Smart City

Snažan rast tržišta rješenja za pametne gradove

Snažan rast tržišta rješenja za pametne gradove
Depositphotos / Ilustracija

Najnovije analize pokazuju kako se u idućih nekoliko godina očekuje snažan rast tržišta rješenja za pametne gradove, veličina globalnog tržišta pametnih gradova procijenjena je na 1,23 trilijuna dolara u 2022. godini.

Pokazatelji o rastu u narednom razdoblju govore, procjenjuju analitičari da se očekuje će se zabilježiti složenu godišnju stopu rasta (CAGR) od 25,8 posto od 2023. do 2030. Pritom, sve veća urbanizacija, potreba za učinkovitim upravljanjem korištenjem resursa, javna sigurnost zabrinutosti i sve veća potražnja za okolišem s učinkovitim korištenjem energije glavni su pokretački čimbenici za rast tržišta pametnih gradova.

Postaje sasvim jasno da je potreba za održivom strukturom zbog rastuće populacije i urbanizacije postala značajna za rast tržišta. Nekoliko regionalnih vlada pokušava riješiti ove probleme putem inicijativa za pametne gradove u segmentima usluga, kao što su mobilnost, komunalne usluge, sigurnost i upravljanje.

Lokalne vlasti također su prednjačile u poticanju organizacijskih i institucionalnih promjena, omogućavanju stalnih ulaganja i stvaranju konzorcija za spajanje različitih poduzeća. Pojava novog žanra javno-privatnog partnerstva također je poseban razvoj koji se može pripisati razvoju pametnog grada. Nadalje, financiranje razvoja infrastrukture i modeli financiranja te sustavi upravljanja igraju glavnu ulogu u poticanju tržišta pametnih gradova.

Odnosi se to na sve europske države koje već godinama ulažu na regionalnoj razini u sustave koji omogućuju kvalitetnu kontrolu prometa, distribucije energije.

Rast tržišta pametnih gradova može se pripisati sve većem prihvaćanju nanotehnologije, umjetnog učenja (A.I.), strojnog učenja (ML), računalstva u oblaku, interneta stvari, kognitivnog računalstva, analitike velikih podataka i otvorenih podataka.

Sve veća implementacija poslovnih modela Build-Own-Operate (B.O.O.), Build-Operate-Transfer (B.O.T.), Original Brand Manufacturer (O.B.M.) i Bill of Material (B.O.M.) također pokreće uspješnu provedbu projekata pametnih gradova. Primjerice, azijske zemlje provode brojne inicijative za poticanje usvajanja digitalnih tehnologija za pametne gradove, istovremeno nastojeći zadržati privatnost podataka potrošača.

Iako projekti pametnih gradova zahtijevaju raznolik skup tehnologija, kao što su IoT, AI i pametni senzori, za nadzor gradske infrastrukture, njihova primjena varira od projekta do grada. Ključni pokretački čimbenici za implementaciju rješenja za pametne gradove su potreba za poboljšanjem otpornosti gradova, smanjenje energije i zabrinutost zbog povećanja otpada u okolišu. Dodatno, dobavljači ulažu u istraživanje i razvoj (R&D) kako bi uspostavili nove sustave i tehnologije za povezanu infrastrukturu u projektima pametnih gradova. Ključni igrači na tržištu, kao što su Cisco Systems, Siemens AG i IBM Corporation, aktivno ulažu u aktivnosti istraživanja i razvoja povezane s povezanom infrastrukturom u razvoju pametnih gradova diljem svijeta. I na domaćem tržištu tvrtke poput Combisa, King ICT-a, HT-a, A1 Hrvatska, Compinga, ali i drugih također ulažu u rješenja koja omogućuju razvoj pametnih gradova.

Segment pametnih komunalnih usluga dominirao je tržištem i činio je tržišni udio od preko 28 posto u 2022. Segment pametnih komunalnih usluga čini sastavni dio gradske infrastrukture i uključuje više domena kao što su pročišćavanje vode, upravljanje konsolidiranim podacima, distribucija energije i civilno upravljanje distribucijskom infrastrukturom, među ostalim. Pojava pametnih mreža također je značajan faktor koji pokreće usvajanje pametnih komunalnih usluga. Očekuje se da će integracija napredne analitike podataka i cloud tehnologija također potaknuti rast tržišta. Uz brzo rastuću potražnju za energijom, tvrtke i vlade formuliraju i provode strategije za poboljšanje doprinosa obnovljivih izvora ukupnoj proizvodnji energije.

Očekuje se da će segment ekoloških rješenja svjedočiti značajnom CAGR-u od 28,8 posto tijekom predviđenog razdoblja. Razvoj segmenta može se pripisati rastućim vladinim inicijativama za smanjenje zagađenja, optimizaciju korištenja obnovljive energije i uspostavljanje održivog ekosustava za poduzeća. Igrači u industriji usredotočeni su na poboljšanje svog portfelja ekoloških rješenja kako bi unaprijedili identitet svoje robne marke i povećali prihode na tržištu.

Segment upravljanja energijom dominirao je segmentom pametnih komunalnih usluga u 2022. i činio je više od 55 posto prihoda. Rastuća potražnja za energijom potaknula je usvajanje virtualnih elektrana koje rade na AI, strojnom učenju i Internetu stvari kako bi pružile sigurnost i učinkovitost. Ključni igrači na tržištu usredotočeni su na uspostavljanje snažne infrastrukture za istraživanje i razvoj za poticanje razvoja i pregleda naprednih sustava upravljanja energijom i analitičkih rješenja dizajna za integraciju tehnologija u nastajanju kao što je blockchain. Na primjer, u listopadu 2020. Nevada Utility najavio je partnerstvo s tvrtkom Blockchain L.L.C. sa sjedištem u Las Vegasu. i neprofitna Energy Web Foundation sa sjedištem u Švicarskoj za uvođenje pametnih brojila s omogućenim blockchainom, koja bi pratila koliko je energije proizvedeno i pretvoreno u kredite energetskog portfelja (metrika za praćenje koliko je država proizvela obnovljive energije).

Očekuje se da će segment gospodarenja otpadom svjedočiti značajnoj CAGR od 27,0 posto tijekom predviđenog razdoblja. Nekoliko vlada obraća se sistemskim integratorima, distributerima i proizvođačima originalne opreme za ugradnju pametnih kanti za smeće u raznim gradovima. Lokalne vlasti, pružatelji tehnoloških rješenja, distributeri i integratori sustava glavni su dionici u provedbi projekata gospodarenja otpadom na gradskoj razini. Razvijaju se i različite mobilne aplikacije za praćenje razine napunjenosti spremnika i povećavanje pogodnosti za korisnike. Proizvođači originalne opreme i integratori sustava posebno se usredotočuju na mjesta koja su gušća i često mogu rezultirati stvaranjem većih količina otpada kako bi postavili pametne kante za smeće i drugu opremu za gospodarenje otpadom, podržavajući rast industrije.

Segment pametne infrastrukture dominirao je tržištem i činio tržišni udio od preko 28 posto u 2022. Očekuje se da će pomicanje fokusa različitih vlada na digitalizaciju njihovih poslovnih operacija potaknuti potražnju za rješenjima pametne infrastrukture u više sektora kao što su BFSI, zdravstvo, maloprodaja , proizvodnja i F&B.

Većina vlada, poput Ujedinjenog Kraljevstva, Australije, Indije, Kanade, Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD-a, ulaže u pametna infrastrukturna rješenja za ekonomsku digitalizaciju. Na primjer, u prosincu 2021. australska vlada uložila je 135,9 milijuna USD u okviru svog programa za transformaciju gospodarstva u digitalnu ekonomiju do 2030. Vlada će također stvoriti regulatorni okvir za BFSI infrastrukturu za podršku, nadzor i kontrolu evoluirajućih sustava plaćanja i kripto-ekosustava.

Očekuje se da će segment pametne rasvjete svjedočiti značajnom CAGR-u od 25,8 posto tijekom predviđenog razdoblja. Povećavajući energetsku učinkovitost grada i smanjujući troškove energije i održavanja, pametna rasvjeta također može pružiti okosnicu za širok raspon pametnih gradskih aplikacija, uključujući upravljanje prometom, javnu sigurnost, nadzor okoliša, pametno parkiranje i prošireni Wi-Fi i mobilne komunikacije, između ostalog. Pametna rasvjeta posljednjih je godina dobila veliku popularnost zahvaljujući evoluciji rasvjete usmjerene na čovjeka sa svjetlećim diodama i organskim svjetlosnim diodama.

Sjeverna Amerika držala je glavni udio od preko 30 posto globalnog tržišta pametnih gradova u 2022. Rast regionalnog tržišta može se pripisati stalnoj digitalnoj transformaciji u različitim industrijskim vertikalama, kao što su vlada, telekomunikacije i bankarstvo, među ostalima. Regija ima dobro razvijenu infrastrukturu informacijske i komunikacijske tehnologije (I.C.T.), a suradnja federalnih i lokalnih vlasti s I.C.T. dobavljača i prisutnost istaknutih dobavljača tehnologije. Ovi pružatelji usluga i druga lokalna tijela široko su rasporedili dijelove infrastrukture za građansko povezivanje što će dovesti do planiranja izgradnje pametnih gradova u regiji. Ovi čimbenici dopunit će rast regionalnog tržišta tijekom predviđenog razdoblja.

Analize pokazuju da se može očekivati da će azijsko-pacifička regija svjedočiti značajnom CAGR-u od 29,2 posto rasta u predviđenom razdoblju. Zasluge za rast regije mogu se pripisati porastu raspoloživog dohotka, razvoju digitalne infrastrukture, globalizaciji i gospodarskom razvoju. Organizacije u azijsko-pacifičkom području žele iskoristiti prednosti, poput isplativosti, povezane s rješenjima temeljenima na oblaku, što je dobar znak za rast aplikacija kao što su pametni transport, pametno upravljanje, pametne komunalne usluge i pametna zgrada.