DIGITALNA TRANSFORMACIJA GRADOVA

King ICT uvodi SAP u Zagrebački holding u projektu vrijednom 4,4 milijuna eura

King ICT uvodi SAP u Zagrebački holding u projektu vrijednom 4,4 milijuna eura
Fotolia / Ilustracija

King ICT je dobio projekt uvođenja SAP-a u ZGH, a kako ističu iz King ICT-a, jednog od najvećih domaćih sistem integratora na upit ICTbusiness.info početak projektnih aktivnosti očekuje se početkom godine za opseg definiran projektnim zadatkom. To uključuje implementaciju modula objedinjenih Financija, kontrolinga, riznice i planiranja za izabrana društva i podružnice. Radi se o dvogodišnjem okvirnom sporazumu koji je vrijedan 3,52 milijuna eura plus PDV (4,4 milijuna eura s PDV-om).

„Uvođenje ovakvog sustava je izrazito složen proces koji obuhvaća Integraciju i standardizaciju procesa različitih podružnica i društava. Centralizacija podataka i skalabilnost samog sustava olakšavaju pristup informacijama i omogućuju kvalitetniju podlogu za poslovne odluke. Više i detaljnije od ovih informacija može vam dati naručitelj“, pojašnjavaju iz King ICT-a.

Na tržištu postoji čitav niz rješenja koja se koriste za upravljanje gradskim poduzećima. Svako od rješenja ima određeni set gotovih funkcionalnosti koje se mogu koristiti u svakodnevnom poslovanju. KING ICT se odlučio u dijelu ERP sustava za upravljanje gradskim poduzećima za SAP rješenje, s obzirom da je to rješenje jedno od vodećih na svjetskoj razini.

SAP rješenje na našim područjima omogućava najveći set funkcionalisti unutar jednog objedinjenog rješenja za pojedino gradsko poduzeće te najveću mrežu partnera, isporučitelja i stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u implementacijama na poduzećima sličnog opsega i veličine. Ključne funkcionalnosti koje SAP podržava su centralno upravljanje financijama, kontrolingom, skladišnim poslovanjem, riznica, imovina, ljudski resursi, nabava, proizvodnja te još mnogi drugi moduli koji su sistemski integrirani u jedinstveni sustav.

Treba naglasiti da svako gradsko poduzeće ima specifične procese i potrebe koje treba zadovoljiti te je uloga implementatora da svako rješenje prilagodi procesima koji se odvijaju u poduzeću i specifičnim potrebama zbog kojih se i krenulo u implementaciju novih rješenja.

U suvremenom, brzom i sve digitalnijem svijetu, gradovi u Hrvatskoj itekako idu u smjeru digitalne transformacije i digitalizacije gradskih poduzeća. S napretkom tehnologije, posebice dolaskom u rad nove generacije građana koji su odrasli na novim tehnologijama, očekivanja su sve veća. Zahtijevaju da usluge budu dostupne u trenutku kad ih trebaju.

U gradovima poput Zagreba, Splita, Rijeke, iz King ICT-a napominju kako već vidienapredak u primjeni digitalnih tehnologija. Ovo uključuje pametna rješenja za upravljanje otpadom, digitalne platforme za plaćanje komunalnih usluga, te upotrebu tehnologija za optimizaciju urbanog prometa. Ovakav napredak ne samo da unapređuje svakodnevni život, već i doprinosi ekonomskom razvoju gradova. Studije pokazuju da digitalizacija direktno utječe na povećanje BDP-a gradova, potičući rast stanovništva i njihovu platežnu moć.

Održiva mobilnost postaje ključni element urbanog razvoja. To uključuje unapređenje dostupnosti javnog prijevoza, promicanje alternativnih načina prijevoza poput biciklizma i korištenje električnih vozila. Upravljanje energentima, s druge strane, usmjereno je na optimizaciju potrošnje energije u gradovima, koristeći tehnologije poput pametne rasvjete i energetski učinkovitih zgrada.

U bliskoj budućnosti, digitalna transformacija će postati još sveobuhvatnija. Očekuje se da će gradovi integrirati još naprednije tehnologije poput umjetne inteligencije (AI) i blockchaina, ne samo radi poboljšanja efikasnosti i transparentnosti, već i za promicanje održivosti i ekološke svijesti.

„Srce svakog grada je dostupnost usluga i sadržaja kojima građani pristupaju. Koncept dostupnosti svih usluga i aktivnosti potrebnih za život građana u dosegu od 15 minuta postaje svjetski trend i misao vodilja u upravljanju gradovima. Naravno, taj cilj nije lako ostvariv, pogotovo ako uzmemo u obzir povećanje broja stanovnika u gradovima, što stvara dodatne gužve i dodatno opterećuje limitirane gradske resurse. Zato je tu moderna tehnologija koja nudi niz rješenja za gradske izazove“, ističu iz King ICT-a.

Primjerice, Internet of Things (IoT) i Senzorske Tehnologije postaju temelj pametnih gradova, omogućujući prikupljanje podataka o svemu, od prometnih uvjeta, stanja nekretnina do kvalitete zraka. Ovi podaci potom se koriste za informiranije odluke i bolje upravljanje gradskim resursima. Uz obilje podataka koje prikupljaju IoT uređaji, analitika podataka igra ključnu ulogu u interpretaciji tih informacija. Korištenjem napredne analitike, gradovi mogu bolje razumjeti obrasce ponašanja i potrebe građana te optimizirati svoje usluge.

Jedan od najvećih problema urbanih sredina današnjice su gradske gužve – promet i infrastruktura. U toj sferi, tu su Inteligentni transportni sustavi - KING ICT trenutno u Splitu radi na jednom od najnaprednijih ITS sustava u Europi, a slični sustavi već su implementirani u Zadru i Šibeniku.

Kad govorimo o Splitu, sustav obuhvaća niz rješenja – omogućuje upravljanje prometom pomoću semaforskog sustava, videonadzor, aplikacije za informiranje putnika o situacijama u prometu, sustav za informiranje vozača putem izmjenjivih prometnih znakova na dvije ključne lokacije, prioritizaciju vozila javnog prijevoza i hitnih službi, sustav za praćenje vremenskih uvjeta  te opremanje Centra za kontrolu i nadzor prometa.

Sve su pomaže u poboljšanju protočnosti, ubrzavanju transporta, smanjenju prometnih prekršaja (videonadzor) povećanju sigurnosti.

Svaki grad, odnosno svaki klijent ima drukčije specifične potrebe. Generalno, softverske platforme namijenjene upravljanju gradskim poduzećima imaju niz ključnih karakteristika koje im omogućuju efikasno funkcioniranje i prilagođavanje specifičnim potrebama različitih sektora. Integriraju podatke iz različitih izvora - poput vodovodnih sustava, energetskih mreža i prometnih sustava - olakšavajući prikupljanje, analizu i upravljanje informacijama na jednom mjestu. Osim toga, pružaju alate za analizu podataka kako bi se pratila učinkovitost, identificirali trendovi i predvidjeli potencijalni problemi. Velika prednost je i automatizacija – tako procesi poput upravljanja isporukom vode, praćenja očitanja brojila ili planiranja ruta za javni prijevoz, postaju automatizirana, smanjujući pritom mogućnost ljudske pogreške i optimizirajući resurse“, ističu iz King ICT-a.

Rješenja su prilagodljiva različitim sektorima gradskih poduzeća - softver za vodovod može se prilagoditi potrebama vodoopskrbnih sustava, dok softver za promet može upravljati složenim rutama i prometnom signalizacijom. Ova prilagodljivost omogućuje maksimalno iskorištavanje potencijala softverskih platformi u različitim gradskim infrastrukturnim sektorima.

„Teško je jednostavno odgovoriti jer svako rješenje koje gradovi koriste ima različite ciljeve i očekivanja koja se istim pokušavaju riješiti. Iako su potrebe slične, nijedan grad nije potpuno isti. Mi, kao sistem integrator, krojimo rješenja po mjeri svakog klijenta zasebno kako bismo ispunili sva njihova očekivanja i ciljeve koje pokušavaju riješiti konkretnim projektom. Naravno, implementacija i puštanje u rad svakog novog IT rješenja sa sobom nosi i izazov promjena načina rada u organizacijama. Na nama je da isporučimo rješenje po svim specifikacijama i onako kako nam je ugovorna obveza“, tvrde u King ICT-u.

Korištenjem rješenja na SAP tehnologijama, novi napredni analitički i modeli strojnog učenja mogu koristiti podatke prikupljene putem IoT senzora i drugih izvora kako bi pružili dublje uvide nevjerojatnom brzinom. Strojno učenje daje računalima sposobnost učenja prepoznavanja uzoraka i uspostavljanja veza bez potrebe za programiranjem za određeni zadatak. Ova tehnologija strojnog učenja to postiže razvijanjem algoritama koji se mogu mijenjati i "učiti" kada su izloženi novim podacima. Korištenjem inteligentnih aplikacija koje koriste tekstualne, prediktivne, prostorne, događajne tokove, analizu društvenih medija, sentiment analizu i mogućnosti vremenskih serija, gradovi mogu pretvoriti podatke u uvide koji poboljšavaju život građana. Neki gradovi analiziraju podatke o potrošnji vode kako bi predvidjeli potrošnju vode i utjecaj mogućih suša. Drugi istražuju primjene prediktivnog policijskog rada i koriste naprednu analitiku kako bi anticipirali utjecaj vremenskih događaja.

Lokalne uprave koje provode inicijative pametnih gradova moraju uspješno prihvatiti prilike koje pružaju nove digitalne tehnologije koje podržavaju suradnju, e-trgovinu i dijeljenje podataka s moćnom analitikom koja omogućuje trenutačne uvide. Samo iskorištavanjem tih prilika mogu ostati ispred krivulje inovacija kako bi ispunili svoje političke mandate, dok se bolje natječu s drugim gradovima za investicijske resurse. Njihov uspjeh zahtijeva rješenja koja se usklađuju s sljedećim ključnim načelima budućeg grada. Budući da je rast gotovo neizbježan za svaku inicijativu pametnog grada, opseg postojećeg tehnološkog sustava vjerojatno će se širiti s dosegom projekta. Fleksibilna tehnološka platforma može zadovoljiti promjenjive poslovne zahtjeve i pomoći da se efikasno i troškovno učinkovito proširuju. Implementacija inteligentne razvojne platforme omogućuje brzo stvaranje novih usluga za upravljanje velikim količinama strukturiranih i nestrukturiranih podataka. Kako bi dijeljenje informacija među različitim dionicima u pametnom gradu, potrebno je eliminirati silose podataka i aplikacija. Interoperabilna rješenja moraju podržavati raznolike korisnike, uključujući građane, tvrtke, zaposlenike i posjetitelje grada, i uređaje koje vjerojatno koriste“, zaključuju iz King ICT-a.