Deutsche Telekom pod pritiskom zbog ovisnosti o opremi Huaweija

Deutsche Telekom pod pritiskom zbog ovisnosti o opremi Huaweija

Deutsche Telekom najveći je europski teleoperater i nalazi se pod političkim pritiskom u Njemačkoj jer održava bliske veze s Huaweijem, unatoč činjenici da se vlasti najmoćnije zemlje Europske unije ne slažu s tim.

Iako se službeno i javno takve stvari ne navode, mediji se pozivaju na mnoge izvore te potvrđuju da su odnosi jedne od najjačih njemačkih kompanija i njemačkih vlasti narušene. I da će biti još gore ukoliko se DT ne odrekne Huaweija u svom širenju 5G tehnologije, odnosno, 5G mreža.

"Duguje nam objašnjenje", rekao je socijaldemokrat Bernd Westphal i zapravo postao prvi političar koji je imenom i prezimenom istupio te zatražio od DT-a da se izjasni oko svojih postupaka.

Naime, u svojim poslovnim planovima, DT je još u svibnju obznanio da bez Huaweija ne može ispuniti plan širenja 5G mreže na način koji želi, a to je da se do kraja godine nova tehnologija omogući za 40 milijuna ljudi. Zato je DT najavio još prisniju suradnju s Huaweijem te to službeno priopćio njemačkom saveznom Ministarstvu unutarnjih poslova.

"Do kraja godine želimo polovici njemačke populacije omogućiti pristup 5G mreži. Znači, riječ je o oko 40 milijuna ljudi", ustvrdio je  član uprave DT-a i glavni direktor za njemačko tržište Dirk Wössner.

Također, krajem lipnja obznanjeno je da će cilj o 40 milijuna ljudi s 5G pristupom biti ispunjen već krajem srpnja, što je pet mjeseci ranije. Dakle, toliko je Huawei moćan po tom pitanju i toliko brzo može unaprijediti infrastrukuturu. Jasno da se kompaniji kao DT to itekako sviđa, ali ovisnost o kontroverznoj kineskoj kompaniji ne sviđa se vlastima.

Ne radi se pritom samo o Njemačkoj, već i Velikoj Britaniji, Francuskoj i, najbitnije, Sjedinjenim Američkim Državama. Svima njima Huawei smeta jer još uvijek nije dokazano da ne koristi tehnologiju koju nudi za špijunažu. No, nije dokazano ni da koristi.

Zato, bit će zanimljivo pratiti kako će se DT i njemačke vlasti postaviti u narednim tjednima i mjesecima po ovom pitanju.

Još iz kategorije

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

06.08.2020. komentiraj

SoftBank odabrao je Ericsson za isporuku cloud native dvojne 5G jezgrene mreže za svoju samostalnu 5G mrežu. Rješenje, koje uključuje Ericsson Cloud Packet Core, Ericsson Cloud Unified Data Management and Policy, kao i Ericsson NFVI, igrat će ključnu ulogu u operativnoj transformaciji SoftBanka. Zero-touch rad nudi neprekinute procese isporuke i integracije (CI / CD), uz pomoć kontejnerski temeljene arhitekture mikrousluga i automatizacije koju ona omogućuje.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

06.08.2020. komentiraj

Telekomunikacijske kompanije diljem svijeta marljivo rade na širenju 5G mreže, ali neke od njih gledaju već podosta unaprijed i pripremaju se za razvoj 6G tehnologije, koja bi trebala donijeti jednu potpuno novu razinu po pitanju mogućnosti koje će nuditi.

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

05.08.2020. komentiraj

5G tehnologija predstavlja jednu od ključnih poluga za smanjenje globalne potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova, zaključak je Green 5G white papera kojeg su predstavili Huawei i Analysys Masona, globalna savjetodavna i istraživačka organizacija specijalizirana za telekomunikacije, medije i digitalne usluge. U dokumentu su predstavljena očekivanja implementacije nove tehnologije te znanstvena procjena njenog utjecaja na okoliš, s obzirom da će utjecaj 5G-a biti puno istaknutiji u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža, i to ne samo u ICT industriji već i u čitavom nizu drugih industrija. Huawei procjenjuje da će do 2025. godine biti postavljeno 6,5 milijuna 5G baznih stanica, a širom svijeta bit će 2,8 milijardi 5G korisnika.