5G tehnologija kao pokretač oporavka i razvoja turizma

5G tehnologija kao pokretač oporavka i razvoja turizma

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Pandemija Covid-19 utjecala je na sve sfere našeg života, kao i na sve gospodarske grane. Jedna od njih svakako je turizam. Uz sve negativne posljedice, virus je donio i ubrzanje digitalizacije u Hrvatskoj, a o tome mogu li nove tehnologije i IoT pomoći turizmu pričali smo s Ivanom Gabrićem, glavnim direktorom za poslovne korisnike u A1 Hrvatska.

Turizam je kao jedna od najvažnijih gospodarskih grana iznimno važan za oporavak čitavog gospodarstva Hrvatske. Kako turizam i njegov oporavak mogu biti učinkovitiji i brži?

Daljnji napredak turizma, pogotovo u ovim novim okolnostima, uvelike ovisi o napretku tehnologija i unaprjeđenju infrastrukture. Osiguravanjem kvalitetne infrastrukture postiže se osnova za bolju integraciju naprednih tehnologija koje automatiziraju i olakšavaju poslovanje. One omogućuju visok povrat na ulaganje i povećavaju konkurentnost hrvatskog turizma, što je ključno za oporavak sektora uslijed posljedica koronakrize.

Važnost infrastrukture i tehnologija prepoznata je i u Vladinom Nacionalnom planu za razvoj širokopojasnog pristupa do 2027. godine. Njegovim provođenjem ubrzat će se pokrivanje Hrvatske infrastrukturom koja omogućava razvoj inovativnih tehnologija i aplikacija, posebice u ruralnim sredinama u kojima je trenutno to jedna od većih kočnica u razvoju atraktivne turističke ponude. Modernog turizma nema bez modernih tehnologija koje podižu razinu usluga na višu razinu i čine korisničko iskustvo vrhunskim.

Što mislite u kojem smjeru će se razvijati tehnologije i njihovo korištenje u turizmu?

S koronakrizom cijelo je društvo ubrzano zakoračilo u višu razinu digitalnog života. Povratka na staro više nema. Proteklih godinu dana za digitalizaciju je značilo možda više od posljednjih deset godina. Zbog toga je nužno da kompanije poput A1 Hrvatske predvode društvo s novim rješenjima, ali i da poslovni sektor jednako kvalitetno odgovara na nove, digitalne, izazove. 5G tehnologija služit će kao jedan od glavnih pokretača oporavka i rasta gospodarstva pa tako i sektora turizma jer će njome vrhunska telekomunikacijska mreža biti dovedena u svaki kutak države i omogućiti primjenu masovnog IoT-a i pametnih rješenja.

Plaćanje putem mobilnih POS uređaja postao je, primjerice, standard kojim se vode potrošači, a ugostitelji i radnici u turizmu jednostavno se moraju prilagoditi njihovim željama. Vrijeme pandemije nas je još više naviknulo na digitalne načine plaćanja i korištenje raznih pametnih aplikacija, a turistički sektor morat će pratiti tu promjenu kako bi išao ukorak s evoluirajućim željama i potrebama gostiju. Osim toga, svaku turističku ponudu mogu dodatno obogatiti i rješenja poput pametnog parkinga, pametnih spremnika za otpad i kvalitetnih javnih infrastruktura.

5G tehnologiju vidite kao pokretač napretka turizma. Kako se Hrvatska priprema za uvođenje 5G tehnologije i što će ona zapravo značiti za turizam?

Trenutno se od HAKOM-a očekuje dizajn dražbe za 5G radiofrekvencijski spektar, nakon čega će se provesti nadmetanje i dodjela spektara. 5G nosi napredak u svim sektorima i područjima života, uključujući turizam. Dostupnost mobilne širokopojasne mreže u udaljenim i turističkim područjima Hrvatskoj će kao turističkoj destinaciji prije svega donijeti još veću atraktivnost, a osim većih brzina i kvalitetnije povezanosti, 5G će pružiti bežičnu infrastrukturu za daljnji razvoj IoT-a i pametnog turizma.

Na što mislite pod pojmom „pametan turizam“? Koja točno unaprjeđenja će 5G tehnologija donijeti?

Manja latencija poboljšat će sadržaj, sinkronizaciju pokreta i vizualnu percepciju. To će turistima pružiti novo, impresivno iskustvo putovanja, mogućnost da poboljšaju znanje i urone u kulturu, povijest, umjetnost, gastro ponudu neke destinacije. Mnoga povijesna mjesta i turističke atrakcije oživjet će kroz VR i AR. 5G će im omogućiti i novi način interakcije s drugim turistima i lokalnim stanovništvom. Osim toga, turističkim tvrtkama 5G će omogućiti bolje profiliranje i segmentaciju potrošača prema njihovim preferencijama i interesima, istovremeno štiteći njihovu privatnost i sigurnost.

Usto, IoT senzori povezani na 5G mrežu u vlakovima i na tračnicama moći će detektirati potencijalne kvarove i prije nego se dogode, smanjujući kašnjenja. Putnici će, pak, lakše planirati svoja putovanja jer će u stvarnom remenu na svoje mobitele dobiti ažurne informacije.

U hotelima će 5G povećati propusnost i sigurnost mreže, istovremeno smanjujući opterećenje Wi-Fi mreže, dok će na festivalima i velikim događanjima pružiti velike brzine i kapacitet pa će posjetitelji moći streamati, dijeliti videozapise i fotografije na društvenim mrežama, pregledavati druge sadržaje bez ikakvih problema i u vrhunskoj kvaliteti. Osim toga, i ovdje će 5G otključati puni potencijal AR-a i VR-a i omogućiti posjetiteljima sasvim novo iskustvo i dodatni sadržaj.

Osim 5G tehnologije, digitalni nomadi bili su jedna od hit fraza prošle godine. Smatrate li da nomadi mogu pomoći hrvatskom turizmu?

Digitalni nomadi vrlo su kvalitetni gosti koji su spremni provesti duže vrijeme u državi i zato je bitno da vodimo računa o njihovim potrebama. Tu je riječ o pojedincima koji vode svoje poslovanje, ali i dio života u online sferi. Za njih je nužno da im je osigurana infrastruktura koja će im sve to omogućiti. Hrvatska je bogata iznimnim prirodnim ljepotama čime privlači nomade, a kako bi ih zadržala mora imati kvalitetnu mrežu koja omogućuje neometani pristup internetu. I ovdje bitnu ulogu ima 5G infrastrukture jer omogućava povezivanje dislociranih lokacija i podizanje njihove konkurentnosti kod digitalnih nomada.

S obzirom da negativni utjecaji čovjeka na okoliš posljednjih godina ostavljaju veliki trag, kakva je budućnost turizma?

Vjerujem da će budućnost turizma biti pametna i zelena. Izostanak turista tijekom lockdowna pokazao je moć prirode da se bez utjecaja čovjeka u vrlo kratkom vremenu počne obnavljati. Nakon toga smo i sami postali svjesniji negativnih učinaka pretjeranog turizma i njegove neodrživosti ne uvedemo li neke promjene.

Činjenica da je pametnih uređaja sve više ima veliki utjecaj na turističku i hotelijersku industriju. Izgradnju pametnog i istodobno održivog, zelenog turizma može ubrzati korištenje zelenih ICT rješenja. Korištenje senzora, kamera i pametnih telefona, usluga u oblaku i IoT-ja, analiza velikih podataka, a sada i uvođenje 5G mreže otvara brojne mogućnosti. Razvojem inovativnih tehnologija može se poboljšati učinkovitost u sustavima upravljanja energijom, vodom i otpadom te smanjiti emisije ugljika i onečišćenje, stvarajući uvjete za rast i održivi razvoj u lokalnim zajednicama.

U tome može pomoći A1 koji hotelima, restoranima, kampovima, turističkim naseljima nudi usluge pametnog gospodarenja otpadom, pametnog parkinga, cjelovitih sustava za vođenje objekta i još mnogih drugih. One sve povećavaju energetsku učinkovitost, ali i olakšavaju i čine ugodnijim boravak gostiju.

Još iz kategorije

Spanova digitalna platforma za upravljanje Microsoftovim licencama i cloud uslugama

Spanova digitalna platforma za upravljanje Microsoftovim licencama i cloud uslugama

30.11.2022.

Span.zone je jedinstvena platforma na hrvatskom tržištu koja svim poslovnim korisnicima omogućava jednostavno, uvijek dostupno i intuitivno upravljanje digitalnim resursima. To uključuje automatiziranu nabavu, aktivaciju i upravljanje Microsoftovim licencama i cloud uslugama.

Syntio predstavio novu podatkovnu platformu Dataphos

Syntio predstavio novu podatkovnu platformu Dataphos

30.11.2022.

Syntio je ove godine prema Financial Timesu proglašen najbrže rastućom IT tvrtkom u Hrvatskoj i 55. u tom sektoru u Europi. Zadnjih nekoliko godina radili su na razvoju vlastite podatkovne platforme Dataphos, o čemu smo razgovarali s Jasonom Gouldom, Chief Evangelistom u Syntiju koji nam je rekao sve o novom komercijalnom proizvodu.

Meddox razvio tehnologiju čitanja zdravstvenih nalaza

Meddox razvio tehnologiju čitanja zdravstvenih nalaza

30.11.2022.

Meddox je domaća aplikacija za pametno čuvanje i upravljanje zdravstvenom dokumentacijom, u početnoj fazi razvoja prikupila je 10.000 aktivnih korisnika koji su kroz aplikaciju do sada pohranili preko 40.000 zdravstvenih parametara