Tri četvrtine zaposlenika ne želi se vratiti nazad na puno radno vrijeme u ured

Tri četvrtine zaposlenika ne želi se vratiti nazad na puno radno vrijeme u ured

Foto: DepositPhotos

Zaposleni diljem svijeta jako su se brzo navikli na nove prilike, izazvane pandemijom koronavirusa, te se u velikoj mjeri ne žele vraćati na radna mjesta ako ne moraju. Konkretnije, prema istraživanju kompanije Okta, oko 75 posto njih voljelo bi ostati u ovoj situaciji, odnosno, voljeli bi nastaviti raditi na daljinu.

Iako se istraživanje u kojem je sudjelovalo 6000 ljudi odnosi samo na Veliku Britaniju, sasvim sigurno oslikava ono što velika većina zaposlenih želi.

A to je da bi nastavili raditi iz udobnosti svojih domova ako je to ikako moguće i kad se kriza završi te se stvore idealni uvjeti za povratak na radna mjesta. Istovremeno, samo 17 posto ispitanih bi se vratilo na radna mjesta odmah kad bi za to bilo prilike.

Slično istraživanje, ali na razini Sjedinjenih Američkih Država, proveo je i Gallup. Prije koronakrize, što čini rezultate još zanimljivijima! Naime, istraživanje je pokazalo da 43 posto Amerikanaca radi na daljinu puno radno vrijeme ili barem dio radnog vremena te da bi 34 posto od preostalih 67 posto pristalo čak i na do pet posto nižu plaću ako bi mogli raditi na daljinu.

Jer, radom na daljinu štedi se vrijeme putovanja na posao, samim time i novac koji bi se pritom trošio. Ne samo to, pomaže onima koji žive predaleko da rade ono što možda fizički nikako ne bi mogli baš zbog činjenice da žive predaleko. U konačnici, prijetnja koronavirusa možda promijeni sklop razmišljanja u smjeru kojim se ionako sklop "milenijalaca" i generacije Z kreće, kad se radi o poslu te njegovom obavljanju.

Vrijeme će sad pokazati ima li to pokrića i hoće li organizacije koje si to mogu priuštiti shvatiti da rad na daljinu ne šteti poslovnim rezultatima, a istovremeno donosi brojne uštede, kao i zadovoljnije zaposlenike. Uostalom, jedan gigant kao Facebook do kraja ovog desetljeća želi da 50 posto njegovih zaposlenika radi na daljinu.

Još iz kategorije

Microsoft Hrvatska među dobitnicima Zlatne bilance koju dodjeljuje FINA

Microsoft Hrvatska među dobitnicima Zlatne bilance koju dodjeljuje FINA

24.09.2020. komentiraj

Dodjela nagrada Zlatna bilanca održana je po prvi puta digitalno, putem video streaminga na Fininoj internetskoj stranici u organizaciji Financijske agencije i pod pokroviteljstvom Vlade RH. Gledateljima se ovom prigodom obratio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Ericsson ubrzava 5G akvizicijom Cradlepointa

Ericsson ubrzava 5G akvizicijom Cradlepointa

22.09.2020. komentiraj

Ericsson je dogovorio akviziciju kompanije Cradlepoint, SAD, tržišnog lidera u Wireless Edge WAN 4G i 5G rješenjima za poslovne korisnike. Vrijednost ove transakcije je 1,1 milijardu američkih dolara te se očekuje se da će biti provedena do kraja zadnjeg tromjesečja 2020. Doprinos ove akvizicije novčanom toku očekuje se od 2022. godine.

Certifikatom se dokazuju znanja

Certifikatom se dokazuju znanja

22.09.2020. komentiraj

Predstoji nam digitalno desetljeće – tako je u svom govoru o stanju u EU najavila Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Iako Hrvatska u mnogo čemu zaostaje za europskim prosjekom, u području ICT-a ipak imamo mnoge tvrtke i pojedince koji svojim radom mogu biti primjer drugim zemljama.