DT testirao mobilnu mrežu na 6 GHz

DT testirao mobilnu mrežu na 6 GHz

Foto: DepositPhotos

Deutsche Telekom vodi kampanju za korištenje dodatnih frekvencijskih pojasa za mobilne komunikacije. Tvrtka je testirala visokofrekventni raspon na 6 gigaherca (GHz) u Bonnu u stvarnim uvjetima.

Vrlo visoke frekvencije u usporedbi s trenutnim pojasima idealne su za mobilnu komunikaciju. Mogli bi značajno povećati propusnost i podatkovne brzine za 5G standard mobilne komunikacije u budućnosti. Glavna prednost je da se postojeći mobilni stupovi mogu jednostavno nadograditi s frekvencijama od 6 GHz kao dio rutinske modernizacije mreže.

Hoće li se frekvencijski spektar od 6 GHz moći osposobiti za mobilne komunikacije od 2025. ovisi i o odlukama donesenim na Svjetskoj radiokomunikacijskoj konferenciji u studenom 2023. koje će definirati regulatorni okvir za to. Testovi su stoga važna osnova za donošenje odluka za stručnjake za mobilne komunikacije iz cijelog svijeta. Bundesnetzagentur je pružio podršku za niz testova.

“U budućnosti će nam trebati više frekvencija kako bismo zadovoljili sve veće zahtjeve naših korisnika za većom 5G propusnošću. Testovi su pokazali da su frekvencije od 6 GHz idealne za to,” objasnio je Walter Goldenits, voditelj tehnologije u Telekomu Deutschland.

Za test je mobilna stanica na krovu sjedišta DT-a u Bonnu bila opremljena antenom od 6 GHz. Kako nijedan pametni telefon ne može obraditi te frekvencije, posebno računalo je konfigurirano kao krajnji uređaj za testove brzine. Testirana su tri scenarija: performanse frekvencije na udaljenosti od 100 metara, na udaljenosti od nekoliko stotina metara i u zgradi. Najbolji rezultati postignuti su u blizini antene. U sve tri verzije testova izmjerene su brzine od jednog gigabita na više. Ako se frekvencije kombiniraju s prethodnim 5G frekvencijama na 3,6 GHz, na 5G su moguće brzine od preko 2 gigabita.

U načelu, na visokim frekvencijama dostupni su širi kontinuirani rasponi spektra. Njihova uporaba će osigurati dodatnu propusnost. Međutim, valovi imaju domet od samo nekoliko stotina metara. To znači da su prvenstveno prilagođeni urbanim područjima. Do sada se dio frekvencijskog spektra od 6 GHz koristio za radioreleje na tornjevima mobilne telefonije.

Budući da će ta mjesta u nadolazećim godinama biti gotovo u potpunosti povezana pomoću optičkih vlakana, frekvencije od 6 GHz mogle bi postati dostupne za mobilne komunikacije. Mrežni operateri prethodno su koristili mobilni spektar u rasponu od 700 MHz do 3,6 GHz za 2G, 4G i 5G mobilne komunikacijske tehnologije. Buduća uporaba mobilnih komunikacijskih frekvencija ovisi o strategiji donesenoj na Svjetskoj radiokomunikacijskoj konferenciji koja će se održati u studenom 2023. Testovi koje provodi DT pružit će vrijednu osnovu za donošenje odluka. Bundesnetzagentur podržao je DT-ove testove izdavanjem licence za testiranje.

"Znanje stečeno ovim projektom pomoći će nam u donošenju ispravne odluke za nadolazeću konferenciju 2023., a također i šire, u vezi s pružanjem širokopojasnih usluga Njemačkoj." Konkretno, u fokusu je blok u rasponu od 700 MHz do gornjeg raspona 6 GHz spektra (6,425-7,125 MHz). Frekvencija bi se tada mogla koristiti najranije od 2025. godine,” rekao je Alexander Kühn, voditelj Odsjeka za međunarodne poslove spektra pri Bundesnetzagentur.

Još iz kategorije

EK u veljači najavljuje promjene i pomoć telekomima u uvođenju 5G mreže

EK u veljači najavljuje promjene i pomoć telekomima u uvođenju 5G mreže

27.01.2023.

Novi prijedlog Europske komisije, koji bi trebao biti objavljen u veljači, opisat će promjene postojećih propisa kako bi se operaterima pomoglo s troškovima uvođenja 5G. Prema medijskim izvješćima, ovo će biti dio šireg plana da svi građani imaju pristup gigabitnoj povezivosti do 2030. godine.

HT gradi širokopojasni pristup internetu na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka

HT gradi širokopojasni pristup internetu na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka

26.01.2023.

Najjači domaći telekom operator HT započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Dubrovnika i općina Dubrovačko primorje, Konavle te Župa dubrovačka, čime će na utvrđenih 9.065 'bijelih' adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu.

Telemach spajanjem Rijeke na 10 Giga optičku mrežu zaokružuje prvi val investicijskog ciklusa u velikim gradovima

Telemach spajanjem Rijeke na 10 Giga optičku mrežu zaokružuje prvi val investicijskog ciklusa u velikim gradovima

25.01.2023.

10 Giga optička mreža već danas je dostupna za preko 100.000 kućanstava u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku i Rijeci, a njezina prednost su internetske brzine kakvima se mogu pohvaliti stanovnici Singapura, New Yorka i Ženeve, ističu iz trećeg po veličini domaćeg telekoma Telemach Hrvatska.