BT ističe da im za zamjenu Huaweijeve opreme treba i 10 godina

BT ističe da im za zamjenu Huaweijeve opreme treba i 10 godina

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Nakon odluke britanske vlade da teleoperateri trebaju u potpunosti zamijeniti Huaweijevu opremu do 2027., izvršni direktor britanskog teleoperatera BT-a istaknuo je u intervjuu za BBC kako će kompanija trebati između pet do sedam godina kako bi uklonila svu Huaweijevu 5G opremu, te do deset godina kako bi se zamijenila oprema korištena u prethodnim mrežnim generacijama.

Glavni direktor BT-a, Philip Jansen, istaknuo je potencijalne rizike ovakve odluke za britansku infrastrukturnu mrežu, te ponovio kako su čak mogući i gubici signala širom zemalja ako je rok za uklanjanje Huaweijeve opreme prekratak. Jensen je dodao kako će, osim hardvera, tvrtke koristiti i Huaweijev softver, za koji se očekuje između 15 do 20 značajnih ažuriranja važnih za stabilnost mreža.

U BT-u su već prethodno radili na zamjenama Huaweijeve opreme u svojoj mreži, što će ih koštati oko 500 milijuna britanskih funti. Troškovi uklanjanja Huaweijeve opreme ukazuju kako će troškovi implementacije 5G mreže na području Ujedinjenog Kraljevstva biti veći od planiranog, ali i da će pokrivenost 5G signalom kasniti, zbog čega će ispaštati krajnji korisnici.

Huawei je već zatražio od britanskih vlasti da još jednom razmotre ovu odluku, ističući razočaranje ovakvim ishodom. Iz kompanije upozoravaju i na negativne posljedice odluke – usporavanje digitalizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, povećanje troškova te produbljivanje digitalnog jaza.

„Tijekom posljednjih 20 godina, Huawei se fokusirao na izgradnju bolje povezanog Ujedinjenog Kraljevstva, a kao odgovorna kompanija, nastavit će podržavati svoje kupce. Huawei je najavio i da će provesti detaljan pregled onoga što ova odluka znači za njihovo poslovanje i surađivat će s vladom Velike Britanije kako bi mogli nastaviti pridonositi bolje povezanom Ujedinjenom Kraljevstvu“, tvrde u Huaweiju.

Još iz kategorije

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

06.08.2020. komentiraj

SoftBank odabrao je Ericsson za isporuku cloud native dvojne 5G jezgrene mreže za svoju samostalnu 5G mrežu. Rješenje, koje uključuje Ericsson Cloud Packet Core, Ericsson Cloud Unified Data Management and Policy, kao i Ericsson NFVI, igrat će ključnu ulogu u operativnoj transformaciji SoftBanka. Zero-touch rad nudi neprekinute procese isporuke i integracije (CI / CD), uz pomoć kontejnerski temeljene arhitekture mikrousluga i automatizacije koju ona omogućuje.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

06.08.2020. komentiraj

Telekomunikacijske kompanije diljem svijeta marljivo rade na širenju 5G mreže, ali neke od njih gledaju već podosta unaprijed i pripremaju se za razvoj 6G tehnologije, koja bi trebala donijeti jednu potpuno novu razinu po pitanju mogućnosti koje će nuditi.

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

5G tehnologija će značajno smanjiti potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova

05.08.2020. komentiraj

5G tehnologija predstavlja jednu od ključnih poluga za smanjenje globalne potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova, zaključak je Green 5G white papera kojeg su predstavili Huawei i Analysys Masona, globalna savjetodavna i istraživačka organizacija specijalizirana za telekomunikacije, medije i digitalne usluge. U dokumentu su predstavljena očekivanja implementacije nove tehnologije te znanstvena procjena njenog utjecaja na okoliš, s obzirom da će utjecaj 5G-a biti puno istaknutiji u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža, i to ne samo u ICT industriji već i u čitavom nizu drugih industrija. Huawei procjenjuje da će do 2025. godine biti postavljeno 6,5 milijuna 5G baznih stanica, a širom svijeta bit će 2,8 milijardi 5G korisnika.