Složeno tehnološko rješenje za projekt Digitalne komore

Složeno tehnološko rješenje za projekt Digitalne komore

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

S tradicijom poslovanja od 25 godina, Atos je u Hrvatskoj jedan od lidera u području digitalne transformacije, ističe Željko Batinić, Solution Architect  Atosa govoreći o projektu Digitalne komore koji su radili zajedno s IN2 za Hrvatsku gospodarsku komoru.

On dodaje kako više od 220 domaćih stručnjaka ima pristup globalnim projektima jer Atos kao francuska kompanija posluje u 73 države diljem svijeta. Oslanjajući se na inovacije, naprednu tehnologiju i tim lokalnih stručnjaka, Atos podržava digitalnu transformaciju korisnika iz različitih industrija, pojašnjava Batinić te dodaje kako isporučuju cjelovita rješenja za hibridne sustave u oblaku, big data usluge, poslovne aplikacije i digitalno radno okruženje.

Atos je jedan od europskih lider u području računarstva u oblaku, kibernetičke sigurnosti i računarstva visokih performansi (HPC), a uz to globalni su IT partner Međunarodnog olimpijskog odbora i Atosova rješenja, od kojih su neka osmišljena upravo u Hrvatskoj, koriste se na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama još od 1992. godine.

Koliko je trajao rad na projektu Digitalne komore i što je sve napravljeno?

Kroz projekt Digitalne komore Atos je sudjelovao u izgradnji platforme koja danas predstavlja bitnu komponentu javnih servisa Republike Hrvatske, primarno namijenjenu poduzetnicima, ali i njenim građanima. Novim sustavom je podržana transformacija poslovanja Hrvatske gospodarske komore, dok je krajnjim korisnicima omogućeno da novim, digitalnim kanalima brzo dođu do informacija i usluga. Osim optimizacije postojećih procesa i poslovnih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore, projekt Digitalne komore omogućit će i izradu novih usluga i servisa te unaprjeđenje postojećih. Atosovi stručnjaci su zajedno s IN2 sudjelovali u oblikovanju poslovne i tehničke arhitekture sustava. U izgradnji ove platforme smo primijenili iskustva stečena na projektima digitalne transformacije u sličnim okruženjima. Radovi vezani uz tehničku arhitekturu su trajali osam mjeseci.

Što biste s vaše strane istaknuli kao posebnosti i izazove ovakvog projekta?

Svaki transformacijski projekt je priča za sebe jer ima različite poslovne i tehnološke ciljeve. Prilikom izgradnje arhitekture za platformu za Hrvatsku gospodarsku komoru posebnu smo pozornost posvetili činjenici da će ove usluge koristiti svi poslovni subjekti Republike Hrvatske, neovisno o svojoj djelatnosti, veličini i organizaciji. Kod ovog projekta istaknuli bismo raznolikost implementiranih rješenja jer su, na ukupno 21 lokaciji diljem zemlje, implementirana sljedeća rješenja klaster za virtualizaciju, uključuje poslužitelje i diskovni sustav, rješenje za sigurnosne informacije i upravljanje događajima (SIEM), osobna računala i tableti, oprema za video konferencije, audio/video komunikacijski sustav.

S poslovne strane bilo je izazova u procesu transformacije tradicionalne u agilnu organizaciju, dok je s tehničke strane trebalo pronaći najbolji način da se nove komponente integriraju u postojeću infrastrukturu i da se najbolje iskoriste mogućnosti novih digitalnih tehnologija. Zbog veličine projekta, trebalo je voditi računa o rokovima isporuke gdje su od velike važnosti kvalitetna priprema i planiranje. Na projektu su sudjelovali stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom tako da su se brzo pronalazila prava rješenja.

Što se sve može postići otvaranjem mogućnosti da i privatni sektor koristi javno dostupne servise i monetizira podatke koje imaju državne agencije, ministarstva, državne tvrtke? Na koji način je to moguće napraviti? Kakva su vaša iskustva u drugim EU zemljama?

Digitalizacija javnih servisa, mogućnost njihove integracije u procese drugih sustava i upotreba podataka koji su u nadležnosti države je jedan od važnih preduvjeta za digitalizaciju privatnog sektora. Postoje EU standardi i deklaracije (npr. Tallinska deklaracija) koje daju preporuke o njihovom daljnjem razvoju i načinu na koji trebaju osigurati jednostavnost upotrebe i interoperabilnost. Svi ti mehanizmi su napravljeni kako bi omogućili digitalizaciju end-to end procesa privatnog sektora i time stvorili preduvjete za povećanje njihove interne operativne učinkovitosti i razvoj novih poslovnih modela. Standardi i tehnološki koncepti su samo jedan od elemenata ukupne državne arhitekture koji je vidljiv krajnjim korisnicima. Zato javnost ponekad nije niti svjesna koliko je potrebno uložiti napora i vremena da se osigura točnost, ažurnost i dostupnost nekog podatka ili servisa koji prolazi kroz kompleksan proces odobravanja. Uzmimo za primjer podatke vezane uz proračun. Atos je nedavno završio projekt implementacije SAP ERP sustava za Europski parlament. Projekt je započeo krajem 2016. godine, s ciljem da se provede digitalizacija procesa tako da se uz što manji utjecaj na tekuće poslovanje osigura bolja vidljivost podataka vezanih uz budžetiranje i financijsko poslovanje. Realizacija je provedena u nekoliko faza. S korisničke i implementatorske strane je bio uključen veliki broj stručnjaka koji su, uz prilagodbu poslovnih procesa, morali vodili računa i o ostalim bitnim aspektima digitalnih usluga, kao što su kontinuitet poslovanja, sigurnost i mogućnost brzog usklađivanja s regulatornim promjenama.

Otvoreni podaci i općenito podatkovne infrastrukture su vruća tema o kojima se danas vode rasprave unutar EU. Kako je vaše mišljenje, za koje se vrijednosti zalažete?

Atos je globalno aktivan po pitanjima podatkovne infrastrukture i računarstva u oblaku, ne samo kroz konkretne implementacijske projekte, već i kroz razne EU inicijative. Trenutno se dosta rasprava na tu temu vodi u okviru projekta GAIA-X čiji smo aktivni član. Zalažemo se za definiranje zajedničkih EU standarda koji bi građanima i poduzetnicima osigurali daljnji razvoj podatkovnih infrastruktura i inovacija usklađenih s EU vrijednostima. Važnost jačanja digitalnog suvereniteta EU je jedan od vrlo bitnih prioriteta Europske komisije i nadamo se da će se i Hrvatska vrlo brzo uključiti s konkretnim prijedlozima i projektima.

Stabilna i kvalitetna IT infrastruktura važan je preduvjet, a ujedno i jedan od najvećih izazova, za stvaranje fleksibilnog okruženja. Unazad nekoliko godina kompanije sve više uviđaju važnost rješenja za upravljanje kontinuitetom poslovanja i oporavkom od katastrofe (eng. Business Continuity and Disaster Recovery), sigurnosnih rješenja, sustava za sigurnosnu pohranu podataka i rješenja u oblaku. Interes za takva rješenja i sustave se povećao za vrijeme korona krize i potresa u Zagrebu te našim korisnicima pomažemo ostvariti maksimalan potencijal poslovanja s naglaskom na najnovije tehnologije, kvalitetna rješenja i vrhunsku zaštitu.

 

 

Još iz kategorije

CES 2021: Schneider Electric omogućava održivo upravljanje energijom u svakoj kući

CES 2021: Schneider Electric omogućava održivo upravljanje energijom u svakoj kući

21.01.2021. komentiraj

Schneider Electric predstavio je slijedeću generaciju kućnog sustava za upravljanje energijom, Wiser Energy Center, na virtualnoj Svjetskoj izložbi potrošačke elektronike, CES 2021. Wiser Energy Center namijenjen je europskim tržištima.

Kriza pokazala izdržljivost Interxion Hrvatska, bivšeg Altusa koji je prošle godine promijenio i vlasnika

Kriza pokazala izdržljivost Interxion Hrvatska, bivšeg Altusa koji je prošle godine promijenio i vlasnika

20.01.2021. komentiraj

Kada dođe velika kriza poput pandemije, a onda se zaredaju i potresi jedan u proljeće drugi na samom kraju godine, pa kada tome pridodate i prodaju velikoj američkoj korporaciji jednoj od najvećih u svijetu u segmentu podatkovnih centara jasno je da je godina bila sve samo ne obična. Upravo o tome razgovarali smo s direktorom Interxion Hrvatska, nekad Altus IT-em Goranom Đoreskim koji ističe kako je kriza povećala opterećenje na telekomunikacije i podatkovne centre.

Novi PortraitPro 21 umjetnom inteligencijom unaprjeđuje uređivanje fotografija

Novi PortraitPro 21 umjetnom inteligencijom unaprjeđuje uređivanje fotografija

20.01.2021. komentiraj

U svijetu uređivanja fotografija, pojmom “umjetna inteligencija” podosta se “razbacuje” posljednjih godina, ali ono što profesionalne fotografe uistinu zanima jest radi li tako nešto ili ne. Kad se radi o PortraitPro 21, svakako radi.