Trideset godina rasta i razvoja tvrtki unutar Storm Grupe

Trideset godina rasta i razvoja tvrtki unutar Storm Grupe

Foto: Roman Martin

U 30 godina poslovanja Storma velika prekretnica dogodila se prije više od 10 godina kada je nastala Storm Grupa I to spajanjem Supra Neta, Optima OSN inženjeringa, O2 i Proaxisa koja je tada imala 150 stručnjaka i ostvarivala godišnji prihod od 150 milijuna kuna, objašnjava jedan od ključnih događaja u poslovanju za ICTbusiness.info Tomislav Kraljik izvršni direktor i član Uprave Storma.

Iz godine u godinu, probijali smo se radom i vizijom te neprestanim inzistiranjem na cjeloživotnom obrazovanju svojih zaposlenika, ističe Kraljik i dodaje da im je i danas iznimno važno usvajanje novih znanja te kontinuirano ulaganje u razvoj poslovanja što kroz razvoj novih rješenja, otvaranje novih poslovnih vertikala, akvizicije komplementarnih tvrtki ili zajednička ulaganja s tržišnim partnerima.

Zajedno imaju danas gotovo 300 zaposlenika u 7 gradova i 4 države, u ovih 11. godina postojanja odradili su više od 1500 zajedničkih projekata, s ponosom ističe Kraljik i dodaje da su u 2020. godini ostvarili oko 300 milijuna kuna prihoda, a ove godine očekujemo daljnji rast poslovanja.

Ove godine STORM slavi 30 godina poslovanja. Kada sad pogledate unatrag koji su za vas bili ključni događaji u ovih 30 godina poslovanja? Koje su bile neke prekretnice u poslovanju?

Kada pogledam s odmakom ovih 30 godina iza nas, definitivno najznačajniji potezi koji su učinili razliku su poslovne odluke koje smo donosili na vrijeme prepoznavši trendove i kretanja u ICT industriji. Uvijek smo osluškivali potrebe i zahtjeve naših korisnika ali i tržišta općenito te pravovremeno reagirali i bili spremni ponuditi adekvatna rješenja. Ubrzo nakon osnivanja tvrtke shvatili smo nužnost širenja portfelja rješenja i usluga kojima smo se bavili. Na taj način brzo smo se od sastavljača i prodavača računala okrenuli aplikativnom razvoju softverskih rješenja kao i razvoju mrežnih tehnologija i to u trenutku kada su računalne mreže tek bile u začetku. Istovremeno, u svom smo se poslovanju oslanjali na vodeće svjetske proizvođače ICT opreme kroz model ostvarivanja najviših partnerskih statusa. Kao i danas, i tada je to bila najbolja garancija i potvrda znanja naših zaposlenika te kompetencija tvrtke. Iz godine u godinu, probijali smo se radom i vizijom te neprestanim inzistiranjem na cjeloživotnom obrazovanju svojih zaposlenika.

I danas nam je iznimno važno usvajanje novih znanja te kontinuirano ulaganje u razvoj poslovanja što kroz razvoj novih rješenja, otvaranje novih poslovnih vertikala, akvizicije komplementarnih tvrtki ili zajednička ulaganja s tržišnim partnerima. Tako je 2010. godine nastala i STORM Grupa što je također bila jedna od važnijih prekretnica u našem razvoju i poslovanju. Zajedno s tvrtkama Supra Net, Optima OSN inženjering, O2 i Proaxis pokrenuli smo STORM Grupu, spojili svoje poslovanje i nastala je grupacija koja je tada imala 150 stručnjaka i ostvarivala godišnji prihod od 150 milijuna kuna. Formiranje STORM Grupe bio je tada najveći primjer okrupnjavanja na hrvatskom IT tržištu, a to nam je definitivno otvorilo vrata za neke od najvećih projekata koje smo odradili, jer smo korisnicima mogli ponuditi zaokruženu i potpunu uslugu po principu „ključ u ruke“. U svemu tome iznimno nam je bilo važno držati visoku razinu kvalitete prema korisnicima te biti i ostati vjerodostojan i pouzdan partner i poslodavac. I danas se držimo toga, to je ključ našeg uspješnog poslovanja svih ovih godina.

Važnim prekretnicama smatram i širenje poslovanja na Adriatic regiju. Popriličan broj naših korisnika su regionalne domaće i strane tvrtke pa se potreba za našom širom prisutnošću nametnula sama po sebi. Slovensko tržište pokrivamo iz Hrvatske, gdje nam je ulazak u Europsku uniju znatno olakšao komunikaciju i operacije. Na Kosovu i Makedoniji imamo sestrinske tvrtke, dok tržište Srbije pokrivamo kroz partnersku tvrtku u okviru STORM Grupe. Na taj način uspješno izvršavamo isporuku naših rješenja te osiguravamo korisničku podršku samostalno, ali i u koordinaciji s našim partnerima.

U kojem smjeru vidite slijedeće razdoblje poslovanja STORM-a?

Budućnost tvrtke vidimo u spomenutoj kvaliteti naše ponude i korisničke podrške te u daljnjim tehnološkim investicijama, osobito iz područja uslužnog računarstva odnosno računalnih usluga u oblaku. Jedan od srednjoročnih ciljeva je svakako i nastavak širenja našeg poslovanja kroz otvaranje nove tvrtke u zapadnoj Europi te daljnje proširenje i jačanje grupacije. Na taj način ćemo biti još fleksibilniji prema korisnicima i moći ćemo brže i bolje odgovoriti na zahtjeve tržišta.

Također, vidimo da će u doglednom razdoblju doći će i do smjene na upravljačkim funkcijama. Mi kao osnivači smo i operativno u upravljanju svih ovih 30 godina, tako da je došlo vrijeme da mlađa generacija krene preuzimati značajniju ulogu u svim segmentima poslovanja. Za to imaju naše potpuno povjerenje i podršku.

Kakva je za STORM bila poslovna 2020. godina?

Godina iza nas je bila izazovna i nepredvidljiva te je zahtijevala stalnu prilagodbu. Osim epidemiološke krize, obilježili su je i potresi, ali i sve veći broj sigurnosnih ugroza ICT sustava poslovnih organizacija. Naš prioritet tijekom 2020. godine je bio osigurati potpunu stručnu uslugu i podršku, vodeći računa o zdravlju naših zaposlenika i naših korisnika. Uz znanje naših stručnjaka i tehnologiju, vjerujem da smo u tome uspjeli.

Činjenica je da su sve ove okolnosti dovele do toga da poslovni korisnici osvijeste koliko je važna dostupna i sigurna IT infrastruktura za održavanje i nastavak poslovanja, kao i sigurnosna rješenja kako bi se zaštitilo najvrijednije što tvrtke imaju - informacije. Odlučili smo napraviti i dodatan iskorak u svijet sigurnosnih rješenja te smo napravili partnersko povezivanje s tvrtkom Avola Solutions. Time smo dodatno osnažili svoj postojeći portfelj sigurnosnih rješenja te smo našim korisnicima u mogućnosti ponuditi još širi spektar sigurnosnih rješenja uz visoku razinu profesionalnih usluga.

Od planiranih odnosa s vodećim svjetskim ICT tvrtkama, obnovili smo sve partnerske statuse na najvišim razinama, prije svega Cisco Gold partnerski status, HPE Platinum partnerski status, VMWare Solution Provider Enterprise, Trend Micro Gold Partner, Pure Storage Authorized Support Partner i Fortinet Select partner. Ostvarili smo i nova partnerstva s tvrtkama nVidia, Nutanix, Ixia, Cloudian, Veeam… Kao i prijašnjih godina i u 2020. smo odradili veliki broj projekata u kojima smo našim korisnicima pomogli implementirati brojna IT rješenja koja njihovo poslovanje čine konkurentnijim, agilnijim te otpornijim na promjene i izazove koje ih očekuju. Međutim, dobar dio planiranih projekata je kasnio ili čak bio otkazan trajno ili prebačen za ovu godinu, što smo definitivno osjetili u svom poslovanju. Iako smo se uz potporu partnera, klijenata i naših zaposlenika uspješno prilagodili brojnim izazovima, imali smo pad prihoda. Ipak, troškovi su općenito korelirali s padom aktivnosti, tako da je profitabilnost ostala na razini iz 2019. godine. Zato možemo reći smo 2020. godinu zaključili sa zadovoljavajućom profitabilnošću.

Broj zaposlenika, ukupno gledajući stalno raste. Tijekom cijele prošle godine, ali i ove, mi zapošljavamo. Trenutno u STORM Computers-u imamo 70 zaposlenika i otvorenih nekoliko novih pozicija za koje tražimo osobe. Resursa na tržištu rada nedostaje i zadnjih godina smo fokus u vlastitoj organizaciji dali na razvoj ljudskih potencijala, razvoj vlastitog branda kao poželjnog poslodavca. Rezultati tih ulaganja se polako prepoznaju. Čak i u doba krize plaće nismo smanjivali, već dodatno poboljšavali određene uvjete. Dugoročan cilj nam je zadržavanje postojećeg kadra i privlačenje novog. Osim toga kroz vlastiti program „employer brandinga“ uveli smo niz pogodnosti svojim zaposlenicima, od subvencije toplog obroka i naknada za vrtić zaposlenicima koji imaju vrtićku djecu, fleksibilniji radni raspored prilagođen potrebama roditelja i djece, dodatnih dana godišnjeg odmora, programa preporuka, jubilarnih nagrada za godine vjernosti, poklona za rođendane i slično.

Što očekujete od 2021. godine?

Koliko god 2020. godina bila izazovna, mi smo ju iskoristili kako bi se bolje organizirali, stekli nova znanja i kompetencije te spremniji dočekali 2021. godinu. Poučeni dosadašnjim iskustvom i brzinom prilagodbe u prošloj godini, očekujemo nastavak stabilne suradnje s postojećim klijentima, pridobivanje novih, proširenje portfelja usluga te rast prihoda. Dio projekta koji nisu realizirani u prošloj godini, bit će realizirani tijekom ove godine, što će nam omogućiti daljnji rast poslovanja. Interno nastavljamo s procesom employer brandinga i kreiranjem okruženja za naše zaposlenike koji će im donijeti još bolji balans privatnog i poslovnog. Obzirom da ove godine slavimo 30 godina uspješnog poslovanja, fokus ćemo staviti na ovu veliku obljetnicu i njeno obilježavanje, poštujući u procesu i sve epidemiološke okvire. Iskoristit ćemo ovu godinu za dodatno proširenje portfelja naših rješenja te za nastavak usavršavanja i stjecanja novih znanja naših zaposlenika.

Koja su ključna rješenja koja danas nudite na tržištu i u kojem smjeru vidite da danas idu korisnički zahtjevi?

Ponudu naših rješenja i usluga danas dijelimo u pet glavnih segmenata – mrežna rješenja, infrastrukturna rješenja, sigurnosna rješenja, rješenja za digitalizaciju i transformaciju poslovanja s vertikalom uslužnog računarstva te korisničku podršku. Širinom našeg portfelja na jednom mjestu osiguravamo korisnicima široku paletu usluga te kroz vlastita rješenja pokrivamo njihove ICT potrebe. Projektiramo navedena rješenja prema njihovim poslovnim procesima i potrebama po modelu „ključ u ruke“.

Velik dio naših korisnika radi na digitalnoj transformaciji poslovanja, tako da će i dalje imati potrebu za nadogradnjom postojećih, kao i za implementacijom novih IT sustava i rješenja. Velik naglasak je stavljen i na sigurnosna informacijska rješenja. Sve više korisnika će trebati implementaciju slojevitog i sveobuhvatnog modela kibernetičke sigurnosti kako bi spriječili krađu poslovnih podataka i informacija. Kako još uvijek nema naznaka potpunom smirivanju epidemiološke situacije, očekujemo i dodatne zahtjeve za kolaboracijskom IT infrastrukturom koja omogućuje rad od kuće. Mi smo spremni pomoći našim korisnicima u svakom koraku procesa digitalizacije i transformacije njihovog poslovanja.

Mnogi danas govore o rješenjima u oblaku, hibridnim rješenjima. Gdje je STORM kada govorimo o takvim rješenjima?

STORM je od prvog dana svog postojanja ulagao i ulaže u razvoj i znanje svojih zaposlenika prateći svjetske trendove u razvoju ICT tehnoloških rješenja i usluga. Danas, u članicama STORM Grupe radi veliki broj sistem inženjera, konzultanata i arhitekata sustava specijaliziranih za čitav niz različitih Cloud i hibridnih rješenja te smo u mogućnosti odgovoriti na različite zahtjeve i potrebe svojih korisnika, bilo da se radi o Azure, AWS, Google ili različitim private Cloud tehnološkim rješenjima. Posebno smo ponosni na naš podatkovni centar DataBox koji isporučuje različite Cloud i hibrid Cloud usluge našim korisnicima.

Uz rješenja u oblaku velik dio modernog poslovanja oslanja se na umjetnu inteligencije bolje rečeno strojno učenje, duboko učenje. U kojem se smjeru razvijaju takva rješenja i što STORM nudi na tržištu?

Prateći razvoj svjetskih trendova u IT industriji, mi u STORM-u smo odavno prepoznali važnost i utjecaj AI i ML tehnologija na razvoj tržišta IT usluga te smo ih uvrstili u našu ponudu. Ekskluzivni smo NVIDIA partner za AI rješenja u Hrvatskoj te u svojoj ponudi imamo niz infrastrukturnih rješenja koja uključuju najbolje od referentne AI arhitekture tvrtke NVIDIA. Isporučujemo ih kao potpuno integrirana rješenja spremna za implementaciju. Također, kao Platinum partner tvrtke Hewlett Packard Enterprise nudimo i rješenja bazirana na Ezmeral platformi te Apolo liniju poslužitelja namijenjenih za rad rješenja za strojno učenje i umjetnu inteligenciju. Uz to, prepoznali smo potencijal razvoja AI tržišta u Hrvatskoj te smo od početka godine i član Udruge CRO AI čiji rad podržavamo.

STORM danas djeluje i kao članica STORM Grupe s različitim portofoliom u ICT segmentu. Kako to funkcionira, što očekujete u 2021. godini?

Mi kao STORM zapravo smo glavni osnivači Grupe. Naime, kako je tvrtka rasla bilo je sve teže brzo odgovoriti na nove tehnološke izazove. Trebala nam je agilnost zbog čega smo počeli izdvajati određene vlastite tehnologije u zasebne tvrtke kako bi smo se lakše nosili s promjenama u tom polju poslovanja. Tako su nastale tvrtke članice Grupe – Supra Net, Proaxis i DataBox. U isto vrijeme prilazile su nam manje tvrtke koje su htjele s nama udružiti snage, čime smo dobili nova znanja i rješenja. U slučaju, pak, da su postojali neki dijelovi tržište koje nismo mogli tako brzo razviti onda smo akvizirali udio u nekoj drugoj tvrtki te na taj način ostali konkurentni. I uz pomoć ta tri modela poslovanja – izdvajanja, povezivanja i akvizicije, nastala je 2010. godine STORM Grupa.

Danas STORM Grupu čini 10 tvrtki – STORM Computers, Supra Net, Storm Informatika, Proaxis, Optima OSN (Srbija), STORM ICT Kosovo, STORM ICT Makedonija, Rinels, DataBox i Notus IT. Zajedno možemo korisnicima ponuditi jako širok portfelj rješenja i usluga, od računalne infrastrukture, virtualizacije sustava podatkovne i sigurnosne pohrane, sistemski dio implementacije operacijskih i mrežnih operacijskih sustava, razvoja aplikacija, brojne usluge i servise iz podatkovnog centra. Na ovaj način mi smo one-stop-shop za sve korisničke IT potrebe. Krojimo IT rješenja prema njihovim poslovnim procesima i zahtjevima po modelu 'ključ u ruke'.

Zajedno imamo gotovo 300 zaposlenika u 7 gradova i 4 države, u ovih 11. godina postojanja odradili smo više od 1500 zajedničkih projekata. U 2020. godini ostvarili smo oko 300 milijuna kuna prihoda, a ove godine očekujemo daljnji rast poslovanja.

Još iz kategorije

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

Top 100 najvećih globalnih tvrtki bilježi nove rekordne vrijednosti

21.06.2021.

Kapitalna globalna tržišta ne samo da su se oporavila od pada tijekom prvog dijela prošle godine nego su zabilježila rekordan rast, navodi PwC. Ekonomski oporavak podržan je od strane vlada i središnjih banaka, zbog odgovora na pandemiju koronavirusa, odnosno, krizu koju je pokrenula.

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

Najveći broj hrvatskih predsjednika uprava planira dugoročno povećati ulaganje u digitalnu transformaciju

19.06.2021.

Godinu dana nakon što je COVID-19 proglašen pandemijom, predsjednici uprava diljem svijeta izražavaju rekordne razine optimizma u vezi globalnog gospodarskog oporavka, a 64  posto poslovnih lidera jugoistočne Europe (JIE) predviđa poboljšanje gospodarskog rasta u 2021. godini, pokazuje najnovije istraživanje PwC Hrvatska.

Ericssonu prijeti gubitak kineskog tržišta

Ericssonu prijeti gubitak kineskog tržišta

18.06.2021.

Švedski Ericsson upozorio je na povećani rizik ostvarenja manjeg udjela na tržištu u Kini od onoga koji ima trenutno zbog odluke vlasti u Švedskoj o isključenju kineskih kompanija Huawei i ZTE iz svih tamošnjih 5G projekata.