PREUZIMANJA I SPAJANJA

Britanski regulator izražava zabrinutost oko ugovora Vodafone – 3 UK

Britanski regulator izražava zabrinutost oko ugovora Vodafone – 3 UK
Depositphotos

Uprava za tržišno natjecanje i tržište UK-a (CMA) planira pokrenuti drugu fazu istrage o predloženom povezivanju Vodafona UK s 3 UK. Istraga neće započeti ako tvrtke pruže smislena rješenja za nedoumice vezane uz posao.

Vodafone i 3 imaju pet radnih dana od danas da odgovore na zabrinutost CMA-a, nakon početne procjene koja je pokazala da bi dogovor mogao dovesti do viših cijena za korisnike i nižih ulaganja u mobilne mreže. "To zahtijeva dubinsku istragu osim ako Vodafone i 3 ne izađu s rješenjima", naveo je CMA.

CMA je pokrenuo prvu fazu istrage u siječnju, provodeći 40-dnevnu provjeru kako bi se utvrdilo može li posao dovesti do značajnog smanjenja konkurencije. Objasnilo je da je početna istraga otkrila da Vodafone i 3 svaki pružaju važne alternative za mobilne korisnike i da su značajno ulagali u svoje mreže tijekom godina, uključujući uvođenje 5G.

Vlast je primijetila zabrinutost da bi kombinacija smanjila rivalstvo među operaterima u pridobijanju novih korisnika, smanjila motivaciju za održavanje niskih cijena i smanjila poticaj za poboljšanje mreža. Također je izazvalo zabrinutost da bi spajanje moglo otežati manjim MVNO-ima, uključujući Sky Mobile, Lebara i Lyca Mobile, da pregovaraju o dobrim poslovima za svoje klijente.

CMA je nadalje priznao da su Vodafone i 3 prilikom prve objave ugovora tvrdili da će pružiti značajne pogodnosti korisnicima i ubrzati implementaciju novih tehnologija. Međutim, dodaje se da su se tvrdnje temeljile na nekoliko pretpostavki nakon spajanja i sada zahtijevaju detaljniju procjenu.