Data centri i podaci

Tržište pohrane podataka u EMEA regiji poraslo je 8,3 posto u 2022.

Tržište pohrane podataka u EMEA regiji poraslo je 8,3 posto u 2022.
Dražen Tomić / Tomich Productions

Negativan utjecaj rata u Ukrajini na makroekonomsku situaciju u Europi nije zaustavio brzi rast tržišta sustava za pohranu podataka (ESS) u četvrtom tromjesečju 2022., navodi IDC. Naprotiv, rastuća nesigurnost na tržištu i povećanje broja kibernetičkih napada natjerali su mnoge organizacije da ubrzaju ulaganja u izgradnju stabilne, skalabilne i sigurne platforme za pohranu podataka.

Tržište pohrane u Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA) poraslo je za 8,3 posto u četvrtom tromjesečju 2022., ali taj rast nije ravnomjerno raspoređen po podregijama. U zapadnoj Europi (WE), koja je imala koristi od izdanja zaostataka i snažnog trenda digitalne transformacije, tržište je poraslo za 19,4 posto. Rat između Rusije i Ukrajine prouzročio je dramatičan pad vrijednosti oba tržišta pa je tako vrijednost tržišta Srednje i Istočne Europe (CEE) pala za 53,5 posto.

Konačno, zemlje Bliskog istoka i Afrike (MEA) imale su koristi od visokih cijena nafte, što je rezultiralo velikim sredstvima za javna i komercijalna IT ulaganja, čime je ubrzana provedba strategija digitalne transformacije u nekim zemljama, poput Strategije UAE za Državne službe ili Vizija 2030. u Saudijskoj Arabiji. Kao rezultat toga, vrijednost tržišta pohrane na MEA-i povećala se za 34,3 posto na godišnjoj razini u četvrtom tromjesečju.

"Izraženo poboljšanje opskrbnih lanaca pohrane i snažan trend izgradnje gospodarstva vođenog podacima ubrzali su se od pandemije, uz istovremeni porast napada ransomwarea. To je jasno pomaknulo ulaganja u pohranu više na listi prioriteta mnogih CIO-ova", kaže Jarek Smulski, viši voditelj programa IDC Systems & Infrastructure Solutions.

"Osim toga, potreba za smanjenjem potrošnje električne energije i izgradnjom održivijih podatkovnih centara potaknula je trend zamjene postojećih nizova energetski učinkovitijim all-flash nizovima“, pojašnjava Smulski.

Rezultati u četvrtom tromjesečju samo su potvrdili snažan uzlazni trend koji je započeo u drugom tromjesečju 2022. Ukupna tržišna vrijednost pohrane u regiji EMEA porasla je za 10,3 posto i, slično kao u četvrtom tromjesečju, zabilježila je značajan porast u zemljama WE i MEA (17,5 posto odnosno 27,4 posto), ali jednako značajan pad u regiji SIE od 41,5 posto. Do pada je došlo zbog geopolitičkog sukoba koji je u tijeku, bez kojeg se procjenjuje da će tržište ostvariti rast od 24,1 posto.

Organizacije u EMEA-i posebno su pogođene sukobom u Ukrajini i morale su se brzo prilagoditi vrtoglavom rastu cijena energije, opetovanim prekidima opskrbnih lanaca i porastu kibernetičkih prijetnji. To je također utjecalo na potrošnju IT-a od strane vlada u ovoj regiji kako bi bolje osigurale kritičnu infrastrukturu od ruskih hakera.

Relativno dobra makroekonomska situacija na prijelazu iz 2022. u 2023. sugerira da će recesijski utjecaj na IT proračune postati očit u drugoj polovici 2023. Osim snažne baze u 2022., to će rezultirati smanjenjem tržišta ESS-a iz godine u godinu. za gotovo 5 posto u 2023. Ovi čimbenici također će utjecati na petogodišnju složenu godišnju stopu rasta (CAGR), koja se procjenjuje na 2,1 posto za cijelu regiju EMEA.

Dugotrajni rat u Ukrajini i visoke cijene roba, kao i velika ulaganja u 2022., dovest će do smanjenja potrošnje za skladištenje u kratkom roku (tj. iz godine u godinu u 2023.). Dugoročno gledano, sve veća važnost AI/ML radnih opterećenja, razvoj rubnog računalstva, rastuće količine podataka, potreba  i modernizacija infrastrukture za pohranu pozitivno će utjecati na ulaganja u pohranu.