Sve više programera razvija univerzalne aplikacije

Sve više programera razvija univerzalne aplikacije

Foto: Fotolia

Velika većina programera razvija aplikacije za sve platforme koje se mogu koristiti i na smartphone i na tablet uređajima. Upravo je oglašivačka mreža Millennial Media provela anketu u tom području.

U anketi je 76 posto od 351 programera izjavilo da razvijaju univerzalne aplikacije. Međutim, to ne znači da sve ove univerzalne aplikacije izgledaju podjednako na svim uređajima, zbog toga što neke univerzalne aplikacije na smartphone uređaju mogu imati izgled sučelja različit od onog na tablet uređaju.

Ipak, ovo pokazuje da su smartphone uređaji broj jedan kod programera, te da im se ne isplati razvijati zasebne aplikacije za tablet uređaje, koje bi bile bolje optimizirane za veće zaslone.

U izvješću su prikazani i ostali rezultati ankete:

  • Više od 50 posto kompanija koje se bave razvojem aplikacija ima jednu zaposlenu osobu, dok manje od 20 posto ispitanika radi u kompanijama s 10 ili više zaposlenika.
  • Velika većina programera aplikacija je već objavila nekoliko aplikacija, a 60 posto njih očekuje da će do kraja 2014. godine lansirati 5 ili više aplikacija .
  • S 80 posto ispitanika koji razvijaju aplikacije, Android je najpopularnija platforma. Na drugom mjestu po popularnosti se smjestio iOS, koji će u 2014. godini smanjiti zaostatak za Android platformom. Međutim, 78 posto iOS programera je izjavilo da će u 2014. godini razvijati aplikacije i za Android platformu.
  • S gotovo 50 posto programera koji u 2014. godini planiraju razvijati Windows aplikacije, Windows je najbrže rastuća platforma.
  • Oko 17 posto programera ne zarađuje novac od svojih aplikacija , ali gotovo polovica njih nada se da će u 2014. početi zarađivati novac od svojih aplikacija . Od 83 posto ispitanika koji već zarađuju na svojim aplikacijama , njih 73 posto na aplikacijama zarađuje putem oglasa, dok 45 posto programera zarađuje putem plaćenih preuzimanja, a samo 30 posto njih zarađuje iz kupnje unutar aplikacija, što je iznenađujuće mali postotak s obzirom na to da je za kupnja unutar aplikacija nedavno predviđen popriličan rast.
  • Vrh liste prioriteta programera je s 56 posto zauzeo razvoj novih aplikacija, na drugo se mjesto sa 16 posto smjestilo ostvarivanje prihoda, dok je treću poziciju na listi prioriteta s 15 posto zauzelo poboljšanje postojećih aplikacija.

Još iz kategorije

Monetizacijom podataka i automatizacijom procesa do poslovnog uspjeha

Monetizacijom podataka i automatizacijom procesa do poslovnog uspjeha

14.11.2019. komentiraj

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača poslovnog softvera i hardvera, Oracle, jučer je u zagrebačkoj Mimari održao Oracle Modern Business Forum 2019 - najveću regionalnu konferenciju Oracle poslovnih rješenja koja je okupila više od 250 domaćih i stranih stručnjaka iz područja financija, ljudskih resursa (HR), marketinga i prodaje. Konferencija je bila posvećena izazovima koje tvrtke imaju kod prihvaćanja brzog razvoja novih tehnologija, odnosno kako mogu odgovoriti na zahtjeve digitalne transformacije svojih organizacija i pospješiti poslovanje.

Vertiv nagrađen za najbolja rješenja uštede energije

Vertiv nagrađen za najbolja rješenja uštede energije

14.11.2019. komentiraj

Tvrtka Vertiv nagrađena je nagradom „Best Energy Efficiency Solution” za koncept uštede energije pod nazivom Energy Savings as a Service (ESaaS) na desetoj globalnoj radionici Telefónice. Projekt koji je Vertivu donio nagradu je Concepción postrojenje Telefónice u Madridu, u čijim se tehničkim prostorijama potrošnja energije smanjila za 85 posto, što je rezultiralo uštedom čak jednog gigawatta godišnje.

Combis dobitnik Oracle Specialization nagrade

Combis dobitnik Oracle Specialization nagrade

14.11.2019. komentiraj

Combis, regionalna high-tech ICT tvrtka, kao i Oracle Platinum partner, primio je Oracle Specialization Award. Nagradu za stručnost u Virtualized Core Network Systems (VCNS) području dodijelila je poslovna divizija Oracle Communcations EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika).