HT bilježi rast prihoda 3,4 posto i dobiti 3,2 posto

HT bilježi rast prihoda 3,4 posto i dobiti 3,2 posto
Dražen Tomić / Tomich Productions

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom objavio je svoje poslovne rezultate prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine nastavljen trend pozitivnog poslovanja tako da su prihodi dosegnuli 3,612 milijardi kuna uz rast na godišnjoj razini od 3,4 posto.

Pritom se bilježi rast prihoda u svim segmentima i fiksne i mobilne telefonije. Dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije je povećana 3,2 posto na 1,334 milijuna kuna, a neto dobit HT-a manja je, ali kao izravni rezultat amortizacije (što se već smanjuje kroz kvartale) i nastavka ulaganja. Neto dobit HT-a tako je 47,4 posto na 165 milijuna kuna.

Kapitalna ulaganja za prvo polugodište su 660 milijuna, a plan za 2021 je 1,6 milijardi kuna odnosno u drugoj polovici godine oko milijarde kuna. Usporedbe radi ulaganja u zadnjih pet godina su na razini 9 milijardi kuna. EBITDA marža je 36,9 posto odnosno na godišnjoj razini manje za 0,1 postotni poen.

EBITDA nakon najmova je također zabilježila rast od 41 milijun kuna, odnosno 3,2 posto, u prvoj polovici 2021. godine što je  rezultat povećanja zabilježenog kako u HT Grupi u Hrvatskoj (3,3 posto) tako i u Crnogorskom Telekomu (1,5 posto). Marža EBITDA-e nakon najmova iznosila je 36,9 posto. EBITDA nakon najmova zahvaljujući pozitivnom komercijalom zamahu tako raste treće tromjesečje zaredom.

„Veća EBITDA i manji porezi nisu bili dovoljni da se neutralizira veća amortizacija na godišnjoj razini proizišla iz velikih ulaganja u prethodnim razdobljima, koja su samo u posljednjih pet godina iznosila više od 9 milijardi kuna, a što je rezultiralo nižom neto dobiti. Pritom se, na tromjesečnoj razini amortizacija smanjila što je još jedan pozitivan indikator. Usprkos izazovnim uvjetima poslovanja i uzimajući u obzir da je digitalizacija jedan od najvećih pokretača gospodarskog oporavka i ponovne uspostave ubrzanog rasta, Hrvatski Telekom je u 2021. godini ostao usredotočen na plan ulaganja u mrežu i ICT usluge, od kojeg će hrvatsko gospodarstvo i društvo imati značajne koristi“, tvrde u HT-u.

Doprinos društava kćeri prihodima Grupe iznosio je za Iskon 209 milijuna kuna uz snažan rast od 19,4 posto, dok je Combis zabilježio pad od 16,27 posto na 211 milijuna kuna.

„Uz najveća ulaganja na tržištu Hrvatski Telekom nastavlja biti usredotočen na izgradnju svoje optičke infrastrukture te smo dodatno povećali nepokretnu mrežu i FTTH-om pokrili više od 387.000 kućanstava, što je povećanje od čak 29 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Naša optička pristupna mreža (FTTx) je s krajem drugog tromjesečja bila dostupna za ukupno 552.000 kućanstava (rast od 21 posto u odnosu na prošlu godinu).

Istodobno smo više nego učetverostručili broj gradova pokrivenih 5G mrežom na 76 gradova i 11 općinskih centara. Također, gotovo smo udvostručili broj pokrivenih stanovnika na 2 milijuna. U međuvremenu smo prvi uveli i 5G uslugu roaminga čime su stvorene nove prilike za gospodarstvo i turizam“, pojašnjavaju dalje iz HT-a.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokrenula je 27. svibnja 2021. godine postupak javne dražbe za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskim pojasevima 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz. Od HAKOM-a je 16. lipnja 2021. zaprimljena obavijest da Hrvatski Telekom ispunjava sve uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe te da ima pravo sudjelovati u nadmetanju u postupku javne dražbe.

Postupak nadmetanja počeo je 12. srpnja, a odluka o odabiru jednog ili više ponuditelja te o izdavanju dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra očekuje se do kraja kolovoza 2021. godine.

Dodjela spektra u frekvencijskim pojasevima 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz najavljena je za 2022. godinu. Trenutačno važeće dozvole za uporabu navedenih frekvencijskih pojaseva istječu u četvrtom tromjesečju 2024. godine.

Podsjetimo, u srpnju su Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka s društvom Telemach Hrvatska, koje je u vlasništvu grupacije United Group (United Group B.V., The Netherlands), potpisali sporazum o kupoprodaji dionica društva Optima Telekom.

Predmet transakcije je prodaja ukupno 54,31 posto dionica Optima Telekoma, od čega je 36,90 posto u vlasništvu Zagrebačke banke i 17,41 posto u vlasništvu društva HT holding, koje je u stopostotnom vlasništvu Hrvatskog Telekoma.

Zaključenje transakcije podložno je regulatornim odobrenjima i drugim ugovornim uvjetima, a očekuje se da će biti provedeno do kraja 2021. godine. Ugovorom o kupoprodaji određena je vrijednost za 100 posto udjela u Optima Telekomu (eng. enterprise value), u iznosu od 639 milijuna kuna što predstavlja 5 x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavki i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini.

„Bez obzira na postojeće makroekonomsko okruženje, koje je još uvijek izazovno, Hrvatski Telekom završio je prvu polovicu 2021. godine u pozitivnom tonu uz kontinuirani rast prihoda koji je rezultirao i rastom EBITDA-e nakon najmova, što nam je omogućilo daljnji razvoj poslovanja. Uz poslovično najveća ulaganja u industriji, dodatno smo učvrstili status vodeće mreže, unaprijedili mobilnu i fiksnu mrežu te omogućili 387.000 kućanstava da uživaju u giga brzinama na optici. Četverostruko smo povećali broj gradova pokrivenih 5G mrežom u odnosu na 2020. i gotovo udvostručili pokrivenost stanovništva koja sada iznosi 2 milijuna. Dodatnim unaprjeđenjem kvalitete usluga, nastavili smo podupirati naše korisnike, pomagati njihovu transformaciju i planove da postanu otporniji i agilniji te smo pridonijeli ostvarenju njihovih rastućih ambicija. Činjenica da radimo dobar posao jasno se odražava u najvećem zadovoljstvu korisnika i zaposlenika u povijesti Hrvatskog Telekoma i to su temelji na kojima ćemo nastaviti graditi“, ističe Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.