TRŽIŠTE I DALJE RADI PRITISAK NA POSLOVANJE

Qualcommovo izvješće predviđa lošije razdoblje jer problemi s pametnim telefonima ostaju

Qualcommovo izvješće predviđa lošije razdoblje jer problemi s pametnim telefonima ostaju
Depositphotos

Qualcomm je dao lošije izglede za četvrti fiskalni kvartal. Tekući pad prodaje pametnih telefona zbog usporavanja gospodarskog rasta i vjerojatnih smanjenja radnih mjesta smanjuju njegovu perspektivu prodaje, jer je izvijestio o velikom padu prihoda i neto prihoda u svojoj posljednjoj zaradi.

Proizvođač čipova predviđa prihod između 8,1 i 8,9 milijardi dolara u sljedećem tromjesečju, za što kaže da odražava kontinuirani utjecaj makroekonomskih prepreka, slabijih globalnih jedinica mobilnih uređaja i smanjenja zaliha kanala. Dajući više konteksta u razgovoru o zaradi, financijski direktor tvrtke Akash Palkhiwala sugerirao je da će doživjeti značajan pad u Kini, pri čemu se ne očekuje prodaja za Huawei jer nema licencu za prodaju 5G čipova dobavljaču. Također je rekao da proizvođači telefona koriste postojeće zalihe umjesto da naručuju nove čipove.

U odvojenom podnesku vrijednosnih papira, tvrtka je dodala da će, dok ažurira planove, vjerojatno doći do smanjenja radne snage, au vezi s takvim radnjama očekujemo značajne dodatne troškove restrukturiranja. Tvrtka je već zabilježila 285 milijuna dolara troškova restrukturiranja u fiskalnom tromjesečju (razdoblje koje završava 25. lipnja), uglavnom od otpremnina, u tromjesečju koje je također bilo teško.

Doživjela je pad prihoda od 23 posto u odnosu na prethodnu godinu na 8,4 milijarde USD i pad neto dobiti od 52 posto na 1,8 milijardi USD, uglavnom zbog kontinuiranog pada u sektoru pametnih telefona. QCT, Qualcommov najveći odjel koji prodaje procesore za pametne telefone, automobile i druge uređaje, izvijestio je o prihodu od 7,1 milijardu dolara, što predstavlja pad od 24 posto. Prihod od mobilnih telefona u QCT-u pao je 25 posto na 5,2 milijarde dolara.

Tvrtkino poslovanje s automobilskim čipovima bilo je svijetla točka s prihodom od 434 milijuna dolara za povećanje od 13 posto, ali prihod od interneta stvari pao je za 24 posto na 14 milijardi dolara. Prihodi od QTL licenciranja pali su za 19 posto na 1,2 milijarde USD. Izvršni direktor Qualcomma Cristiano Amon izjavio je da AI na uređaju ima potencijal dovesti do točke infleksije u svim proizvodima tvrtke. "Qualcomm je i dalje u najboljem položaju da predvodi ovu tranziciju s obzirom na neusporedivu ubrzanu računalnu izvedbu s energetskom učinkovitošću naših platformi", istaknuo je  Amon.