez toga ovakav projekt ne bi bio moguć. Čak i izvori iz domaćeg regulatora ističu kako se čude takvom scenariju koji je zasad skriven od ok javnosti.

Zajednički timovi za izgradnju mrežne infrastrukture projektiraju 5G mrežu na način da će se sve lokacije dijeliti, jer tako se mreža može najbrže i najjednostavnije izgraditi, smanjena je potreba za optikom ili drugim oblikom prijenosa do same bazne stanice što je najvažnije upravo za kvalitetnu mrežu na otocima jer ne treba zaboraviti kako Hrvatska ima najrazvedeniju obalu na svijetu s ukupno više od 1246 otoka, otočića i hridi. Od toga je 79 otoka, 525 otočića i 642 hridi i grebena. Sve to treba pokriti signalom i kada mreža svojim punim kapacitetom proradi na kraju godine sve će to, ali i kompletna kontinentalna Hrvatska biti pokriveno za početak brzinama od 1 Gbps.

Naravno postavlja se pitanje kako financirati tako velikog ulaganje u infrastrukturu, ali kako su telekomi već nekoliko puta tražili sniženje naknada, a sada se država planira odreći i inicijalnih prihoda od koncesija za 5G frekvencijski spektar jasno je da je odgovor postignut negdje na pola puta. Pritom svi tu imaju svoj interes i država s jedne strane i telekomi s druge strane. HAKOM je tu samo posrednik, regulator koji je pokazao kako upravljati tržištem.

Milijardu eura bit će potrebno uložiti da se projekt realizira, ali je sigurno da će mnogo novca ići u održavanje i da će ukupna vrijednost cijelog projekta u 5 godina biti i mnogo veća. Neke grube procjene kako bi se uz sve to mogao dogoditi i porast zapošljavanja koji bi mogao dosegnuti i više od tisuću ljudi. S druge strane, zahvaljujući brzom internetu otvaraju se mnogo brojne prilike, a jedna od njih svakako je ne samo digitalizacija, internetizacija i digitalna transformacija nego sve veća upotreba IoT rješenja u svim grana od prometa, turizma, pa sve do poljoprivrede.

 

Disclaimer: 1. travnja

Još iz kategorije

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

23.05.2020. komentiraj

Posljednji, četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative bit će otvoren 3. lipnja 2020. u 13 sati i trajati će do 4. lipnja 2020. u 17 sati. Ovaj poziv prethodno je bio planiran za ožujak ove godine, no odgođen je zbog okolnosti nastalih širenjem bolesti COVID-19 u čitavoj Europi, pojašnjavaju iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

20.05.2020. komentiraj

Ericsson je morao s 11. svibnjem promijeniti prognozu o 5G pretplatama na globalnoj razini do 2025. jer se zbog pandemije koronavirusa razvoj ubrzao, kao i širenje dostupnosti te nove tehnologije. Dakle, po novom prognoza sugerira da će za pet godina biti 2,8 milijardi 5G pretplata, a ne 2,6 milijardi kako su u švedskoj kompaniji isticali tijekom studenog prošle godine.

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

17.05.2020. komentiraj

Austrijski regulator RTR donio je odluku kako će druga polovica kolovoza biti novi datum za početak aukcije 5G, nakon što je bio prisiljen odgoditi taj korak zbog izbijanja Covid-19.