Maglić: Imamo prilike ali ih nismo iskoristili

Maglić: Imamo prilike ali ih nismo iskoristili

Foto: Dražen Tomić

Već se dulji niz godina govori o domaćem IT tržištu kao velikoj prilici, mnogo je tu firmi, ali uistinu se ne događa ništa, kaže Ivan Maglić direktor tvrtke Calisto koja zastupa jednu od najvećih analitičkih tvrtki u Hrvatskoj američki Gartner. Uz to uz IT se veže cijeli niz afera, puno prljavog rublja izlazi van, a ono što se nažalost nije dogodilo je da postoji cijeli niz malih tvrtki koje imaju priliku za uspjeh, poglavito ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, napominje Maglić.

Zašto te tvrtke nisu uspjele u Hrvatskoj?

To su male tvrtke sa svega nekoliko zaposlenih, od kojih su neke narasle u posljednjih nekoliko godina i na desetak i više zaposlenik, no osnovni je problem što domaće velike tvrtke jednostavno u njih ne vjeruju. Te velike tvrtke razmišljaju da je mnogo bolje kupovati velike primjerice ERP sustave kod kojih implementacija projekta košta i nekoliko milijuna eura, umjesto da se okrenu domaćim malim tvrtkama.

Ipak, što nam onda donosi ulazak u EU?

Mišljenja sam da će nam ulazak u EU donijeti jednu novu prepoznatljivost, bit će to novi poticaj za uspješniji nastup na tržište jer kada kažete da dolazite iz EU ipak su vam neka vrata možda i više otvorena nego prije. Imali smo imidž da dolazimo s Balkana, iz tamo nekih lopovskih država prepunih mita i korupcije i to je percepcija koja se mora promijeniti i tu vidim priliku i za IT tvrtke. Počet će se otvarati poslovi izvan Hrvatske, a to će tada pokazati da se može, ali i na domaćem će se tržištu tada svijest mijenjati. Prednost hrvatskih tvrtki tada će biti i njihova cijena jer svoje usluge prodaju po razumnim cijenama, s vrlo visokom kvalitetom onog što se isporučuje klijentu.

Kako će se takve promjene dogoditi?

Da bi se to dogodilo potrebna je promjena mentaliteta, ne samo u domaćim tvrtkama koje traže IT rješenja već i u Vladi. Neće to biti jednostavan proces, ali treba shvatiti da nisu samo FINA ili APIS IT ili neka druga velika tvrtka jedino rješenje, bitna je kvaliteta i isporuka u rokovima koja kod malih tvrtki može biti i jeftinija i bolja nego kod velikih tvrtki. Vjerujem da će male tvrtke dobivati i više prilika, to će im dati bolju startnu poziciju. Važno je za napomenuti da im se promjene imidža ulaskom u EU mijenjaju i to su mnoge male tvrtke samo čekale.

Što se može očekivati na tržištu u idućem razdoblju?

Stanje je u posljednje tri godine jako loše što je svima sasvim jasno, nema projekata, nervoza je kod velikih svjetskih IT kompanija i to je jednostavno zakon velikih brojeva. Hrvatska je mala, a dok su se nudili veliki projekti nije bilo problema. Događa se povratak racionalizaciji, neće biti kupovine radi kupovine. Dogodit će se zaustavljanje pada i da se polako pokrene IT sektor. Rast koji će uslijediti biti će baziran na projektima koji će biti manji jer mi smo u usporedbi sa svijetom tržište isključivo malih i srednjih tvrtki s izuzetkom nekih velikih s prihodima većim od milijardu dolara. Bit će puno manjih projekata s realnom cijenom za ono što se na njima nudi. Bilo je dosad puno projekata s velikim IT ulaganjima u informatizaciji gdje je pitanje što se na kraju dobilo. Mnogi se boje natječaja, javnih nabava, postoji neki strah koji se mora promijeniti prije svega je glavni okidač ulazak u Europsku uniju.

Svjetski trend je BYOD – Bring Your Own Device. Kakva je situacija danas u Hrvatskoj?

Problem tehnologije da nas često zaslijepi i dogodi nam se da iz fokus izgubimo ono što je važno. Dolazi generacija ljudi koji žive s uređajima i koji takav trend žele prenijeti i u svakodnevni posao. Tada dolaze do problema s IT direktorima koji traže sigurnost podataka i poslovanja. Pritom je vrlo zanimljivo da će se kao i u svijetu taj trend kod nas mijenjati. Mi smo još uvijek mnogo konzervativniji nego što je to slučaj u inozemstvu.

Još iz kategorije

Cisco Engage Tech Days – Budite u toku s najnovijim tehnološkim rješenjima

Cisco Engage Tech Days – Budite u toku s najnovijim tehnološkim rješenjima

19.09.2020. komentiraj

U godini koja je donijela niz poslovnih izazova, izuzetno je važno biti u toku s najnovijim tehnološkim rješenjima. Bilo da se radi o sigurnosnim, kolaboracijskim i mrežnim rješenjima ili podatkovnim centrima – sve novosti i primjere dobrih praksi doznajte na Cisco Engage Tech Days događaju.

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

Stižu novi Canon imagePRESS C10010VP uređaji za komercijalni tisak

18.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja seriju imagePRESS C10010VP koja se temelji na dokazanoj i pouzdanoj tehnološkoj platformi s naprednim mogućnostima automatizacije i rukovanja raznim medijima te postavlja nove standarde u produktivnosti, raznolikosti primjena i kvaliteti.

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

Novi ultrakompaktni skener DR-S130 iz Canona za male i srednje tvrtke

17.09.2020. komentiraj

Canon predstavlja novi stolni skener koji se lako koristi, s fleksibilnim mogućnostima povezivanja putem USB-a i WiFi-ja kako bi još bolje podržao male tvrtke, bez obzira na to kako je postavljeno njihovo radno okruženje, pojašnjavaju iz kompanije povodom izlaska novog uređaja.