Digitalna komora dizajnirana kao spoj nekoliko platformi i rješenja po mjeri

Digitalna komora dizajnirana kao spoj nekoliko platformi i rješenja po mjeri

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

S više od 28 godina iskustva i globalnim poslovanjem, IN2 grupa jedan je od regionalnih lidera u razvoju softvera za čitav niz poslovnih grana. Osim razvoja rješenja za postojeća i nova poslovna područja te digitalnih rješenja, IN2 pruža usluge IT konzaltinga, implementacije vlastitih i standardnih rješenja te sistemske podrške primijenjenim rješenjima. IN2 grupa dio je Constellation Software Inc koji surađuje s preko 125.000 klijenata u više od 100 zemalja. Njihov projekt za Hrvatsku gospodarsku komoru nazvan Digitalna komora bio je povod za razgovor s Davorom Vinčićem direktorom projekta iz Sektora za gospodarstvo IN2.

Ukupna vrijednost projekta je 28.7 milijuna kuna od čega 85 posto, odnosno 24.4 milijuna sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15 posto HGK kao korisnik projekta. Digitalna komora trenutno ima preko 25.000 registriranih korisnika.

Koliko je trajao rad na projektu Digitalne komore i što je sve napravljeno?

Projekt Digitalne komore sastoji se od usluga dizajna, izrade, implementacije i uvođenja u rad informacijskog sustava koji omogućuje putem digitalnih kanala pružanje usluga članicama i ostalim zainteresiranim stranama, uz digitalnu transformaciju poslovnih procesa HGK koji podržavaju pružanje tih usluga. Kao član konzorcija izvođača IN2 je osigurao velik tim analitičara, razvojnih inženjera i implementatora softverskih komponenti rješenja i detaljnu razradu softverske arhitekture usklađene s infrastrukturom koju koristi Digitalna komora. U 15 mjeseci na projektu je sudjelovalo preko 60 stručnjaka, okupljenih u timove matrične strukture sastavljene od vlastitih najiskusnijih stručnjaka i stručnjaka partnera-specijalista za pojedino područje, s ciljem optimizacije kratkog vremena koje smo imali na raspolaganju za realizaciju projekta.

Poslovno je sustav Digitalne komore realiziran kao osam osnovnih e-usluga: e-Članice, e-Javne ovlasti, e-Sajmovi i promocije, e-Edukacije, e-Gospodarske informacije, e-Financiranje, e-Zakonodavstvo i e-Pokreni poslovanje. Ono što nije vidljivo vanjskim korisnicima, a predstavlja veći dio isporučenih funkcionalnosti su koraci procesa ostvarivanja e-usluga koji se odvijaju interno u HGK, povezivanje njihovih poslovnih funkcija, internih aplikacija te vanjskih dobavljača pojedinih podataka i njihovih aplikativnih rješenja i baza podataka u jedinstveni, orkestrirani sustav. Na taj način je izvršena digitalna transformacija dijela poslovnih procesa HGK i stvorena osnova za njen nastavak u budućnosti.

Što biste s vaše strane istaknuli kao posebnosti i izazove ovakvog projekta?

Obzirom na složenost i specifičnost zahtjeva, koje nijedan gotovi proizvod ne bi mogao zadovoljiti, morali smo dizajnirati Digitalnu komoru kao niz platformi i rješenja po mjeri, integriranih u cjeloviti sustav. IN2 vlastita softverska gotova rješenja predstavljaju temelje sustava i to IN2 BPM za orkestraciju poslovnih procesa,  ePisarnica za uredsko poslovanje,  eSavjetovanje za analizu učinka propisa na poslovanje,  IGEO platforma za rad s prostornim podacima.

Uz navedene gotove IN2 proizvode, pri izgradnji Digitalne komore korištena su i rješenja svjetskih proizvođača i open-source rješenja, ali i velikog broja aplikativnih modula za koje je bilo nužno koristiti custom-development pristup izgradnji aplikacija. Glavni tehnički izazov bio je pronalaženje najboljeg načina integracije novih komponenti u postojeću aplikativnu infrastrukturu i da se najbolje iskoriste mogućnosti novih digitalnih tehnologija.

Organizacijski izazov je predstavljalo parcijalno puštanje u produkciju modula Digitalne komore i podržavanje interakcije s ostalim već postojećim aplikacijama. Uz to, složeno rješenje sastavljeno od velikog broja komponenti i puno slojeva predstavlja projektno-organizacijski izazov pri koordinaciji specijalista za različite tehnologije kao i domenskih eksperata za različita funkcionalna područja.

Veliku pomoć predstavljalo je iskustvo koje IN2 ima s prethodnih projekata ovako visoke razine složenosti, tako da je interna organizacija bila spremna za brzi početak aktivnosti, kao i za iznenadne okolnosti koje nismo mogli predvidjeti pri planiranju, kao što su pandemija i potres u Zagrebu. Cijeli tim nije niti u jednom momentu osjetio bilo kakav poremećaj u radu u okolnostima naglog prelaska na rad od kuće ili s lokacija na kojima je dio sudionika smješten nakon oštećenja uzrokovanim potresom.

Sustav je opsežan- kako su posloženi moduli i kako se ubuduće može nadograđivati?

Sustav Digitalne komore je platforma za e-usluge koje HGK pruža svojim članicama i ostalim pravnim i fizičkim osobama koje žele koristiti Digitalnu komoru u svojem poslovanju. E-usluge uključene u Digitalnu komoru su povezane podacima koje koriste, ali i po slojevima tehnoloških rješenja koja smo koristili u njihovoj izgradnji.

Sustav je moguće skalirati i horizontalno i vertikalno: virtualizacija omogućava optimalno i dinamičko raspoređivanje hardverskih resursa dodavanjem na postojeće virtualne mašine ili kreiranjem novih. Sami moduli su bazirani na tehnologijama i platformama koje su sve pripremljene za jedini konstantni faktor u IT-u: promjenu. To će omogućiti da se lakše implementiraju buduće nove usluge u Digitalnu komoru.

Buduće nove usluge, funkcionalnosti i nadogradnje moguće su dodavanjem novih poslovnih procesa u okviru pojedinih e-usluga, digitalnim nuđenjem usluga koje HGK provodi za poduzetnike u okviru novih javnih ovlasti, dodatnom personalizacijom pregleda pojedinih podataka i uvođenjem novih tehnologija koje bi u svim e-uslugama unaprijedile jednostavnost njihovog korištenja i dovršile digitalnu transformaciju pojedinih procesa koji ih sačinjavaju, a zbog vanjskih faktora su ostali nepromijenjeni i u ovoj digitalnoj verziji.

Kako sve tehnologije i rješenja  povezati u jedan ovakav proizvod?

Najbolji odgovor na ovo pitanje je – znanjem i iskustvom. Potrebno je puno znanja da se ovako kompleksno rješenje izgradi korištenjem najnovijih tehnologija, a pri tom ne zanemare ili potpuno napuste svi naslijeđeni sustavi od kojih se neki koriste i desetljećima. Iskustvo kao vezivna komponenta je bitno pri prepoznavanju koje tehnologije, rješenja i proizvodi predstavljaju najbolji izbor za rješavanje nekog poslovnog problema. Sve je to uobičajeno kod projekata ovakve veličine i složenosti, ali ne postoji veliki broj izvođača koji su to u stanju provesti u svakodnevnu poslovnu praksu. Veći izazov od povezivanja tehnologije i rješenja je povezivanje ljudi koji sudjeluju na projektu, a bez njihove uključenosti na pravi način tehnologije i rješenja ostaju neiskorišteni.

Na koji je način moguće putem API-a povezivati razne sustave koji sadrže državne podatke ili podatke koje imaju državne agencije, ministarstva, državne tvrtke?

Većina sustava koji sadrže takve podatke je u procesu otvaranja prema vanjskom svijetu ponudom pristupa podacima putem API-ja.  Veliki dio podatkovnih integracija koje smo ostvarili u projektu Digitalne komore zasniva se još uvijek na redovitim isporukama podataka kao priloga porukama elektroničke pošte, što osim sporije dinamike pristupa ažurnim podacima zahtjeva i složenije obrade i pripremu prije nego smo ih mogli koristiti za potrebe Digitalne komore. Pomaka ima, ali je proces prelaska na API-je dosta polagan. Nikad sama tehnička izvedba povezivanja nije predstavljala najveći problem. Veliki napor se uobičajeno uloži u rješavanje administrativnih pitanja – tko ili što ima pravo pristupa kojim servisima i podacima te pod kojim uvjetima.

Najbolja praksa je unaprijed imati raspisane i administrativne korake rješavanja zahtjeva za pristup, kao i tehničku dokumentaciju o protokolu i strukturama podataka. Važno je da se ne radi „otkrivanje tople vode“ nego slijede već uhodani koncepti postojećih sustava tako da izvođači ne generiraju različita rješenja za različite državne institucije.

Otvoreni podaci odličan su koncept, kako pomoći većoj transparentnosti uz korištenje svih dostupnih podataka i njihove prezentacije i dostupnosti?

Sustav Digitalne komore predstavlja veliki korak na putu prema korištenju otvorenih podataka i omogućavanja pristupa za veliki broj poslovnih korisnika, ali i najšire javnosti. Projektom su stvoreni osnovni preduvjeti da se u budućnosti dio podataka izloži kao pravi Open Data servis, a već sad je definiranjem različitih kategorija korisničkih uloga i prava za pristup pojedinim dijelovima aplikacije i podacima koje sadrže cijeli sustav bitno otvoreniji nego ranije. HGK kao Naručitelj diktira dinamiku otvaranja podataka, a već sad je jedan dio Digitalne komore dostupan svim zainteresiranim korisnicima, a ne samo članicama koje plaćaju članarinu ili su dobrovoljno učlanjene u HGK. Svakako pozivamo zainteresirane da obave jednostavnu identifikaciju pri prijavi i provjere što nudi Digitalna komora.

Platforma Digitalne komore je zaista ogroman korak na putu prema potpunoj digitalnoj transformaciji HGK i prelasku na uslužni način poslovanja, u kojem će se osim podataka i dijelovi platforme kao funkcionalne cjeline biti dostupni članicama i ostalim zainteresiranima za korištenje u okviru njihovih svakodnevnih poslovnih aktivnosti. Projektom je izgrađena osnova za izlaganje svih potrebnih podataka i usluga zainteresiranim korisnicima, koji će ih u budućnosti moći dobiti na zahtjev i konzumirati trenutno i prema potrebi korisnika.

 

 

Još iz kategorije

Kako uz rad s udaljenih lokacija očuvati korporativnu kulturu i timski duh

Kako uz rad s udaljenih lokacija očuvati korporativnu kulturu i timski duh

28.07.2021.

Mjesto rada više nije samo ured. Vjerojatno više nikad ni neće biti. Radite li vi od doma ili ste se vratili u poslovne prostore? Ili kombinirate? Bez obzira na odgovor, prisutni su mnogi poslovni izazovi koji su posljedica lockdowna i novih modela rada.

Potrošnja na rješenja za digitalnu provjeru identiteta u oštrom porastu

Potrošnja na rješenja za digitalnu provjeru identiteta u oštrom porastu

25.07.2021.

Potrošnja na digitalnu provjeru ili verifikaciju identiteta od strane biznisa u 2026. će stići do 16,7 milijardi američkih dolara, što je rast od 77 posto u odnosu na 9,4 milijarde dolara iz ove godine. Nadalje, Juniper Research navodi da će do toga doći zbog povećanog broja korisnika, pristiglog tijekom pandemije koronavirusa.

Strateško promišljanje digitalnih proizvoda sve se više traži

Strateško promišljanje digitalnih proizvoda sve se više traži

20.07.2021.

Trend ubrzane digitalizacije postojao je i ranije, ali ga je pandemija ubrzala do neslućenih razina, a to znači i da će rasti potreba za rješenjima prilagođenima korisnicima, ističe za ICTbusiness.info Davor Čuljak, partner u konzultantskom i dizajn studiju Resonate.