POGLED U 2023., OČEKIVANJA OD 2024.

Sve je znaku rješenja baziranih na umjetnoj inteligenciji i nastavku njezina razvoja

Sve je znaku rješenja baziranih na umjetnoj inteligenciji i nastavku njezina razvoja
Tomislav Balun, poslovni direktor IBM Hrvatska
Dražen Tomić / Tomich Productions

U 2023. godini nastavili smo razvijati poslovanje IBM-a u Hrvatskoj. Ojačali smo suradnju s brojnim lokalnim poslovnim partnerima i omogućili našim klijentima pristup IBM-ovom softveru, hardveru i uslugama kako bi im pomogli u napretku na njihovom putu digitalne transformacije. Kada bi 2023. godina imala jednog "superjunaka", to bi definitivno bio AI. 

AI tehnologija je napravila iznenadni skok naprijed, postala je “game changer”. U 2023., AI je imao snažan utjecaj u različitim industrijama i radnim okolinama diljem svijeta. AI transformira način obavljanja poslova u odjelima ljudskih resursa, informacijske tehnologije, nabave, financija, korisničke podrške, omogućujući pojedincima donošenje boljih odluka i brže postizanje rezultata. U IBM-u smo usmjereni na primjenu AI-a u poslovanju. Desetljećima smo lider u području AI-a - od prvog programa za igranje dame do izgradnje AI superkompjutera u cloudu. Danas imamo jedan od najopsežnijih portfelja poslovnih rješenja temeljenih na AI-u. Naša Watson platforma koristi više od 100 milijuna korisnika u 20 različitih industrija, dok IBM-ovi stručnjaci nastavljaju razvijati AI tehnologiju. 

 Prekretnica za našu tvrtku bio je lansiranje IBM watsonx u svibnju 2023. godine - lansirali smo ga nakon godina intenzivnog fokusa na razvoj AI-a prilagođenog poslovanju. To je IBM-ova nova platforma za podatke i AI. Pomoću nove platforme, klijenti mogu brzo trenirati i implementirati prilagođene mogućnosti AI-a u cijelom svojem poslovanju, zadržavajući potpunu kontrolu nad svojim podacima. IBM watsonx platforma sastoji se od tri jedinstvene komponente koje su već dostupne klijentima, uključujući Hrvatsku: 1) IBM watsonx.ai, 2) IBM watsonx.data i 3) IBM watsonx.governance. Posljednja, watsonx.governance, dostupna je od prosinca 2023. godine.

Tijekom suradnje s klijentima na lokalnom tržištu, primijetili smo rastuću potražnju za rješenjima u području umjetne inteligencije, s fokusom na produktivnost i automatizaciju, podržanu  IT security-em, cloudom i infrastrukturom.

Radili smo s tvrtkama iz različitih industrija kao njihov pouzdani IT partner, pri čemu su mnogi naši klijenti dolazili iz financija, javnog sektora, telekomunikacija, energetike, te maloprodaje. Vještine i tehnička stručnost naših poslovnih partnera odigrali su ključnu ulogu u tim projektima.

Općenito, želim istaknuti da klijenti traže specijalizirana rješenja i usluge - brže, učinkoviti prilagođene prema njihovom preferiranom načinu poslovanja. Također, tržišni faktori su utjecali na poslovanje u 2023. godini - izazovi u energetskom sektoru, poremećaji u opskrbnom lancu i geopolitička situacija u Europi.

Očito je da su očekivanja klijenata sve složenija, i mi lokalno odgovaramo na to sa svojim jedinstvenim modelom - IBM Client Engineering.

Tim IBM Client Engineering djeluje na području cijele Srednje i Istočne Europe, uključujući i stručnjake u Hrvatskoj. Tim se sastoji od inženjera i programera IBM-a koji rade zajedno s klijentima i poslovnim partnerima kako bi identificirali specifične probleme i rješavali ključne poslovne i tehničke izazove iz perspektive korisnika. Na kraju, tim oblikuje rješenje prilagođeno jedinstvenim potrebama svakog klijenta - što u većini slučajeva traje između 6 i 8 tjedana. To omogućuje klijentu ili partneru da brzo testira odgovara li rječenje tržištu i proširi rješenja koristeći stvarne podatke u stvarnom vremenu.

 Umjetna inteligencija postala je stvarnost u Europi. Prema našem novom istraživanju provedenom specifično s europskim izvršiteljima, 82% ispitanih lidera već je implementiralo umjetnu inteligenciju ili namjerava implementirati umjetnu inteligenciju iduće godine (2024.), s internim pritiskom kao primarnim pokretačem.

Nakon uspona umjetne inteligencije, očekujemo da će se tvrtke usredotočiti na njezinu praktičnu primjenu u poslovanju - kako bi brzo i učinkovito integrirati umjetnu inteligenciju u postojeće poslovne procese, implementirali hibridni cloud i izgraditi odgovarajuću infrastrukturu za suočavanje s novim izazovima.

Želim istaknuti da je infrastruktura ključan dio umjetne inteligencije. Bitno je da tvrtke imaju hibridnu platformu u cloudu optimiziranu za radna opterećenja umjetne inteligencije - umjetna inteligencija i cloud surađuju kako bi poboljšali međusobne sposobnosti.

 U 2024. godini, zajedno s našim poslovnim partnerima, podržat ćemo lokalne tvrtke u sigurnom iskorištavanju punog potencijala umjetne inteligencije uz potpunu kontrolu nad njihovim podacima - naša IBM watsonx platforma to omogućava. Naime, istraživanje IBM-ovog izvršnog direktora otkriva da 57% direktora brine o sigurnosti podataka prilikom implementacije umjetne inteligencije. U IBM-u dajemo prioritet kvaliteti podataka, jer je umjetna inteligencija jednako dobra kao kvaliteta podataka koje prikuplja.

 Dodatno, ulažemo i u obrazovanje poslovnih partnera u području vještina umjetne inteligencije. Vjerujemo da je najučinkovitiji način pomoći tvrtkama da brzo pristupe potencijalu umjetne inteligencije putem vještih partnera koji imaju pristup dokazanoj tehnologiji umjetne inteligencije u kombinaciji sa svojim vještinama i stručnosti. Mnogi od naših partnera već unaprjeđuju svoje vještine na watsonx i u području umjetne inteligencije. Također, sve više naših partnera ugrađuje IBM-ovu tehnologiju umjetne inteligencije kako bi dalje izgradili vlastita rješenja za vrijednost klijenta - primjerice, poput rješenja za razmjenu poruka ili praćenje u stvarnom vremenu.

 Također, očekujemo veliki fokus na IT Security-u koji je najveći prioritet za naše klijente jer tvrtke u svim sektorima bilježe povećan broj prijetnji cyber sigurnosti dok se prilagođavaju regulatornom okruženju. Imamo vrhunska rješenja i mrežu stručnih lokalnih partnerskih tvrtki za sigurnost; stoga planiramo podržati naše postojeće i nove klijente kako bi se prilagodili novoj EU direktivi NIS2, od procjene razine spremnosti tvrtke za cyber sigurnost do razvoja sigurnosnih politika, implementacije pristupa nultog povjerenja i drugih. Prema izvješću IBM-a za Europu, sigurnost podataka i privatnost smatraju se ključnim izazovima u usvajanju umjetne inteligencije.