Ulazak u euro i Schengensku zonu, projekt za NATO obilježili 2022. godinu, cloud i sigurnost obilježit će 2023.

Ulazak u euro i Schengensku zonu, projekt za NATO obilježili 2022. godinu, cloud i sigurnost obilježit će 2023.
Dražen Tomić / Tomich Productions

Rast broja zaposlenih i organski rast prihoda ono su što nas veseli u 2022. godini,. ističe za ICTbusiness.info predsjednik Uprave Plamenko Barišić King ICT-a i dodaje kako je King ICT kod velikog broja klijenata izveo projekte konverzije u svrhu prelaska na Euro, ali i brojne druge uspješne projekte, među kojima vrijedi istaknuti doprinos ispunjavanju svih tehničkih uvjeta za pristupanje Schengenskoj zoni.

U nadolazećoj godini trebat će nam prave i stvarne reforme, velike mogućnosti leže u EU financiranju digitalno-zelenih projekata, uvrštavanju IT-ja kao neovisne vertikale, što bi omogućilo IT-ju da se postavi kao jedan od temelja uzdanica rasta, razvoja i održivosti ekonomije, države i društva, ističe Barišić.

IT je nastavio rast u 2022. godini. Kakva je bila ona za King ICT?

Poslovna godina za King ICT obilježena je velikim projektima, rastom prihoda i broja djelatnika. Tako je broj stručnjaka u King Grupaciji narastao na 720 djelatnika te se godina privodi kraju s ukupnim organskim rastom prihoda od 10% u odnosu na prošlu godinu.

Veliki svjetski IT igrači, poput francuskog Interseca S.A i njemačkog Boscha, udružili su snage s King ICT-om što je rezultiralo uspješno provedenim projektima, a King je potvrdio da je ozbiljno zakoračio na zapadno tržište.

Što je bilo u godina iza nas?

Svakako vrijedi istaknuti cyber security rješenje za NATO Agenciju, na čemu je radilo preko 40 stručnjaka, a osnovna ugovorena vrijednost je 7,8 milijuna EUR-a. Projekt je uključivao isporuku i implementaciju naprednog SIEM rješenja iz područja cyber securityja s kompletnom najsuvremenijom IT infrastrukturom.

Osim toga, ugovoren je niz projekata na različitim tržištima, uključujući i zapadnoeuropsko. King ICT je svoje djelovanje usmjerio na prostor Beneluxa, gdje je lokalno prisutan.

King ICT je kod velikog broja klijenata izveo projekte konverzije u svrhu prelaska na Euro, ali i brojne druge uspješne projekte, među kojima vrijedi istaknuti doprinos ispunjavanju svih tehničkih uvjeta za pristupanje Schengenskoj zoni.

Za sve naše korisnike rješenja na SAP tehnologijama, pokrenuli smo projekte konverzije na novu valutu. U 2022. godini smo na više od dvadeset konverzijskih projekata uspješno odradili potrebne analize i pripreme te testne konverzije kako bi se promjene na produkcijskim sustavima mogle provesti pravovremeno i pouzdano. Konverzija na euro predstavlja najveći portfelj pojedinačnih projekata na SAP tehnologijama u proteklih nekoliko godina.

U međunarodnoj sferi vrijedi spomenuti i projekt za tvrtku Weidmann Group sa sjedištem u Švicarskoj, koji je obuhvatio 22 lokacije diljem svijeta, uključujući Brazil, Kanadu, SAD, Meksiko, Švicarsku, Njemačku i Nizozemsku.

Proveden je niz projekata za klijente kao što su Ministarstvo unutarnjih poslova RH (Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama; nadogradnje na Schengenskom informacijskom sustavu), CARNET (aktivna mrežna infrastruktura u sklopu programa e-Škole; proveden je projekt e-Upisi s ciljem uspostave elektroničkih usluga za sve korisnike odgojno-obrazovnih ustanova.), Addiko banka (optimizacija, administracija i monitoring baze podataka), Centar dijeljenih usluga (nadogradnja projekta „Centralne državne infrastrukture“, inače jedan od ključnih projekata Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva), Hrvatske autoceste (novi sustav video nadzora i video detekcije duž cijele mreže autocesta koji uključuje zamjenu više od 1.700 kamera), Grad Zagreb (Centar za nadzor prometa), Grad Zadar (ITS - Inteligentni transportni sustav), Grad Šibenik (postavljeni temelji za izgradnju pametnog grada) , Promet d.o.o. Split (jedan od najsuvremenijih sustava naplate karata za javni prijevoz i praćenje tijeka javnog prijevoza Europi) i brojne druge.

Što očekujete u 2023. godini?

IT nije imun na inflaciju, a zbog ukupnih nestabilnosti na europskom teritoriju i  činjenice da se poslovni svijet još uvijek oporavlja od korona krize, u 2023. godini, nažalost, možemo očekivati nastavak trenda pada vrijednosti kapitalizacije tehnoloških tvrtki, smanjivanje marketinških prihoda, smanjenje prodaje IT opreme.

Ipak, treba napomenuti da će određene kategorije IT potrošnje, poput sigurnosti, clouda, automatizacije ili analitike rasti u većini segmenata. Hrvatska možda je mala zemlja,  ali pristupanje Schengenu i uvođenje eura dokazuju da smo jednako tako i moderna država, moderna ekonomija, uz bok istim takvima te svakako imamo mogućnost izvući najbolje iz nadolazećih okolnosti.

U nadolazećoj godini trebat će nam prave i stvarne reforme. Velike mogućnosti leže u EU financiranju digitalno-zelenih projekata, uvrštavanju IT-ja kao neovisne vertikale, što bi omogućilo IT-ju da se postavi kao jedan od temelja uzdanica rasta, razvoja i održivosti ekonomije, države i društva.

Što se tiče vanjskih tržišta, adresiranje zapadnih važno je za održavanje konkurentnosti i zadržavanje radne snage, budući da se radom na tim tržištima postižu znatno više cijene rada te se diže potencijal za bolje uvjete za djelatnike, što bi moglo biti presudno u njihovoj odluci da nastave raditi u domaćim tvrtkama i živjeti u Hrvatskoj.