Vlasnik Lidla pokreće vlastito konkurentsko rješenje za Amazon Web Services

Vlasnik Lidla pokreće vlastito konkurentsko rješenje za Amazon Web Services

Foto: DepositPhotos

Lidlova i Kauflandova matična kompanija Schwarz Group odlučila se ući na tržište kojim vlada Amazon pa pokušati napraviti omanji potres i prikupiti poveći dio udjela. Pokušat će to pokretanjem vlastite cloud računalne usluge za maloprodajne trgovine “treće strane”.

Ukratko, ono što Amazon Web Services (AWS) radi posljednjih godina te suvereno vlada tržištem, pokušat će njemački velikan. Postalo je to potpuno jasno nakon preuzimanja kompanije Camao IDC, specijalizirane za rad sa softverom te vrste koja je potrebna kako bi se kvalitetnije nadmetalo s Amazonom.

Samo preuzimanje obavljeno je 1. svibnja, ali nagađalo se da će do njega doći posljednjih mjeseci. Time se samo potvrdila namjera koju Schwarz Group ima, a sad treba vidjeti hoće li sprovesti u djelo kako treba tu namjeru. Naime, temelji su postavljeni, u to nema sumnje.

Jer, s preuzimanjem Camao IDC-a stiže 70 stručnjaka za cloud, koji su posebni stručni u "bitnom području digitalizacije". Barem tako tvrde u njemačkoj multikompaniji koja se žestoko bori s Walmartom, a sad će i Amazonom.

Da je situacija u svijetu bila povoljnija, vlasnik Lidla i Kauflanda uključio bi se na ovo tržište nešto kasnije, ali u ovim uvjetima trebalo je reagirati brzo jer tko zna što sutra donosi. Posebno jer sadašnjost za sve u cloudu jest iznimno povoljna, bilježi se rast i otvaraju se nove prilike, ponajprije jer i dalje mnogi rade na daljinu te se cloud pokazao bitnijim nego ikad prije.

A dužnost pokretanja nove strategije i ulaska na cloud tržište u ovom smislu jest Stefan Herold, koji je u ožujku ove godine preuzeo odjel za strateško i poslovno upravljanje unutar Schwarza. Nije mu ni najmanje lako, ali barem će imati priliku pokazati koliko je spreman na najveći mogući izazov.

No, kako god bilo u smislu motivacije i planova koje njemačka multikompanija ima, stručnjaci nisu optimisti. Tvrde da su niske cijene i proračun kojim Amazon barata jednostavno prevelika prepreka za bilo kojeg konkurenta. Uostalom, Microsoft i Google se trude svim silama prekinuti ili ublažiti dominaciju koju ima AWS, ali nikako im ne ide.

Ipak, "konja za utrku" Shwarz vidi u europskim regulativama po pitanju zaštite podataka i s tim bi trebao krenuti prvo u osvajanje europskog tržišta. Svakako, bit će zanimljivo pratiti kako to ide!

Još iz kategorije

Uber u Hrvatskoj lansirao Uber Connect uslugu dostave paketa

Uber u Hrvatskoj lansirao Uber Connect uslugu dostave paketa

05.06.2020. komentiraj

 

Uber širi svoju ponudu u Hrvatskoj, od danas je njihovim korisnicima u Splitu i Zagrebu na raspolaganju nova usluga - Uber Connect. Riječ je o pristupačnoj usluzi dostave pošiljki isti dan, težine do 20 kg koja se od sada može naručiti kroz Uber aplikaciju. Mogu se slati paketi vrijednosti do 750 kuna koji stanu u prtljažnik srednje velikog automobila.

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

Tržište pametnih telefona se mijenja, a proizvođači će se morati prilagoditi

03.06.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa promijenila je svijet kakav poznajemo, barem na određeno razdoblje. Odrazilo se to i na proizvođače pametnih telefona, koji moraju pronaći načine prilagodbe i to im se teško može svidjeti u ovim trenucima. Ali, vremena se mijenjaju, na ovaj ili onaj način, a opstaju samo najjači i najsposobniji.

Fleksibilnost u radu za roditelje

Fleksibilnost u radu za roditelje

03.06.2020. komentiraj

Pogodnostima koje pruža Flexi baby program pod jednakim uvjetima mogu koristiti i majke i očevi koji koriste rodiljni odnosno roditeljski, posvojiteljski ili udomiteljski  dopust. Flexi baby program nova je nadopuna postojećim mjerama obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike koje A1 Hrvatska već dulji niz godina provodi i kontinuirano nadograđuje.