Fleksibilnost IT rješenja u oblaku i kvaliteta infrastrukture omogućuju odgovor na sve izazove

Fleksibilnost IT rješenja u oblaku i kvaliteta infrastrukture omogućuju odgovor na sve izazove

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Cloud usluge su jedan od glavnih pokretača novog načina poslovanja i života, a mnogim tvrtkama su upravo takva rješenja u proteklom razdoblju omogućila brzu migraciju poslovanja te fleksibilnost organizacije rada, ističe Ivan Gabrić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska, u razgovoru za ICTbusiness.info. Prema njegovim riječima u modificiranom obliku odlučili su zadržati način rada i nakon krize. Uveli smo model po kojem zaposlenici trenutno mogu raditi dva dana tjedno od kuće, a tri iz ureda, pojašnjava Gabrić.

Kada je pak riječ o onome što nas čeka u sklopu digitalizacije on očekuje masovniju i bržu implementaciju IoT rješenja poput pametnih brojila, mjerenja kvalitete zraka i drugih senzora, sustava nadzora prometa, pametne rasvjete, parkinga i svega ostalog što vodi pametnom poslovanju i gradovima.

„Jedno je sigurno, digitalna transformacija i razvoj temeljen na telekomunikacijskoj infrastrukturi nove generacije, optici i 5G mobilnoj mreži, uz primjenu umjetne inteligencije nema alternative“, siguran je Gabrić.

U ovo doba krize pokazala se velika važnost digitalizacije i digitalne transformacije. Kako je to izgledalo na terenu?

Posljednja tri mjeseca obilježena krizom uzrokovanom koronavirusom za digitalizaciju u Hrvatskoj značila su možda više nego svi napori u posljednjih 15-ak godina. Iako su pripreme od strane tehnoloških kompanija već niz godina u punoj snazi, najveća prepreka je bilo to što društvo do epidemije nije bilo pod pritiskom i imperativom funkcioniranja, dobrim dijelom isključivo u digitalnoj sferi.

Rad od kuće je već neko vrijeme standard u mnogim kompanijama ICT industrije. U A1 Hrvatska od samog početka lockdowna u Hrvatskoj uspostavili smo bez problema work from home koncept i primijenili platforme koje su nam omogućile prilagodbu situaciji i kontinuitet brige o potrebama svih naših korisnika. Itekako se potvrdilo da smo bili u pravu prije tri godine kada smo se upustili u opsežni projekt digitalne transformacije. U kratkome roku promijenili smo obrasce rada te su neki procesi koji nikada ranije nisu odrađeni na daljinu poput istovremenog rada cijelog A1 tima od doma, sada postali novi standard. Stoga smo ga u modificiranom obliku zadržali i nakon krize. Uveli smo model po kojem zaposlenici trenutno mogu raditi dva dana tjedno od kuće, a tri iz ureda.

Što se tiče korisnika, bilo poslovnih ili privatnih, sigurno je da će sve više ovisiti o kvalitetnoj telekomunikacijskoj infrastrukturi koja će pratiti zahtjeve za sve više kapaciteta, veće brzine i manje latencije. Ne zaboravimo iznimnu važnost ICT i IoT rješenja koja već danas omogućuju jednostavnije i efikasnije poslovanje. Iako takozvani New normal neće biti toliko drastična promjena kao što se očekivalo, posljednja tri mjeseca su cijelom svijetu pokazali da su digitalne usluge ne samo tu, nego i neophodne za gospodarski oporavak i razvoj.

U kojem će se smjeru razvijati IT tržište u narednom periodu, što govore domaći, a što svjetski trendovi?

Krizna situacija iza nas potaknula je sve dionike na ubrzanje procesa digitalizacije kako bi njihovo poslovanje bilo otporno i održivo. Povratka na staro, barem za one koji žele razvoj i na koncu profit – nema. Na ICT sektoru je uz pritisak gospodarske krize i pritisak tržišta sa zahtjevima nagle implementacije digitalnih rješenja koja su prethodno bila planirana u dugoročnom pogledu. Od ovakve situacije najviše će profitirati kompanije koje su inovativne i agilne, ali i posjeduju nužne kapacitete za ubrzanu implementaciju. U sklopu digitalizacije očekujem masovniju i bržu implementaciju IoT rješenja poput pametnih brojila, mjerenja kvalitete zraka i drugih senzora, sustava nadzora prometa, pametne rasvjete, parkinga i svega ostalog što vodi pametnom poslovanju i gradovima. Jedno je sigurno, digitalna transformacija i razvoj temeljen na telekomunikacijskoj infrastrukturi nove generacije, optici i 5G mobilnoj mreži, uz primjenu umjetne inteligencije nema alternative. Siguran sam da će svijet globalno, nakon korone i oporavka gospodarstva, biti povezaniji i digitalniji.

Cloud based usluge, softver kao usluga nešto je o čemu se govori, ali sada je postalo jasno koliko je važno?

Cloud usluge su jedan od glavnih pokretača novog načina poslovanja i života. Mnogim tvrtkama su upravo takva rješenja u proteklom razdoblju omogućila brzu migraciju poslovanja te fleksibilnost organizacije rada. Softver kao usluga, model je koji podržava ubrzanu digitalnu transformaciju i rast kompanije uz značajno manji trošak. Ujedno, ukazao je koliko je neophodna kvalitetna telekomunikacijska infrastruktura i sigurnost podataka odnosno poslovanja.

A1 Hrvatska tržištu nudi oboje.  Potvrda tome je i testiranje koje je među 94 pružatelja mobilnih usluga u 28 zemalja Europe nedavno proveo najveći europski časopis za telekomunikacije Connect u partnerstvu s globalnom savjetodavnom tvrtkom umlaut, potvrđujući A1 najboljom mobilnom mrežom u Hrvatskoj. Što se tiče sigurnosnih rizika, oni će biti još izraženiji i jedan od ključnih faktora u osiguravanju kontinuiteta poslovanja. DDoS napadi su među najčešćim, ali i ozbiljnijim prijetnjama. Zbog toga korisnicima nudimo FWaaS,  firewall nove generacije. Cjelokupan promet korisničke lokalne LAN mreže prema Internetu i obrnuto se analizira i filtrira na osnovu prethodno određenih sigurnosnih pravila.

A1 FWaaS ima mogućnosti sprječavanja pristupa neželjenom web sadržaju (web stranicama) te inspekciju sigurnosnih (SSL) certifikata, a u okviru naprednih mogućnosti  ima kontrolu aplikacija i inspekciju datoteka u posebnom (izoliranom) prostoru u cloudu.

Na koji način A1 infrastruktura može odgovoriti na izazove digitalizacije tvrtki? Kako se u to uklapa 5G i IoT ali ne na razini infrastrukture već na razini digitalnih rješenja?

Konstantno radimo na poboljšanju naše infrastrukture, koja se dokazala kao dorasla izazovu visokih opterećenja na više razina. Povećani broj korisnika i prometa prihvaćen je u A1 mrežama bez problema zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, a još više vrhunskim stručnjacima. Tehnički stručnjaci i dalje kontinuirano nadgledaju mrežne kapacitete i spremni su reagirati u slučaju izvanrednog prometa ili poteškoća pogotovo u podršci kritičnoj nacionalnoj infrastrukturi kao što je zdravstveni sustav i drugi javni servisi. Uz to, svake godine rastu zahtjevi korisnika u smislu značajnog povećanja prijenosa podataka, brzine prijenosa, broja uređaja spojenih na mrežu, a gospodarstvu se pruža jedinstvena prilika rasta odnosno povećanja efikasnosti kroz automatizaciju i robotizaciju u okviru Industrije 4.0. Unaprjeđenje mreže i daljnje razvijanje potrebnog kapaciteta nije moguće bez mobilne 5G mreže. I ova kriza je pokazala da bez širokopojasnog pristupa i kvalitetnih mobilnih mreža više neće biti moguća digitalna transformacija i funkcioniranje društva. Uz nesmetano funkcioniranje mreže tijekom nedavne krize, naglasio bih da infrastruktura svake godine uspješno izdrži i velika opterećenja na obali. Ne zaboravimo da je 5G nužan jer će omogućiti ruralnim krajevima potpunu integraciju u digitalno društvo.

Što se tiče primjene IoT rješenja, već sada nudimo širok spektar primjene, od pametnih brojila, parkinga, rasvjete i druge senzorike za industriju do izrade rješenja za specifične zahtjeve korisnika.  NB IoT mreža A1 Hrvatske nudi nacionalnu pokrivenosti i predstavlja podlogu za daljnju izradu naprednih IoT rješenja. Također, tržištu smo ponudili A1 Digital IoT naprednu, modularnu platformu koja omogućuje jednostavno i efikasno umrežavanje uređaja, upravljanje njima i naprednu analitiku. Uskoro ćemo vidjeti eksponencijalni rast IoT uređaja, a mi u A1 Hrvatska smo spremi podržati razvoj gospodarstva temeljen na digitalizaciji.

Oporavak, disaster recovery i business continuity - kako ih osigurati i što je potrebno da bi se to ostvarilo?

Planiranje i stvaranje raznih contingency planova je ključno za uspješne reakcije na bilo kakvu krizu. Zbog dobre pripremljenosti u vidu provedene digitalne transformacije te iznimnog napora naših stručnjaka uspjeli smo održati kontinuitet pružanja usluga korisnicima te visoku kvalitetu i pouzdanost A1 mreže, čak i nakon potresa u Zagrebu. Štoviše, u kratkome roku proširili smo A1 Business Solutions portfelj i prilagodili ga zahtjevima tržišta. Mnogi naši korisnici morali su  preko noći svoje poslovanje prebaciti iz ureda u domove ili povezati nove lokacije u internu mrežu. Zbog njih smo izašli s Officebox Corporate Access uslugom, čime je našim poslovnim korisnicima omogućeno da preko noći spoje nove lokacije kroz FMS tehnologiju i time osiguraju kontinuitet poslovanja.

Na sam dan potresa, iznimno brzom reakcijom naših stručnjaka brojnim smo ključnim institucijama, kao što su bolnice, i našim poslovnim korisnicima omogućili  besprekidno funkcioniranje, povećanje kapaciteta i spajanje na nove lokacije. Osim toga, Službi 113 ustupili smo prostore A1 Službe za korisnike kao i svu potrebnu infrastrukturu za preuzimanje poziva. Agilan pristup i fleksibilnost prilikom kreiranja individualnih rješenja bit će ključni za rješavanje potreba poslovnih korisnika. Slažem se s mnogima koji post-korona vrijeme vide kao veliku priliku za gospodarstvo. Šansa je to za Hrvatsku, a u nama gospodarstvo i društvo imaju saveznika.

 

Još iz kategorije

BE-terna predstavlja ERP rješenje za male i srednje velike tvrtke

BE-terna predstavlja ERP rješenje za male i srednje velike tvrtke

24.11.2020. komentiraj

BE-terna predstavlja Business Central Flying Start, moderno ERP rješenje u oblaku za upravljanje svim segmentima rada malih i srednje velikih poduzeća. Business Central Flying Start je cloud rješenje utemeljeno na Microsoftovom rješenju Dynamics 365 Business Central, nadopunjeno funkcionalnostima za lokalna tržišta. Rješenje objedinjuje sve poslovne procese tvrtke u jednom sustavu, a na tržište dolazi u 3 različita paketa funkcionalnosti - Finance, Trade i Manufacturing – koje odlikuju značajno niži troškovi implementacije i održavanja od trenutno dostupnih rješenja.

Velika potreba za stručnjacima u području cyber securitya

Velika potreba za stručnjacima u području cyber securitya

24.11.2020. komentiraj

Potreba uvjeravanja kolega da je briga o kibernetičkoj sigurnosti zadatak svih njih, svih zaposlenika i suradnika, ne samo šefa zaduženog za informacijsku odnosno kibernetičku sigurnost i naravno njegova tima izazovi su s kojima se danas suočavaju u javnom i privatnom sektoru. Kako ističe direktorica Ostendo Consultinga i stručnjakinja za informaciju sigurnost Biljana Cerin u postizanju razumijevanja kibernetičke sigurnosti i izloženosti svakodnevnim prijetnjama kibernetičkoj sigurnosti, ključnu i najvažniju ulogu ima obrazovanje.

Comodo na Githubu objavio kod svog EDR rješenja

Comodo na Githubu objavio kod svog EDR rješenja

22.11.2020. komentiraj

Kompanija za kibernetičku sigurnos Comodo učinila je svoje EDR (endpoint and response) rješenje potpuno otvorenim (open-source) te na taj način postala prva koja se odlučila na nešto slično. Doduše, ako gledamo one veće, naravno.