Vlasnik Lidla pokreće vlastito konkurentsko rješenje za Amazon Web Services

Vlasnik Lidla pokreće vlastito konkurentsko rješenje za Amazon Web Services

Foto: DepositPhotos

Lidlova i Kauflandova matična kompanija Schwarz Group odlučila se ući na tržište kojim vlada Amazon pa pokušati napraviti omanji potres i prikupiti poveći dio udjela. Pokušat će to pokretanjem vlastite cloud računalne usluge za maloprodajne trgovine “treće strane”.

Ukratko, ono što Amazon Web Services (AWS) radi posljednjih godina te suvereno vlada tržištem, pokušat će njemački velikan. Postalo je to potpuno jasno nakon preuzimanja kompanije Camao IDC, specijalizirane za rad sa softverom te vrste koja je potrebna kako bi se kvalitetnije nadmetalo s Amazonom.

Samo preuzimanje obavljeno je 1. svibnja, ali nagađalo se da će do njega doći posljednjih mjeseci. Time se samo potvrdila namjera koju Schwarz Group ima, a sad treba vidjeti hoće li sprovesti u djelo kako treba tu namjeru. Naime, temelji su postavljeni, u to nema sumnje.

Jer, s preuzimanjem Camao IDC-a stiže 70 stručnjaka za cloud, koji su posebni stručni u "bitnom području digitalizacije". Barem tako tvrde u njemačkoj multikompaniji koja se žestoko bori s Walmartom, a sad će i Amazonom.

Da je situacija u svijetu bila povoljnija, vlasnik Lidla i Kauflanda uključio bi se na ovo tržište nešto kasnije, ali u ovim uvjetima trebalo je reagirati brzo jer tko zna što sutra donosi. Posebno jer sadašnjost za sve u cloudu jest iznimno povoljna, bilježi se rast i otvaraju se nove prilike, ponajprije jer i dalje mnogi rade na daljinu te se cloud pokazao bitnijim nego ikad prije.

A dužnost pokretanja nove strategije i ulaska na cloud tržište u ovom smislu jest Stefan Herold, koji je u ožujku ove godine preuzeo odjel za strateško i poslovno upravljanje unutar Schwarza. Nije mu ni najmanje lako, ali barem će imati priliku pokazati koliko je spreman na najveći mogući izazov.

No, kako god bilo u smislu motivacije i planova koje njemačka multikompanija ima, stručnjaci nisu optimisti. Tvrde da su niske cijene i proračun kojim Amazon barata jednostavno prevelika prepreka za bilo kojeg konkurenta. Uostalom, Microsoft i Google se trude svim silama prekinuti ili ublažiti dominaciju koju ima AWS, ali nikako im ne ide.

Ipak, "konja za utrku" Shwarz vidi u europskim regulativama po pitanju zaštite podataka i s tim bi trebao krenuti prvo u osvajanje europskog tržišta. Svakako, bit će zanimljivo pratiti kako to ide!

Još iz kategorije

Neven Kaić novi izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe

Neven Kaić novi izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe

07.07.2020. komentiraj

Novi je izvršni direktor Sektora financija IN2 grupe postaje Neven Kaić koji je bogato menadžersko iskustvo stekao tijekom 25 godina rada u kompanijama u financijskom sektoru. Diplomirao je elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu 1993. te je 2003. stekao MBA na poslovnoj školi Henley u Velikoj Britaniji. U IN2 dolazi iz savjetničke kuće Corellia gdje je proteklih šest godina na poziciji partnera vodio složene projekte u segmentima zdravstva, telekom industrije, turizma, urbanog i ruralnog razvoja.

Bosch bilježi stabilan rast u Hrvatskoj

Bosch bilježi stabilan rast u Hrvatskoj

07.07.2020. komentiraj

Bosch završio je 2019. fiskalnu godinu s oko 442 milijuna HRK (58.9 milijuna EUR) u konsolidiranoj prodaji te time zabilježio stabilan rast od tri posto u odnosu na prethodnu godinu. „Povećanje prodaje u 2019. godini uglavnom je rezultat našeg širokog portfelja inovativnih proizvoda, usredotočenosti na kupce i snažne timske suradnje među odjelima“, izjavila je Mirsada Kudrić, generalna direktorica tvrtke Bosch za Hrvatsku i Sloveniju. Broj zaposlenih na dan 31. prosinca 2019. godine u tvrtki Bosch u Hrvatskoj bio je 65.

Uključite se u veliko digitalno istraživanje hrvatskih kompanija

Uključite se u veliko digitalno istraživanje hrvatskih kompanija

07.07.2020. komentiraj

Kakve aktivnosti provode hrvatske kompanije po pitanju digitalne transformacije, koji su im prioriteti u području tehnologije, organizacijske kulture, marketinga i edukacija te kakav utjecaj krize očekuju na buduće poslovne aktivnosti, neka su od pitanja na koja nastoji odgovoriti Digital Leadership istraživanje koje provodi revizorsko-konzultantska kompanija EY u suradnji s Algebra MBA studijem.