Hrvatska će prva u svijetu imati 100-tnu pokrivenost optikom i 5G mrežom ukupne vrijednosti veće od milijardu eura već ove godine

Hrvatska će prva u svijetu imati 100-tnu pokrivenost optikom i 5G mrežom ukupne vrijednosti veće od milijardu eura već ove godine

U potpunoj tajnosti posljednjih mjeseci domaći telekom operateri Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Tele2 zajednički grade najveći dosadašnji telekomunikacijski projekt procijenjen na oko milijardu eura. On uključuje izgradnju optičke mreže u svim dijelovima Hrvatske i to do svakog grada i sela, pa i do svake kuće. Osim toga, u vrlo malom dijelu Hrvatske, a to se prije svega odnosi na otoke gradit će se dodane bazne postaje koje će tako donijeti iznimno brz Internet u svaki dio Hrvatske. Optička infrastruktura u kombinaciji s 5G mrežom, trebala bi proraditi do početka lipnja ove godine.

U ovom trenutku u domaćem telekomunikacijskom regulatoru HAKOM-u traju tajni pregovori između države s jedne strane i telekom operatera s druge strane koji bi trebali omogućiti da se do kraja ovog mjeseca raspišu i pod vrlo povoljnim uvjetima dodijele frekvencijski spektri za 5G mreže jer bez toga ovaj projekt neće uspjeti. HAKOM koji predstavlja državu u ovom je trenutku preuzeo sve ovlasti kako bi se ovaj tajni ambiciozni projekt mogao završiti.

Kako neslužbeno saznajemo HAKOM u ime države predlaže da telekomi uloženo u optičku mrežu i 5G bazne postaje i mrežu koja ih povezuje mogu odbijati od inicijalne cijene radio frekvencijskog spektra. Procjenjuje se da je dosad uložena gotovo polovica novca i da bi telekomi ove godine mogli biti oslobođeni plaćanja radio frekvencijskih naknada, posebne jednokratne naknade koja se plaća za dobivanje radio frekvencijskog spektra za 5G mreže.

Što se tiče izgradnje optičke infrastrukture HAKOM je zatražio da Vlada RH hitno donese uredbu sa zakonskom snagom kojom se jedinicama lokalne uprave i samouprave nalaže da se odreknu naknada za pravo puta kako bi se izgradnja dodatno ubrzala.

Iako niti HAKOM, ali niti Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska nisu željeli potvrditi postojanje ovakvog plana, znakovito je da ga nisu niti demantirali jer pouzdane informacije kojima raspolaže ICTbusiness.info govore kako se već daleko odmaklo s realizacijom, a sada je potrebno riješiti samo neke tehničke probleme.

Da se plan odvija u tajnosti za ICTbusiness.info potvrdili su s više strana iz samih telekoma, ali i tvrtki koje grade. Neki od njih su nam istaknuli kako se mreža gradi pomalo i raštrkano kako se ne bi mogla stvoriti slika o kakvom je velikom projektu u konačnici riječ jer u njemu sudjeluju mnogi.

Zanimljivo je, tvrde naši sugovornici s telekom tržišta je da postoji nevjerojatna suradnja triju najvećih telekoma Hrvatskog Telekoma, A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska jer bez toga ovakav projekt ne bi bio moguć. Čak i izvori iz domaćeg regulatora ističu kako se čude takvom scenariju koji je zasad skriven od ok javnosti.

Zajednički timovi za izgradnju mrežne infrastrukture projektiraju 5G mrežu na način da će se sve lokacije dijeliti, jer tako se mreža može najbrže i najjednostavnije izgraditi, smanjena je potreba za optikom ili drugim oblikom prijenosa do same bazne stanice što je najvažnije upravo za kvalitetnu mrežu na otocima jer ne treba zaboraviti kako Hrvatska ima najrazvedeniju obalu na svijetu s ukupno više od 1246 otoka, otočića i hridi. Od toga je 79 otoka, 525 otočića i 642 hridi i grebena. Sve to treba pokriti signalom i kada mreža svojim punim kapacitetom proradi na kraju godine sve će to, ali i kompletna kontinentalna Hrvatska biti pokriveno za početak brzinama od 1 Gbps.

Naravno postavlja se pitanje kako financirati tako velikog ulaganje u infrastrukturu, ali kako su telekomi već nekoliko puta tražili sniženje naknada, a sada se država planira odreći i inicijalnih prihoda od koncesija za 5G frekvencijski spektar jasno je da je odgovor postignut negdje na pola puta. Pritom svi tu imaju svoj interes i država s jedne strane i telekomi s druge strane. HAKOM je tu samo posrednik, regulator koji je pokazao kako upravljati tržištem.

Milijardu eura bit će potrebno uložiti da se projekt realizira, ali je sigurno da će mnogo novca ići u održavanje i da će ukupna vrijednost cijelog projekta u 5 godina biti i mnogo veća. Neke grube procjene kako bi se uz sve to mogao dogoditi i porast zapošljavanja koji bi mogao dosegnuti i više od tisuću ljudi. S druge strane, zahvaljujući brzom internetu otvaraju se mnogo brojne prilike, a jedna od njih svakako je ne samo digitalizacija, internetizacija i digitalna transformacija nego sve veća upotreba IoT rješenja u svim grana od prometa, turizma, pa sve do poljoprivrede.

 

Disclaimer: 1. travnja

Još iz kategorije

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

Trump zabranio američkim telekomima kupovinu kineske opreme

17.05.2019. komentiraj

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao naredio je zabranu američkim kompanijama da koriste stranu telekomunikacijsku opremu za koju se vjeruje kako predstavlja bilo kakav rizik po nacionalnu sigurnost.

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

Ericsson ConsumerLab ruši mitove o značaju 5G za korisnike

16.05.2019. komentiraj

Ericsson je objavio novo ConsumerLab izvješće pod nazivom 5G Consumer Potential, koje razbija mitove o značaju 5G za potrošače i opisuje mogućnosti koje su dostupne pružateljima komunikacijskih usluga.

Deutsche Telekom i Ericsson pogurali mikrovalni link na brzinu iznad 100Gbps

Deutsche Telekom i Ericsson pogurali mikrovalni link na brzinu iznad 100Gbps

15.05.2019. komentiraj

Deutsche Telekom i Ericsson nastavljaju probijati granice pa su nakon uspješnog povezivanja bežične konekcije brzine 40Gbps uspjeli i povezati brzinu višu od 100Gbps na udaljenosti od 1,5 kilometara. Zbilo se to u Ateni i korišten je Ericssonov Mini-Link 6352, temeljen na mikrovalnim rješenjima.