Splitsko-dalmatinska županija i njezin krizni stožer dobili vlastitog chatbota iz tvrtke Combis

Splitsko-dalmatinska županija i njezin krizni stožer dobili vlastitog chatbota iz tvrtke Combis

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Pandemija i bolest COVID19 inicirali su nekoliko dobrih stvari, a jedna od njih je sigurno digitalizacija života, zdravlja naročito, smatraju u Splitsko-dalmatinskoj županiji objašnjavajući zašto i kako su se odlučili na vlastitog chatbota kao jedan od odgovora na ovu krizu. Chatbot je za županiju napravila tvrtka Combis i donirala ga.

Pandemija COVID19 bolesti nije prva u ljudskoj povijesti. No, ipak jest prva – po nečemu. Naime, Svjetska zdravstvena organizacija prije nego li je proglasila pandemiju, proglasila je – infodemiju. Kratko rečeno, radi se o dosad nezabilježenom širenju lažnih vijesti i dezinformacija glede tada relativno nepoznatog korona virusa.

Više nego ikad pokazala se valjanost one stare kako je „informacija moć“ budući da su se poput šumskog požara širile kvazi teorije, loše obavijesti i lažne vijesti. Potreba za pravovremenom, točnom, provjerenom i potvrđenom informacijom postala je enormna. I, kako je tehnologija omogućila dezinformaciju, tako je omogućila i ovo drugo Jer, znanje je prava, istinska moć, samo ako je - dostupno svima.

Pritom napominju kako je reagirala je i hrvatska Vlada koja je unazad nekoliko dana lansirala Andriju, svog digitalnog asistenta i korisnog saveznika u borbi protiv širenja pandemije ali i dezinformacija.

Tehnologija se uistinu pokazala dobrim resursom u borbi protiv virusa, a tim projekta ICT županija Splitsko-dalmatinske županije također je uvidio tu činjenicu.

U kontaktima s lokalnim IT tvrtkama uvidio je da su mnoge tvrtke, iako i same u teškoj situaciji, voljne pomoći zajednici na način da doniraju svoj rad, odnosno softversko rješenje koje može biti od pomoći kriznim ustanovama ili građanima. Stoga je ICT županija pokrenula medijsku aktivnost na društvenim mrežama - #aktivirajse s ciljem da kanalizira te ideje prema ustanovama koje ih mogu upotrijebiti  u svom radu za opće dobro. Odziv je odličan i dok su neke inicijative u razradi, neke su se već realizirale.

Prvo je lansirana posebna web stranica Stožera civilne zaštite, a od ponedjeljka je na toj lokaciji aktivan i chatbot – odnosno digitalni asistent kojeg je Županiji donirala tvrtka Combis, a kojeg Županija stavlja na raspolaganje svim stanovnicima.

„Ideja da uz tehnološko rješenje pomognemo društvu u kojem poslujemo došla je veoma brzo nakon izbijanja epidemiološke situacije. Naša želja je bila ljudima pružiti osnovne informacije o koronavirusu poput simptoma, što raditi u slučaju zaraze, informacije o mjerama opreza, te najnovije podatke o broju zaraženih, ali i da ti podaci budu aktualni i iz provjerenih izvora“, ističe Marko Ćorić, voditelj razvoja poslovanja za područje umjetne inteligencije i velikih skupova podataka u Combisu.

Chatbot su razvili unutar tjedan dana, a implementacijom na tportalu početkom travnja, realizirao se prvi korona chatbot projekt u Hrvatskoj.

„Nakon toga su uslijedili drugi, kako s naše strane, tako i od strane drugih IT kompanija i jako mi je drago što svakog tjedna mogu vidjeti novosti o tehnološkim primjenama vezanim uz tematiku koronavirusa. Iskreno se nadam da će chatbot biti od velike pomoći i čitateljima stranica Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije. Na projektu su, uz kolege iz Combisa, sudjelovali i naši partneri iz tvrtke Erato. Naravno, cijelo vrijeme smo imali potporu cijelog managementa. Svi mi nosimo taj dobar osjećaj kad vidimo da tehnologija uistinu pomaže i da može dati svoj doprinos“, objašnjava Ćorić.

Još iz kategorije

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

Trendovi koji će oblikovati budućnost poslovanja

29.05.2020. komentiraj

COVID-19 je pokrenuo najveću virtualizaciju u svijetu poslovanja. Preko noći su se organizacije, timovi i pojedinci morali prilagoditi novom normalnom načinu rada. Od sredine ožujka 2020. godine više od 90% radne populacije u svijetu prisiljeno je raditi od doma, dok prema podacima iz State of Global Workforce istraživanja, tijekom 2019. godine s udaljenih lokacija radilo je tek 20% zaposlenika. Ključno pitanje u ovom trenutku je kako će posao izgledati u budućnosti.

Nova Canonova tehnologija UVgel spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

Nova Canonova tehnologija UVgel spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

29.05.2020. komentiraj

Stvari se vrlo brzo mijenjaju u branši digitalnog tiska širokog formata. Ova tehnologija se sve češće koristi i izvan uobičajenih segmenata tradicionalnog oglašavanja i znakova velikog formata. Uz rast tiska tapeta i dekoracija interijera, tržište grafike širokog formata postaje uzbudljivije nego ikad.

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

Prilagođena poslovna rješenja uz visoku razinu sigurnosti

27.05.2020. komentiraj

Poslovanje u oblaku, osiguranje kontinuiteta poslovanja u krizi samo su neke od tema koje su se nametnule posljednjih tjedana i mjeseci kada je svijet pogodila jedna velika kriza, a pritom Zagreb još i potres i to su teme o kojima smo porazgovarali s voditeljem informacijske sigurnosti u Setcoru Vedranom Vujasinovićem.