Uber: Nismo dovoljno investirali u tehnologiju

Uber: Nismo dovoljno investirali u tehnologiju

Uberov potpredsjednik i prvi čovjek globalnih komunikacijskih operacija Troy Stevenson rekao je da se kompanija posljednjih godina previše fokusirala na to kako dodati ljude svojoj platformi, umjesto da je investirala u dugoročni poslovni model nakon što se startup 2009. probio na tržište.

Naravno, lako je biti general poslije bitke, ali Stevenson razmišlja unaprijed i vjerojatno bi donosio neke drugačije odluke u trenucima kad je krenulo osvajanje svijeta od strane Ubera.

"Mislim da smo "po putu" zanemarili ulaganje u tehnologiju. Primjerice, kad sam došao prije tri godine, tech tim je imao možda 12 ljudi, što dovoljno govori o našim mogućnostima implementiranja nečeg novog u naše aplikacije", kazao je u Stevenson na Dreamforceu u San Franciscu.

Sukladno tim riječima, dodao je i da se od njegova dolaska napravilo puno po tom pitanju pa Uber konstantno ulaže u timove, kao i agente. Uz sve to, sklapa partnerstva, kao ono sa Salesforceom.

"Shvatili smo da ne moramo biti stručni oko svega pa se možemo koncentrirati na naše stvari, možemo stvarati nešto unikatno. One stvari koje pak nema smisla dirati i ponovno osmisliti, prepuštamo onima s više iskustva. U prošlosti, Uber je bio nesklon suradnji s partnerima i mislim da nas je to podosta usporilo. Promijenili smo takav način razmišljanja i s partnerima rastemo brže, ali i sigurnije", Stevensonove su riječi.

Ono što trenutno muči njega, ali i kompaniju, jest kako se pojaviti na tržištima gdje još nije.

"Pokušavamo naći ekonomična rješenja jer na nekim tržištima prosječna vožnja može iznositi 50 centi, što znači da ne možemo pružati jednaku podršku kao što pružamo u San Franciscu, gdje je bitno skuplja. Moramo na neki način savladati tu prepreku i žao mi je što se nije o takvom poslovnom modelu razmišljalo radnije", naglasio je.

I, kao što se može iščitati, sve ovo su kritike između redaka na račun suosnivača Ubera i nekadašnjeg izvršnog direktora Travisa Kalanicka.

Još iz kategorije

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

Velike europske tvrtke upozoravaju na sve veće prepreke europskih regulatora tržišta

20.01.2020. komentiraj

Europski regulatori tržišta sve češće predstavljaju iznimnu prepreku velikim europskim kompanijama, zbog čega se pokrenuo Europski okrugli stol za industriju (ERT) i čine ga izvršni direktori te članovi upravnih odbora velikih europskih kompanija. Konkretnije, ima ih 55 i imaju što za reći.

Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

Žene i dalje rijetko dospjevaju na rukovodeće pozicije u Europi

20.01.2020. komentiraj

Žene čine trećinu pozicija u upravnim odborima europskih kompanija, ali istovremeno zauzimaju daleko manji dio rukovodećih pozicija u njima. Potvrdila je to kroz istraživanje neprofitna organizacija European Women on Boards sponzorirana od strane Europske unije.

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

19.01.2020. komentiraj

Jedna od neizostavnih tema današnjice je digitalna transformacija koja obuhvaća uporabu digitalnih tehnologija i promjenu modela poslovanja te u potpunosti mijenja naše gospodarstvo. Procjena je da će se vrijednost digitalne ekonomije u Hrvatskoj do 2025. godine povećati četiri puta.