Europski sud presudio kako neutralnost interneta nije kompatibilna sa “nultim tarifama”

Europski sud presudio kako neutralnost interneta nije kompatibilna sa “nultim tarifama”

Foto: DepositPhotos

Europski sud u slučaju mađarskog telekoma Telenora Magyarorszaga Zrta prvi je put donio presudu koja se tiče neutralnosti interneta, što je od povijesnog značaja i svakako će biti odrednica za sve što slijedi narednih godina.

Naime, najviši sud Europske unije morao je protumačiti Uredbu EU o "neutralnosti interneta" kako bi razriješio prijepor nastao u Mađarskoj. Naime, u toj je zemlji članici EU telekom Telenor nudio dva paketa povlaštenog pristupa internetu svojim korisnicima, a njihova posebnost bila je u pristupu koji se pritom nudio.

Jer, za određene aplikacije pristup po punoj brzini ostao bi čak i nakon potrošnje podatkovnog prometa unutar paketa koji je korisnik platio. Dakle, za sve ostale bi se smanjio, no za izabrane aplikacije sve bi ostalo isto, što znači da se neke od aplikacija favorizira te zapravo potiče korisnika na kupnju paketa kako bi prema tim aplikacijama imao neometan pristup u bilo kojem trenutku dok ima pristup internetu.

Najprije je na takvu praksu reagiralo Mađarsko za tijelo za medije i komunikacije i donijelo dvije odluke kojima se Telenorova praksa navodi kao neregularna. Razlozi za to su u "nepoštivanju obveza jednakog i nediskriminirajućeg postupanja". Naravno, Telenor se žalio i sud u Budimpešti odlučio se obratiti najvišem sudu EU kako bi se ovaj problem napokon riješio. Ukratko, navedeno je da se time krše pravila otvorenog interneta opisana u Uredbi 2015/2120 Europskog parlamenta i Vijeća.

U odluci piše da sporni paketi mogu proširiti upotrebu favoriziranih aplikacija i usluga te smanjiti upotrebu svih drugih, konkurentskih aplikacija i usluga, što može dovesti do znatnog ograničenja ostvarivanja prava svih krajnjih korisnika, pogotovo ako mnogo njih sklopi ugovore tog tipa.

U presudi stoji i da se mjere blokiranja ili usporavanja prometa ne temelje na objektivno različitim zahtjevima u vezi s tehničkom kvalitetom usluge za određene kategorije prometa, nego na isključivo poslovnim interesima...

Još iz kategorije

Latinska Amerika bi dolaskom 5G mreža do 2035. mogla ostvariti 3,3 bilijuna dolara vrijednosti

Latinska Amerika bi dolaskom 5G mreža do 2035. mogla ostvariti 3,3 bilijuna dolara vrijednosti

21.10.2020. komentiraj

Omdia i Nokia u izvještaju “Zašto 5G u Latinskoj Americi” navode da će mobilne mreže pete generacije u tu regiju stići “prije nego kasnije”. Određeno kašnjenje u odnosu na Sjevernu Ameriku, Aziju, Europu i Australiju jest zbog lošije ekonomske situacije, ali s poboljšanjem digitalne transformacije će se sve promijeniti na bolje.

Zbog sve više lažnih vijesti o 5G tehnologiji skupina od 15 članica EU zatražila donošenje zajedničke strategije

Zbog sve više lažnih vijesti o 5G tehnologiji skupina od 15 članica EU zatražila donošenje zajedničke strategije

21.10.2020. komentiraj

Skupina od 15 europskih zemalja, članica Europske unije, potaknula je inicijativu o donošenju strategije za suzbijanje dezinformacija i lažnih vijesti o 5G tehnologiji. U zajedničkom pismu upućenom izvršnoj potpredsjednici Europske komisije za digitalna pitanja te tržišno natjecanje Margrethe Vestager, europskom povjereniku za unutarnje tržište Thierryju Bretonu i povjerenici za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Veri Jourovoj, a čija je potpisnica i Hrvatska, naglašeno je kako je 5G tehnologija osnovni element digitalne transformacije i jedan od temelja oporavka gospodarstva nakon pandemije.

A1 Hrvatska bilježi pad prihoda i dobiti

A1 Hrvatska bilježi pad prihoda i dobiti

20.10.2020. komentiraj

U odnosu na prvih devet mjeseci 2019. ukupni prihodi drugog po veličini domaćeg telekom operatora A1 Hrvatska pali su 3,5 posto i iznose 312,2 milijuna eura, pokazuju rezultati koje je objavio Telekom Austria Grupa. Dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) zaustavila se 111,2 milijuna eura što je 4,1 posto ispod razine ostvarene u istom razdoblju prethodne godine. U trećem kvartalu 2020. pad EBITDA u odnosu na isto razdoblje prethodne godine bio je mnogo veći i iznosio je 10,6 posto na 44,1 milijuna eura.