Nova lista Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2020 s čak 5 hrvatskih tvrtki

Nova lista Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2020 s čak 5 hrvatskih tvrtki

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Na najnovijoj listi koji radi tvrtka Delitte pod imenom echnology Fast 50 Central Europe za ovu 2020. godinu nalazi se čak 5 hrvatskih tvrtki što državu svrstava na treće mjesto iza dviju država s najviše tvrtki i to češke Republike s 21 tvrtkom i Poljske s 15 tvrtki. Hrvatska tako ima više i od Bugarske, Slovačke, Litve, Latvije. Ukupno se Deloittu prijavilo čak 300 kompanija s prosječnim rastom od 1460 posto, a najveći je rast bio 9077 posto.

Analitičari su izabrali samo najbolje, a među Technology Fast 50 Central Europa 2020 našla se hrvatska tvrtka Electrocoin kao najbolje plasirana domaća tvrtka na 6 mjestu s rastom od 2617 posto. Inače tvrtka je posrednik u trgovanju kriptovalutama i procesor plaćanja koji je počeo kao hobi projekt, navode u Deloittu i dodaju kako je sada najveća tvrtka za trgovanje i procesiranje kriptovaluta u Hrvatskoj i jedna od najbrže rastućih u EU. Kao ključni ljudi tvrtke navode se Nikola Škorić (CEO) i Marin Maržić (COO).

Slijedeća tvrtka u Technology Fast 50 Central Europe 2020 je Bazzar.hr na 36. mjestu s rastom od 695 posto, a kao ključna osoba navodi se Tana Zimmermann, Riječ je popularnoj e-commerce platformi koja danas ima više od 230 tisuća kupaca u Hrvatskoj. Na 39. mjestu ljestvice smjestio se Agrivi Matije Žulja s rastom od 640 posto. Agrivi, domaća agrotehnološka tvrtka koja je razvila globalno vodeću platformu za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, osigurala je dodatno financiranje, i to 30,2 milijuna kuna u seriji A financiranja, čiji su nositelji investicijski fond South Central Ventures (SCV) te Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR).

Uz njih, u ovom krugu financiranja sudjelovali su i fondovi Fil Rouge Capital i AgriTech Hub. Spomenuta će sredstva pomoći tvrtki Agrivi da proširi svoj tržišni doseg na ključna europska tržišta i SAD, pojasnili su nedavno iz kompanije.

Na 44 mjestu stigao je Include Ivana Mrvoša s rastom od 549 posto. Tvrtka se bavi proizvodnjom pametnih kupa i drugih proizvoda baziranih na IoT tehnologiji. Include izvozi prozvode u segmentu Smarty City street rješenja na više do 55 globalnih tržišta, a prisutni su u više od 260 gradova diljem svijeta.

Među tvrtkama na Deloitteovoj ljestvici 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj Europi na 47 mjestu je Eco Mobile s ratsom od 530 posto, a kao ključna osoba navodi se Alesandar Ivanović. Tvrtka se bavi ICT rješenja u segmentu upravljanja otpadom.

Ove godine Delloite je uz ljestvicu 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj Europi napravio i poseban izbor „Rising Star“ kreirajući ovu posebnu kategoriju u kojoj se našla samo jedna tvrtka iz Hrvatske, a po broju najveći su ponovno Češka Republika s 10 tvrtki i Polsjka s 9 tvrtki. Od hrvatskih tvrtki ovdje se našla samo tvrtka Speck na trećem mjestu, a kao ključna osoba navodi se Tomislav Tenodi. Tvrtka je imala rast 1076 posto, a bavi se proizvodnjom softverskih rješenja i aplikacija.

Deloittovi analitičari odlučili su se za još jednu kategoriju pod imenom „Impact Stars“ no tu su se orijentirali na same države pa su tako za Hrvatsku Deloittovi stručnjaci izdvojili tri tvrtke i to upravo ovim redom Infinum, Rimac automobile i Infobip.

Infinum je nedavno ostvario suradnju s Porsche Digitalom, Rimac Automobili su nastavili s rastom i širenjem proizvodnje, a nakon investicije od 200 milijuna dolara i procijenjenom vrijednosti većom od 1 milijarde dolara Infobip je za 300 milijuna dolara kupio američku tvrtku OpenMarket.

Još iz kategorije

Najveći rast indeksa u proteklih 17 godina uz povratak povjerenja

Najveći rast indeksa u proteklih 17 godina uz povratak povjerenja

21.01.2021. komentiraj

Tržišta rizičnog kapitala u Srednjoj Europi osjetila su posljedice pandemije bolesti COVID-19, no drastičan pad povjerenja zabilježen na ljeto zamijenio je najveći porast povjerenja u proteklih 17 godina provođenja ispitivanja, koji se skoro udvostručio sa 62 posto na 123 posto u najnovijem Deloitteovom ispitivanju „Očekivanja i povjerenje private equity fondova“.

Zbog pandemije potrošači manje skloni novim tehnologijama

Zbog pandemije potrošači manje skloni novim tehnologijama

21.01.2021. komentiraj

Nesigurnost i financijske brige prouzročene pandemijom bolesti COVID-19 i dalje utječu na mobilnost potrošača i globalni automobilski sektor. Deloitte već dulje od desetljeća ispituje ponašanje kupaca automobila i trendove koji se na njih odnose, a koji utječu na globalni ekosustav automobilske industrije. Ovogodišnje je izvješće naslovljeno „Globalno ispitivanje stavova kupaca automobila u 2021. godini” obuhvatilo niz problema koji su se odrazili na globalni automobilski sektor, uključujući utjecaj pandemije na mišljenja potrošača, razvoj naprednih tehnologija i digitalne platforme za maloprodaju automobila.

IDC: Tržište rabljenih pametnih telefona u znatnom porastu

IDC: Tržište rabljenih pametnih telefona u znatnom porastu

20.01.2021. komentiraj

Tržište pametnih telefona raste iz godine u godinu, ali nekih znatnijih napredaka na području samih uređaja nema. Istina jest, ljepši su, možda kvalitetniji i donekle brži, uz pokoji zgodni dodatak, ali većih razlika uistinu nema.