ODVAJANJE POSLOVANJA

Western Digital više neće proizvoditi SSD diskove

Western Digital više neće proizvoditi SSD diskove

Western Digital je jedan je od najvećih proizvođača hard diskova, ali također proizvodi i modernije SSD-ove, djelomično zahvaljujući kupnji SanDiska 2016. Međutim, kompanija bi se trebala podijeliti u dvije tvrtke, što bi moglo značiti promjene, a jedna od najavljenih je da više neće proizvoditi SSD-ove.

Western Digital objavio je da je njegov upravni odbor jednoglasno glasovao za odvajanje poslovanja s hard diskovima i flash memorijom (SSD), stvarajući dvije neovisne tvrtke kojima se javno trguje. Ovaj potez ima za cilj poboljšati strateški fokus, omogućujući svakom subjektu inovaciju.

"Naše HDD i flash poslovanje je u dobroj poziciji iskoristiti značajnu tržišnu dinamiku industrije pohrane podataka, a kao zasebne tvrtke, svaka će imati strateški fokus i resurse za traženje prilika na svojim tržištima", rekao je David Goeckler, izvršni direktor (CEO) Western Digitala.

Odvajanje je planirano za drugu polovicu 2024., a "flash odjel" je ono što trenutno znamo kao SanDisk, koji je Western Digital kupio 2016. za 19 milijardi američkih dolara kako bi se natjecao na rastućem tržištu SSD-ova.

Kao dio ovog poteza, SanDisk će se efektivno vratiti na stanje prije akvizicije, što znači da bi WD-ova trenutna linija SSD-ova i dalje trebala postojati pod brendom SanDisk, dok će WD nastaviti s prodajom rotirajućih tvrdih diskova. Možda to okrene stvari na bolje.

Jer, najmanje nekoliko SanDisk diskova u posljednje je vrijeme imalo lošu kontrolu kvalitete, a Western Digital često ne uspijeva nadoknaditi kupcima neispravne diskove i izgubljene podatke.

Western Digital se također pokušao, ali nije uspio, spojiti s Kioxiom pa ovaj potez odvajanja poslovanja vjerojatno dolazi kao izravna posljedica toga. Konačno odvajanje se neće dogoditi još neko vrijeme, a čak i kada se dogodi, možda ćete još nekoliko mjeseci vidjeti SSD-ove marke Western Digital na policama trgovina.