MWC 2024

Breton predlaže promjene u licenciranju spektra

Breton predlaže promjene u licenciranju spektra
Dražen Tomić / Tomich Productions

Govoreći na glavnoj pozornici MWC 2024., europski povjerenik za unutarnja tržišta Thierry Breton predložio je radikalnu promjenu načina licenciranja mobilnog spektra. Predložio je da, kako bi se osiguralo da svi u Europi mogu imati koristi od najnaprednijih mobilnih tehnologija, licence se ne bi trebale dodjeljivati onome tko ponudi najviše, već operateru koji se obveže ulagati u brže uvođenje mreže.

"Europska poduzeća i građani uvijek su u središtu naših ambicija, ali moramo uravnotežiti fokus s potrebom za konkurentnim i modernim gospodarstvom", rekao je Breton. „Trebali bismo imati istu politiku spektra u cijeloj Europi i zalagati se za pravodobnije i pristupačnije opcije. Što se tiče 6G, ne možemo si priuštiti kašnjenja u procesu licenciranja spektra s velikim razlikama u vremenskom okviru između država članica. Ne možemo tolerirati isti ishod kao za 5G gdje proces nakon osam godina još uvijek nije završen.”

Dodao je da bi operateri trebali moći iskoristiti prednosti ekonomije razmjera, doseći kritičnu veličinu i u konačnici privući više ulaganja i brže implementirati novu tehnologiju. “Zahvaljujući ovom načelu konačno ćemo stvoriti istinsko jedinstveno digitalno tržište, zajedno s uvjerljivim poslovnim slučajem za operatere da se uključe u prekograničnu konsolidaciju. To također znači demistificiranje pitanja optimalnog broja operatera po zemlji. Jer na ovom polju nema magičnog broja.”

Komentirajući trenutni status mreža u Europi, Breton je rekao da današnje ne zadovoljavaju zahtjeve performansi, s latencijom od oko 200 milisekundi, što je predugo da bi se osiguralo pouzdano praćenje vitalne telemetrije ili spriječile nesreće između povezanih vozila. “Sada su potrebna ulaganja kako bi se premostio jaz. Ne manje od 200 milijardi eura potrebno je u sljedećih pet do šest godina, a to je samo za dovršetak uvođenja 5G.”