Ericsson omogućava lakši prelazak na 5G uz novi softver

Ericsson omogućava lakši prelazak na 5G uz novi softver

Foto: Fotolia ilustracija

Zahvaljujući komercijalnoj dostupnosti Ericssonovog (NASDAQ: ERIC) samostalnog 5G NR softvera za srednje i niske pojaseve, pružatelji komunikacijskih usluga sada mogu koristiti puni potencijal 5G nove radijske tehnologije (NR). Spomenuti je softver nedavno postao globalno dostupan svim kupcima.

Uz pomoć ovog softvera, pružatelji komunikacijskih usluga sada mogu koristiti 5G NR bez potrebe za signalizacijskom podrškom LTE mreže u podlozi. To će pružateljima usluga omogućiti da 5G NR dodaju postojećim 4G lokacijama s jednostavnijom arhitekturom ili da neovisno pokrenu 5G u novim područjima poput tvornica, za podršku aplikacijama i uslugama za tvrtke. Sva Ericsson Radio System oprema implementirana od 2015. godine može podržati samostalni 5G NR samo pomoću instalacije softvera.

Do sada su 5G mreže bile pokretane u nesamostalnom načinu rada (NSA) s pozadinskim 4G mrežnim slojem za podršku potrebnoj signalizaciji. Samostalni 5G NR uklanja tu ovisnost o 4G. Uz samostalni 5G NR, brže mrežno povezivanje, jednostavnije upravljanje mobilnošću i neposredni pristup širokim 5G pojasevima nude još bolje korisničko iskustvo.

„Prošle smo godine blisko surađivali s mnogim kupcima na uspješnom pokretanju nesamostalnih 5G mreža. One su omogućile veće brzine prijenosa podataka i nove slučajeve korištenja. Sada govorimo o sljedećem koraku u 5G evoluciji sa široko dostupnim softverom za podršku samostalnim 5G NR mrežama. Samostalni rad omogućit će još više slučajeva korištenja i aplikacija“, ističe Per Narvinger, odgovoran za Ericssonove proizvode u području mreža.

Samostalni 5G NR omogućit će aplikacije koje zahtijevaju nisku latenciju poput proširene ili virtualne stvarnosti, pametne tvornice i povezanih vozila. Uz iznimno brzo vrijeme odgovora, samostalni 5G NR uređaj može se šest puta brže povezati na samostalnu 5G mrežu od uređaja koji radi na nesamostalan način što će omogućiti bolje korisničko iskustvo.

„Samostalni 5G je sljedeći važan korak za bežičnu povezanost s potencijalom za potpuno novu serije budućih transformativnih aplikacija. Ponosni smo što smo, zajedno s Ericssonom i drugim tehnološkim inovatorima, predvodnici te se veselimo što ćemo samostalni 5G tijekom ove godine ponuditi našim kupcima“, pojašnjava Abdul Saad, CTO u T-Mobile.

„Samostalni 5G je važna prekretnica u evoluciji 5G i Telstra je sretna što s Ericssonom radi na razvoju novih mogućnosti ove tehnologije. Kao prvi koji smo u Australiji omogućili samostalni 5G, svjesni smo važnosti ove prekretnice i da će 5G biti ključan za stvaranje novih prilika za još bolje korisničko iskustvo i nove poslovne modele“, kazuje Channa Seneviratne, izvršni direktor za mrežni i infrastrukturni inženjering u Telstri.

Ericsson je postigao interoperabilnost samostalnog 5G s ključnim partnerima u ekosustavu. Očekuje se da će uređaji za samostalni 5G biti dostupni tijekom ove godine.

„Qualcomm Technologies i Ericsson na čelu su brojnih 5G prekretnica s ciljem pripreme za sljedeću fazu 5G komercijalizacije sa samostalnim 5G. Implementacija 5G nastavlja se u cijelom svijetu i drago nam je da zajedno s Ericssonom globalnim proizvođačima originalne opreme i operatorima omogućujemo da još ove godine brzo pokrenu samostalni 5G pristup“, objašnjava Durga Malladi, viši potpredsjednik odgovoran za 4G/5G, Qualcomm Technologies.

„Želimo iznimno brzi 5G učiniti dostupan svima. Ericssonov novi softver ubrzat će uvođenje samostalnog 5G NR, što obećava značajno poboljšanje sveukupnih performansi 5G mreže, promičući naša nastojanja da korisnicima pružimo superiorno mobilno iskustvo“, ističe JS Pan, čelnik Wireless Communication System and Partnership, Media Tek

Još iz kategorije

Investicijom vrijednom 19 milijuna kuna Hrvatski Telekom dovodi optiku u Slavonski Brod

Investicijom vrijednom 19 milijuna kuna Hrvatski Telekom dovodi optiku u Slavonski Brod

16.09.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom Hrvatski Telekom sa 19 milijuna kuna vrijednim ulaganjem započela je implementacijA najmodernije optičke infrastrukture na području Slavonskog Broda u naseljima Slavonija 1, Slavonija 2, Kolonija i Mikrorajon te Osječkoj ulici. Implementacija bi trebala biti gotova do kraja listopada, a uključenje prvih korisnika očekuje se već početkom studenog ove godine.

Optima Telekom nastavlja s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske

Optima Telekom nastavlja s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske

15.09.2020. komentiraj

Optima Telekom nastavlja s uspješnom digitalizacijom gradova i općina po Hrvatskoj, a zadnji projekti besplatnog WiFi interneta realizirani su u Rovinju, Metkoviću, Svetom Petru u Šumi, Gornjoj Vrbi, Stankovcima i Lovreću.  Radi se o općinama i gradovima kojima je u sklopu inicijative WiFi4EU dodijeljen vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega su odabrali Optima Telekom za izvođača koji će tehnološki realizirati javni WiFi internet te time olakšati i unaprijediti život lokalnog stanovništva, ali i turista.

Prihodi od TV usluga stabilni, broj korisnika sporo raste

Prihodi od TV usluga stabilni, broj korisnika sporo raste

14.09.2020. komentiraj


U drugom ovogodišnjem kvartalu prihodu od TV usluga porasli su 1,32 posto i dosegli 200,47 milijuna kuna, pokazuju najnoviji podaci domaćeg regulatora Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). Kao i prohodi tako je i neznatno povećan ukupan broj korisnika koji je sada tako veći 1,16 posto i dosegao je ukupno 835,56 tisuća korisnika.