U Splitsko-dalmatinskoj županiji preko 2.200 tvrtki u hibernaciji uz snažan rast nezaposlenosti, ali potrošnja ne pada

U Splitsko-dalmatinskoj županiji preko 2.200 tvrtki u hibernaciji uz snažan rast nezaposlenosti, ali potrošnja ne pada

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije trpi ozbiljne posljedice zbog pandemije koronavirusa. Analiza HGK ŽK Split pokazala je da preko 2.200 tvrtki koje zapošljavaju 8.200 radnika ne posluje u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite RH, stoga ne čude podaci da je broj izdanih računa u ožujku ove godine pao gotovo za četvrtinu u odnosu na isto razdoblje lani, dok je istovremeno nezaposlenost značajno porasla.

„Na vrijeme smo reagirali i ugasili ovaj prvi požar pa situacija nije eskalirala do kraja. Mjere Vlade su veliku većinu tvrtki održale iznad vode, ali posljedice na ekonomiju se ipak osjećaju i bojim se da će, ako se ovakva situacija nastavi, problemi eksponencijalno rasti. Ono što je dobro jest da u ožujku ove godine imamo manje podnesenih zahtjeva za zatvaranjem firmi (28) nego u istom razdoblju prošle godine (41 zahtjev) te da je unatoč padu broja fiskaliziranih računa potrošnja ostala na istoj razini“, istaknuo je predsjednik HGK ŽK Split Joze Tomaš, dodavši da je velika većina mjera koje su članice predlagale preko Komore na kraju i prihvaćena.

„Uz opće mjere, svaki sektor ima svoje specifičnosti i zahtjeve za koje treba tražiti adekvatna rješenja i načine pomoći, stoga i dalje komuniciramo sa članicama, bilo kroz strukovna tijela bilo direktno, kako bi im pomogli po pitanju problema i budućih mjera“, kazao je Tomaš.

Prema podacima Porezne uprave, broj ukupno izdanih računa poreznih obveznika sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji u ožujku ove godine je za 22 posto manji u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je za sve djelatnosti na razini cijele države vidljivo smanjenje broja računa od 27 posto. Zanimljivo je da je unatoč velikom padu broja fiskaliziranih računa potrošnja čak i porasla u promatranom razdoblju, doduše minorno, s 988 na 990,4 milijuna kuna.

Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u ožujku 2020. broj novoprijavljenih porastao za 24,6 posto u odnosu na veljaču, a 42,8 posto u odnosu na ožujak 2019. godine. Istovremeno je broj prijavljenih potreba HZZ-u za radnicima u ožujku ove godine pao za 56,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Inače, u normalnim okolnostima ožujak je mjesec kada raste ukupan broj zaposlenih zbog pojačanog zapošljavanja u djelatnostima s izrazitijim sezonskim obilježjima.

Još iz kategorije

Do kolovoza ukupno ulaganje u Infobip veće od 860 milijuna dolara

Do kolovoza ukupno ulaganje u Infobip veće od 860 milijuna dolara

11.05.2021.

Prema pisanju Bloomberga Infobip bi do kraja kolovoza mogao realizirati novu rundu investicije i to 500 milijuna dolara čime s prijašnje dvije investicije, u kojima je prikupljeno više od 360 milijuna dolara,  dosegnuti ukupno investicija u iznosu većem od 860 milijuna dolara.

Travanj donio gotovo 28 posto pada ugovorenih poslova u IT javnim nabavama

Travanj donio gotovo 28 posto pada ugovorenih poslova u IT javnim nabavama

11.05.2021.

Najnoviji podaci o IT javnim nabavama u travnju ove godine govore kako je ugovorenih poslova 226,4 milijuna kuna što je za 27,96 posto manje u odnosu na 2020. godinu. Možda će nekom to biti pomalo iznenađujuće no treba uzeti u obzir da iako je travanj 2020. godine bio vrijeme lockdowna nabave su se ubrzavale radi ubrzanja digitalne transformacije te velikih nabavki Ministarstva zdravstva.

Robotiq.ai osigurao više od 1 milijun eura investicije za širenje poslovanja

Robotiq.ai osigurao više od 1 milijun eura investicije za širenje poslovanja

10.05.2021.

Hrvatski start-up Robotiq.ai osigurao je više od 1 milijuna eura investicije za potrebe širenja svog poslovanja u segmentu RPA (Robotic Process Automation) i razvoju softverskih robota za potrebe velikih sustava. Prva investicija ostvarena je od strane EU Eurostars projekta za potrebe istraživanja i razvoja softvera, dok je posljednja osigurana od strane J&T Ventures češkog fonda, koji je dio J&T grupacije, u iznosu od ukupno 900 tisuća eura.