Sve više programera razvija univerzalne aplikacije

Sve više programera razvija univerzalne aplikacije

Foto: Fotolia

Velika većina programera razvija aplikacije za sve platforme koje se mogu koristiti i na smartphone i na tablet uređajima. Upravo je oglašivačka mreža Millennial Media provela anketu u tom području.

U anketi je 76 posto od 351 programera izjavilo da razvijaju univerzalne aplikacije. Međutim, to ne znači da sve ove univerzalne aplikacije izgledaju podjednako na svim uređajima, zbog toga što neke univerzalne aplikacije na smartphone uređaju mogu imati izgled sučelja različit od onog na tablet uređaju.

Ipak, ovo pokazuje da su smartphone uređaji broj jedan kod programera, te da im se ne isplati razvijati zasebne aplikacije za tablet uređaje, koje bi bile bolje optimizirane za veće zaslone.

U izvješću su prikazani i ostali rezultati ankete:

  • Više od 50 posto kompanija koje se bave razvojem aplikacija ima jednu zaposlenu osobu, dok manje od 20 posto ispitanika radi u kompanijama s 10 ili više zaposlenika.
  • Velika većina programera aplikacija je već objavila nekoliko aplikacija, a 60 posto njih očekuje da će do kraja 2014. godine lansirati 5 ili više aplikacija .
  • S 80 posto ispitanika koji razvijaju aplikacije, Android je najpopularnija platforma. Na drugom mjestu po popularnosti se smjestio iOS, koji će u 2014. godini smanjiti zaostatak za Android platformom. Međutim, 78 posto iOS programera je izjavilo da će u 2014. godini razvijati aplikacije i za Android platformu.
  • S gotovo 50 posto programera koji u 2014. godini planiraju razvijati Windows aplikacije, Windows je najbrže rastuća platforma.
  • Oko 17 posto programera ne zarađuje novac od svojih aplikacija , ali gotovo polovica njih nada se da će u 2014. početi zarađivati novac od svojih aplikacija . Od 83 posto ispitanika koji već zarađuju na svojim aplikacijama , njih 73 posto na aplikacijama zarađuje putem oglasa, dok 45 posto programera zarađuje putem plaćenih preuzimanja, a samo 30 posto njih zarađuje iz kupnje unutar aplikacija, što je iznenađujuće mali postotak s obzirom na to da je za kupnja unutar aplikacija nedavno predviđen popriličan rast.
  • Vrh liste prioriteta programera je s 56 posto zauzeo razvoj novih aplikacija, na drugo se mjesto sa 16 posto smjestilo ostvarivanje prihoda, dok je treću poziciju na listi prioriteta s 15 posto zauzelo poboljšanje postojećih aplikacija.

Još iz kategorije

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

02.06.2020. komentiraj

Zagrebačka softverska i dizajnerska agencija Q odlučila je da u želji da radna atmosfera bude još bolja i da zaposlenici međusobno više komuniciraju, osmisliti Jenz. To je aplikacija koju su prvo testirali među sobom, a sada ju planiraju pustiti „u svijet“.

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

01.06.2020. komentiraj

Bosch Sensortec je najavio BMP390, novi barometarski senzor za pritisak visoke točnosti, ali i za praćenje visine u pametnim telefonima, ali i u nosivim te uređajima za reprodukciju zvuka. Novi senzor može mjeriti razlike u visini i do ispod deset centimetara, što se može zahvaliti poboljšanjoj rezoluciji. Samim time, točniji je 50 posto od prethodnika i Bosch na to može biti ponosan, ponajprije jer upravo takva osjetna poboljšanja stvaraju i održavaju odanu bazu korisnika.

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

29.05.2020. komentiraj

COVID-19 je pokrenuo najveću virtualizaciju u svijetu poslovanja. Preko noći su se organizacije, timovi i pojedinci morali prilagoditi novom normalnom načinu rada. Od sredine ožujka 2020. godine više od 90% radne populacije u svijetu prisiljeno je raditi od doma, dok prema podacima iz State of Global Workforce istraživanja, tijekom 2019. godine s udaljenih lokacija radilo je tek 20% zaposlenika. Ključno pitanje u ovom trenutku je kako će posao izgledati u budućnosti.