POGLED U 2023., OČEKIVANJA OD 2024.

AI nam otvara nove prilike za inovacije kojim pomažemo kompanijama

AI nam otvara nove prilike za inovacije kojim pomažemo kompanijama
Roberto Kutić, suosnivač i operativni direktor Infobipa

Umjetna inteligencija (AI) se već unazad nekoliko godina dokazala kao neizostavni element povećanja efikasnosti, ubrzanja operacija i smanjivanja troškova u biznisu, ali i kreiranja novih poslovnih modela. Razvojne mogućnosti umjetne inteligencije u posljednje vrijeme eksponencijalno rastu, stoga ne čudi da je 2023. godina obilježena upravo tom tehnologijom.

Riječ je o jednom od brzorastućih tržišta koje bi, po procjeni Gartnera, već 2026. godine moglo premašiti 30 milijardi dolara. ChatGPT postao je najbrže rastući proizvod na svijetu koji je promijenio percepciju korisnika prema chatbot tehnologiji. Ukratko, AI nije budućnost, ona je već stigla i postala neodvojivi dio poslovanja.

U Infobipu inovacije u području umjetne inteligencije svakodnevno primjenjujemo u radu s partnerima i klijentima diljem svijeta. Razvili smo s partnerima niz rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji, kao što su LAQO GPT i Podravkin AI asistent SuperfoodChef-AI by Coolinarika. To su rješenja koja omogućuju personalizaciju komunikacije i inovativne načine interakcije s brendovima, posebno primjenom razgovorne umjetne inteligencije (conversational AI).

Naši digitalni asistenti potpomognuti generativnom umjetnom inteligencijom mogu 24 sata dnevno pružati trenutačne odgovore na pitanja klijenata, skratiti njihovo vrijeme čekanja i povećati zadovoljstvo. Primjerice, Infobipovo softversko rješenje AI Assistent uz pomoć orkestracije botova i generativne umjetne inteligencije pomaže tvrtkama kreirati komunikacijska rješenja iduće generacije. U tri koraka svaka kompanija na svijetu sama može stvoriti svoj pandan ChatGPT-a te rješavati kompleksne upite korisnika i zadatke poput rezervacija, kupovine i sličnog.

Mnoge kompanije već sada žele unaprijediti komunikaciju sa svojim klijentima koristeći AI u čemu im Infobip može pomoći. Naši ‘chatboti' mogu se potpuno integrirati u tehnološku strukturu klijenta i raditi na više kanala, uključujući SMS i aplikacije poput WhatsAppa, Messengera ili Vibera. Ovakvim rješenjima Infobip jača status globalnog lidera na CpaaS (Communications Platform-as-a-Service) tržištu, što je nedavno potvrdio i Gartner, jedna od najpoznatijih analitičkih kuća na svijetu.

Razvoj i primjena umjetne inteligencije nije samo trend, nego nužnost i već je sada jasno da donosi brojne pozitivne učinke. To je razlog zašto Infobip sa svojim timom stručnjaka namjerava biti u samom vrhu AI inovacija.

Uz to, ove godine snažno ćemo se fokusirati i na RCS (Rich Communication Services) tehnologiju koja ide prema generalnom prihvaćanju. Najavio je to i Apple, što je veliki korak prema naprijed. Očekujemo veliki rast u tom segmentu, jer je svima u ekosustavu cilj da RCS kao komunikacijski kanal zaživi. Obje teme, RCS i umjetna inteligencija, bit će glavne Infobipove teme o kojima ćemo pričati i koje ćemo prezentirati na nadolazećoj MWC u Barceloni, najvećem sajmu mobilne industrije na svijetu.