TELEKOM TRŽIŠTE

Fastweb se navodi kao potencijalni kandidat za Vodafone Italija

Fastweb se navodi kao potencijalni kandidat za Vodafone Italija
Depositphotos

Fastweb u vlasništvu Swisscoma pojavio se kao potencijalni udvarač za Vodafoneov posao u Italiji. Bloomberg tvrdi da je to bio jedan u nizu koji procjenjuje potez koji uključuje operatera.

Web stranica s vijestima tvrdi da razmatra potencijalno povezivanje s odjelom Vodafona, koji je jedan od nekoliko u grupi s neizvjesnom budućnošću. Nakon što je već sklopila ugovor o spajanju poslovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu s lokalnom jedinicom tvrtke 3 i prodaji u Španjolskoj, operacija tvrtke u Italiji posljednja je koja je potencijalno u bloku.

Tijekom nedavnog poziva o financijskim ažuriranjima za fiskalno prvo polugodište 2024., glavna izvršna direktorica Vodafone Grupe, Margherita Della Valle, rekla je da tvrtka nastavlja istraživati niz opcija u Italiji, nakon što ju je prethodno istaknula među onima koje bi imale koristi od aktivnosti portfelja. Na pozivu održanom sredinom studenoga, izvršni je direktor dodao da iako ima vrlo jaku tvrtku u Italiji koja nadmašuje etablirane konkurente u rastu prihoda od usluga i ima jaku B2B igru, ostaje vrlo izazovno tržište.

"Nitko od igrača u Italiji ne donosi povrat veći od cijene kapitala", dodala je. "Cijene su ispod cijene pa bez obzira na to koliko učinkovitosti postižemo ... samo tržište treba akciju, zbog čega ćemo nastaviti pregledavati niz opcija", dodao je Della Valle.

Fastweb je najmanji od pet mobilnih operatera u zemlji po vezama s 4,9 milijuna u trećem tromjesečju, manje od polovice broja najbližeg konkurenta Iliada. Vodafone je treći najveći po istoj metrici sa 17,5 milijuna iza Telecom Italia i WindTre. Prethodno se pričalo da je tržišni rival Iliad Group zadržao interes za posao za Vodafoneovu jedinicu unatoč tome što je potonji odbio pristup vlasnika tvrtke početkom 2022.