Značajan iskorak Compinga uz kupnju tvrtke Data Target

Značajan iskorak Compinga uz kupnju tvrtke Data Target

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Nakon što je Comping preuzeo dio poslovanja Megatrenda razgovarali smo s predsjednikom Uprave Alojzijem Jukićem koji ističe kako je to s jedne strane to je širenje portfelja naših usluga i proizvoda, ali i direktno ubrzavanje poslovanja.

Razlog zašto smo osnovali tvrtku, a ne napravili direktnu integraciju u Comping su i određeni ugovorni odnosi s korisnicima, a isto tako i s principalima, dobavljačima, pojašnjavaju Jukić i dodaju da Data Target je direktni pravni sljednik, jedan od dva pravna sljednika Megatrend poslovnih rješenja. Dogovoreni uvjeti postaju dio Data Target poslovnog okruženja, odnosno čine njegovu ekonomsku ukupnost, pojašnjava Jukić.

Preuzeli ste dio poslovanja Megatrend poslovnih rješenja. Što to znači za daljnji razvoj Compinga?

Preuzimanjem većinskog djela poslovanja Megatrend poslovnih rješenja, Comping je napravio značajan iskorak u širenju poslovanja. S jedne strane to je širenje portfelja naših usluga i proizvoda, ali i direktno ubrzavanje poslovanja. Dakako, kroz kumulativ poslovnih rezultata i daljnje repozicioniranje na tržištu IT igrača u Hrvatskoj.

Što nam to znači za daljnji razvoj? Svakako otvara nam jednu novu dimenziju, povećava perspektive u domeni širenja našeg poslovanja s posebnim naglaskom na ono što je naš kontinuitet zadnjih par godina, a to je pomak u servisno usmjerene aktivnosti. Ovom akvizicijom ostvarili smo dvije domene; domenu data centra i domenu poslovne analitike i BI-a. Potencijal za naš daljnji rast vidimo u uslužnim, tj. servisno orijentiranim domenama.

Tim više što to želimo i kombinirati i u vremenu te imati što više usluga koje ćemo nuditi u obliku as-a-Service iz našeg data centra.

Kakvi su planovi s novom tvrtkom u koju je izdvojen taj dio poslovanja?

Razlog zašto smo osnovali tvrtku, a ne napravili direktnu integraciju u Comping su i određeni ugovorni odnosi s korisnicima, a isto tako i s principalima, dobavljačima. Data Target je direktni pravni sljednik, jedan od dva pravna sljednika Megatrend poslovnih rješenja. Dogovoreni uvjeti postaju dio Data Target poslovnog okruženja, odnosno čine njegovu ekonomsku ukupnost. Tako smo osigurali kontinuitet poslovanja kako s postojećim korisnicima, tako i s našim ključnim vendorima poput IBM i nekih drugih na čijim su tehnologijama razvijena rješenja.

Comping se duže vrijeme pripremao za akviziciju: početkom godine postavili smo i novu organizaciju koja je prilagođena ovoj transakciji.  Kreirali smo upravo takav organizacijski setup kako bismo uklopili poslovanje Data Targeta. Naravno, izradili smo i poslovni plan, kako bismo u trenutku formalnog potpisivanja ugovora, koji se dogodio 20.05., bili potpuno operativni i bez zastoja u procesima.

Imate sada i podatkovni centar u svome portfelju, Comping ima i mrežu za IoT, ali i dio poslovanja za analitiku tih podataka ThingsTalk. U kojem smjeru vidite razvoj vašeg IoT poslovanja?

Comping je sada grupacija koja se sastoji od tri firme, od toga su dvije tvrtke u stopostotnom vlasništvu Compinga.  IoT Net Adria nudi usluge IoT connectivitya baziranog na Sigfox tehnologiji i ekskluzivni je provider za RH. Tvrtka Data Target nastala je kao pravni sljednik većinskog djela MPR-a; u svom poslovanju ima data centar, poslovnu analitiku i BI-a, kao i domenu infrastrukturnih usluga i rješenja. Kombinacijom poslovnih djelokruga naših kompanija želimo kreirati zaokruženi eko sustav.  Važno je spomenuti i da je tržište već upoznalo našu Things Talk platformu koja je zadnje  dvije godine u komercijalnoj upotrebi i koja se kontinuirano nadograđuje. Kada pričamo o platformi, naš poslovni cilj je osigurati mogućnost nuđenja as-a-Service prema krajnjim korisnicima, bez obzira govorimo li o end-to-end as-a-Service u domeni IoT-a ili govorimo o pojedinim komponentama tog rješenja koje će biti u tom formatu usluge (as-a-Service). Odnosno, opcije su ponuda naših usluga na platformi ili usluga u formatu servisa za korisnike- To je jedna od mogućnosti u samoj monetizaciji IoT rješenja, kombinacija prikupljanja podataka s različitih oblika uređaja te njihova obrada kroz domenu naše analitike, BI-a.

U segmentu IT rješenja i usluga gdje vidite budućnost Comping?

Ako govorimo o segmentu IT rješenja i usluga, Comping se vidi u dvije domene. Prva domena su tehnološke usluge i rješenja. Tu govorimo o tehnološkim uslugama i rješenjima, odnosno svim oblicima infrastrukture, ali ne samo infrastrukture, nego i nadogradnja i sistemska i virtualizacija i cloud priča i hibridna rješenja, consulting te outsourcing , as-a -Service modeli cjelokupne ponude. Mi smo tvrtka koja nudi značajnu dodanu vrijednost u tehnološkoj domeni i koja pomaže našim korisnicima da budu brži, efikasniji, konkurentniji.

Druga domena koju razvijamo je domena poslovnih rješenja i usluga; tu je strategija na neki način hibridna. Ta domena se sastoji od tri odjela, jedan je dio razvoj proizvoda i prilagodba rješenja krajnjim korisnicima, drugi je poslovna analitika i BI, a treći segment su poslovni procesi i data management. Sva tri odjela prvo unutar grupacije poslovnih rješenja naravno vrlo blisko surađuju, ali isto tako vrlo blisko surađuju i s tehnološkom domenom. Time želimo zaokružiti uslužnu i tehnološku domenu i ponuditi cjelovito rješenje krajnjem korisniku.

Spomenuo sam ranije Things Talk platformu, ona je upravo proizvod ove domene. Drugi primjer koji je vrlo blizu komercijalizacije je naše rješenje za arhiviranje podataka - CAS. To je rješenje za korisnike koji imaju potrebu za pristup podacima iz starih aplikacija, a koje su u procesu konsolidacije, u procesu migracije s jedne na drugu platformu i sl. S ovakvim rješenjem dajemo brzo, efikasno rješenje pristupa bez potrebe za klasično, produkcijsko okruženje za stare aplikacije. Tako ubrzavamo i naravno značajno pojeftinjujemo proces.

Isto tako, u domenama same IoT platforme radimo daljnje nadogradnje specijalizacije u domeni Smart Meteringa, posebno u sferama plina i vode kao dva primarna rješenja. Također u područjima logistike, Asset Trackinga i naravno području energetske učinkovitosti, koja je sve interesantnija i na lokalnom i na globalnom tržištu. To su domene gdje identificiramo i potražnju i imamo već određeni broj POC-ova (testnih projekata) i naravno aktivno sudjelujemo u raspravama kako ih najefikasnije implementirati. Takvi projekti vrlo su opsežni i dugotrajni, odvijaju se faznim pristupom, kako bi se moglo doći do cjelovitog rješenja, koja će zadovoljiti ne samo korisnika koji to implementira, nego i njegove korisnike bez obzira  govorimo li o modelu B2B-2B ili govorimo o modelu B2B-2C.

Uzet ću primjer Smart Metering rješenja gdje s jedne strane mi komuniciramo i radimo s kompanijama koje isporučuju ili vodu ili plin ili nešto drugo i koje trebaju takva rješenja. Istovremeno, oni u svojoj domeni imaju i komercijalne korisnike, ali isto tako imaju i privatne korisnike koji imaju svoja očekivanja od digitalizacije. Tako se morate prilagoditi i jednoj i drugoj kategoriji kako bi svi bili zadovoljni i kako bi vidjeli prednosti od daljnje digitalizacije. To su odgovori o čemu sve razmišljamo i gdje vidimo Comping u godinama pred nama.

Kakva je za vas bila 2020. godina i što očekujete od 2021. godine?

Kad govorimo o godini iza nas kao i očekivanjima za tekuću, ali i od idućih godina, rekao bih da je to jedan roller coaster poslovnih predviđanja. Ako se vratimo u vrijeme od pred godinu dana kada je krenula pandemija Covid 19 i praktično potpuni lockdown, neizvjesnost je bila veća nego ikada i bili smo spremni na sve opcije, pa čak i one najgore. Međutim, crni scenarij nije nam se na sreću dogodio, dapače, izvukli smo jako dobru godinu. Pozicionirali smo se, imali smo nešto malo manji promet u odnosu na 2019., ali ne značajno, odradili smo ključne KPI-eve, pa čak i više od toga.

U 2021. ušli smo vrlo agresivno, rekao bih i s jednom značajnom zalihosti stvari koje su pripremane kroz 2020., tako da već u prvoj polovici 2021. vidimo izuzetno ubrzanje u odnosu na prošlu godinu, gdje očekujemo rast 15% možda čak i više do kraja godine.

Ono što je važno vidimo vrlo značajnu perspektivu za godine pred nama. Tako da očekujemo daljnji rast prometa, daljnje fokusiranje na stvari koje su nama važne i interesantne i ne samo nama nego i našim ključnim korisnicima.

Data Target, Comping i IoT Net Adria, u kumulativu zapošljavaju više od 130 ljudi u ovom trenutku.  Do kraja godine idemo s daljnjim širenjem i poslovanja i broja ljudi. Imamo i aktivan studentski/stipendijski program koji donosi mladu i pronicavu skupinu koju trebamo u svojim redovima. Do kraja godine projekcija ide prema brojci od 150 ljudi, to naravno ovisi i o dinamici aktualnih projekata.

Pripremamo i sljedeći val investicija u Comping kako bismo mogli sve to skupa iznijeti i kako bismo mogli  ponuditi adekvatne servise i usluge tržištu, korisnicima, novim prospektima na tržištu. Pripremili smo plan daljnjih investicija od blizu 3 milijuna eura u sljedeće tri godine koje će nam značajno pomoći i u realizaciji novih prilika i ostvarivanju punog potencijala Compinga.

Ono što bih još naglasio vezano uz Data Targeta i njegovo preuzimanje;  puno smo toga naučili iz svih procesa i očekujemo da ćemo biti u daljnjim godinama i brži i efikasniji u zatvaranju takvih prilika. Vjerujem da će na tržištu biti sve više prilika i da ćemo mi biti jedan od značajnih igrača koji će raditi i na konsolidaciji tržišta i na širenju našeg portfelja.

Još iz kategorije

Potrošnja na rješenja za digitalnu provjeru identiteta u oštrom porastu

Potrošnja na rješenja za digitalnu provjeru identiteta u oštrom porastu

25.07.2021.

Potrošnja na digitalnu provjeru ili verifikaciju identiteta od strane biznisa u 2026. će stići do 16,7 milijardi američkih dolara, što je rast od 77 posto u odnosu na 9,4 milijarde dolara iz ove godine. Nadalje, Juniper Research navodi da će do toga doći zbog povećanog broja korisnika, pristiglog tijekom pandemije koronavirusa.

Strateško promišljanje digitalnih proizvoda sve se više traži

Strateško promišljanje digitalnih proizvoda sve se više traži

20.07.2021.

Trend ubrzane digitalizacije postojao je i ranije, ali ga je pandemija ubrzala do neslućenih razina, a to znači i da će rasti potreba za rješenjima prilagođenima korisnicima, ističe za ICTbusiness.info Davor Čuljak, partner u konzultantskom i dizajn studiju Resonate.

Span proglašen Microsoft partnerom za 2021. godinu u Hrvatskoj

Span proglašen Microsoft partnerom za 2021. godinu u Hrvatskoj

19.07.2021.

Span je priznanje za Microsoft partnera godine u Hrvatskoj stekao u konkurenciji najboljih Microsoftovih partnera u svijetu, pokazavši iznimnu kvalitetu i inovativnost u implementacijama Microsoftovih tehnoloških rješenja kod brojnih korisnika.