Michelin prati interkontinentalne pomorske robne tokove uz pomoć IoT rješenja kojeg su razvili Sigfox France i Argon Consulting

Michelin prati interkontinentalne pomorske robne tokove uz pomoć IoT rješenja kojeg su razvili Sigfox France i Argon Consulting

Michelin, Sigfox France i Argon Consulting najavili uvođenje novog disruptivnog rješenja za praćenje pomorskog prijevoza kontejnera u realnom vremenu, temeljenog na Sigfoxovoj tehnologiji i globalnoj mreži. Michelin, vodeći svjetski proizvođač automobilskih guma, aktivno sudjeluje u razvijanju ovog rješenja zadnjih 12 mjeseci i jedan je od prvih njegovih korisnika. Već ga koristi u nekim svojim kritičnim interkontinentalnim robnim tokovima. Više o upotrebi IoT rješenja baziranih na Sigfox tehnologiji možete čuti na predstojećoj konferenciji TouchPoint sredinom svibnja u Zagrebu.

S više od 90 milijuna kontejnera koji se prevezu brodovima svake godine (a od kojih 20 milijuna otpada na europske tvrtke), ulozi su doista veliki na tržištu vezanom za svjetski lanac opskrbe, pa je i njegov potencijal za IoT velik. Tvrtke već mnogo godina traže alternativu kojom bi prevladale ograničenja postojećih rješenja: visoke troškove, kratko trajanje baterija, nepatentirana rješenja i problemi s odašiljanjem iz unutrašnjosti kontejnera. Zahvaljujući Sigfoxovoj tehnologiji, temeljenoj na financijskoj isplativosti i niskoj potrošnji energije, to je rješenje danas najkonkurentnije na tržištu.

Jedan međunarodni brodski prijevoz tereta može uključivati i više od 200 interakcija te više od 25 aktera: otpremnička poduzeća, kopneni prijevoznici, manipulacija teretom u lukama, primatelji robe, carina, brodari... zato se prijevoznici vrlo često žale na poteškoće u nastojanjima da ostvare vidljivost svojih kontejnerskih pošiljaka u realnom vremenu. Taj nedostatak vidljivosti smanjuje agilnost lanca opskrbe i razinu usluge krajnjim korisnicima.

Ovo inovativno, lako primjenjivo i financijski pristupačno rješenje omogućava brodskim prijevoznicima kontejnera korištenje usluge geolociranja kontejnera u realnom vremenu, od polazišnog skladišta do konačnog odredišta. To će rješenje donijeti operativnu vrijednost time što će skratiti vrijeme protoka, slati upozorenja o kašnjenjima i osigurati primjerene uvjete prijevoza. I na kraju, omogućit će brodarima da razviju nove usluge za svoje klijente i tako potencijalno prošire svoje poslovanje.

„Michelin je odlučio razviti ovo rješenje za svoje kupce i za svoj globalni lanac opskrbe. Naša prva iskustva i daljnja ispitivanja uvjerila su nas da je, zahvaljujući upravljanju relevantnim inventarom u realnom vremenu, moguće smanjiti količinu inventara na moru za 10 posto, povećati točnost predviđanog vremena dolaska za 40 posto te smanjiti prekide praćenja inventara uslijed iznimnih situacija poput loših vremenskih uvjeta za 75 posto. Rješenje ne ovisi o brodarskoj tvrtki i za njega nisu potrebni namjenski kontejneri. Za projektiranje i testiranje rješenja bilo je potrebno nekoliko mjeseci. Njegova djelotvornost i financijska isplativost uvjerili su Michelin ne samo da ga primjenjuje po cijelom svijetu nego i da u suradnji sa Sigfoxom i Argonom ponudi te usluge drugim tvrtkama“, izjavio je Pascal Zammit, viši potpredsjednik Michelinovog globalnog lanca opskrbe.

Rješenje sadrži sveobuhvatnu uslugu praćenja koja se naplaćuje po pošiljci, a uključuje i IoT uređaje za praćenje, logistiku za njih i pristup analitičkoj platformi. Potpuno je skalabilno i može se koristiti uz veliki broj kontejnera. Osim toga, tvrtke mogu neprekidno pratiti svoje pošiljke u svim dijelovima svijeta, jer uređaj automatski prepoznaje lokalne radijske frekvencije i prilagođava im se. Te su značajke razvijene na temelju velike stručnosti oba Michelinova tima na području brodskog prijevoza tereta, Argonovih konzultantskih timova na području lanca opskrbe i Sigfoxovih timova na području IoT ekosustava. Već se razvijaju i dodatne funkcionalnosti, poput praćenja temperature, detekcije manipuliranja kontejnerom i otvaranja kontejnera te geo-fencinga (stvaranja virtualnih granica oko lokacije).

„Dužni smo našim klijentima da se nikad ne uljuljkamo u zadovoljstvu i da pronalazimo najbolja rješenja za njihovo poslovanje. Uočili smo stvarnu potrebu naših klijenata za vidljivošću njihove imovine koja se prevozi te smo iskoristili golemu povoljnu priliku koja nam se pružila zahvaljujući usluzi globalne povezanosti koju je ponudio Sigfox. Naša ponuda uključuje financijski pristupačno, prema kupcu orijentirano rješenje za praćenje u realnom vremenu i jedinstvena je na tržištu“, izjavio je Pierre-Fabrice Storino, partner u Argon Consultingu. „Vjerujemo da će digitalne inovacije znatno izmijeniti brodski prijevoz tereta i povećati razinu usluga krajnjim korisnicima. To smo i počeli činiti kad smo pomogli našim klijentima da drže na oku svoje pošiljke“.

„Prije nekoliko mjeseci najavili smo naše partnerstvo s Argonom i drago mi je što mogu reći da napokon imamo konkretno i primjenjivo pionirsko rješenje. Njihova stručnost i vodstvo u lancu opskrbe bili su ključni za uspjeh ovog projekta“, izjavio je Patrick Cason, CEO Sigfoxa France. „Mi u Sigfoxu znamo da imamo stvarnu dodanu vrijednost za više industrijskih grana kao što su masovna distribucija, industrija motornih vozila, farmaceutska industrija, luksuzna roba, aeronautika i mnoge druge, jer smo jedini koji mogu ponuditi financijski isplative uređaje za praćenje imovine koja se prevozi po različitim regijama. Naše će rješenje drastično promijeniti način na koji mnoge tvrtke danas shvaćaju lanac opskrbe“, zaključuje Cason.

Još iz kategorije

Energetska učinkovitost podatkovnih centara

Energetska učinkovitost podatkovnih centara

04.06.2020. komentiraj

Schneider Electric sklopio je partnerstvo s EcoDataCenterom radi izgradnje podatkovnog centra s ultra-niskim ugljičnim otiskom u središtu svoje HPC kolokacije u Falunu u Švedskoj, a kako samo tvrde želeći postati jedan od najodrživijih podatkovnih centara u skandinavskim zemljama, Schneider Electricov EcoStruxure Building Operation, Galaxy VX UPS s litij-ionskim napajanjem i MasterPact MTZ samo su neka od rješenja koja objektu za kolokaciju omogućuju predanost postizanju klimatske pozitivnosti. Uz to, umreženi servisni centar tvrtke Schneider Electric osigurava daljinski nadzor i 24/7 pristup središtu EcoDataCentra.

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

Aplikacija za komunikaciju unutar tvrtke

02.06.2020. komentiraj

Zagrebačka softverska i dizajnerska agencija Q odlučila je da u želji da radna atmosfera bude još bolja i da zaposlenici međusobno više komuniciraju, osmisliti Jenz. To je aplikacija koju su prvo testirali među sobom, a sada ju planiraju pustiti „u svijet“.

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

Bosch predstavio novi senzor za pozicioniranje za mobitele i pametne satove

01.06.2020. komentiraj

Bosch Sensortec je najavio BMP390, novi barometarski senzor za pritisak visoke točnosti, ali i za praćenje visine u pametnim telefonima, ali i u nosivim te uređajima za reprodukciju zvuka. Novi senzor može mjeriti razlike u visini i do ispod deset centimetara, što se može zahvaliti poboljšanjoj rezoluciji. Samim time, točniji je 50 posto od prethodnika i Bosch na to može biti ponosan, ponajprije jer upravo takva osjetna poboljšanja stvaraju i održavaju odanu bazu korisnika.