DIJELJENJE RAČUNA

Netflixov rigorozniji model se isplatio, a na red je stigla i Hrvatska

Netflixov rigorozniji model se isplatio, a na red je stigla i Hrvatska
Depositphotos

Netflixovi pokušaji ukidanja dijeljenje lozinki, koji su proslavili i popularizirali platofmru, zasad su se isplatiti jer je unazad nekoliko mjeseci pristiglo gotovo šest milijuna novih pretplatnika.

To je povećanje od osam posto i odnosno se na period tijekom drugog kvartala ove godine. Ti rezultati su samo potvrdili ranija izvješća podataka "trećih strana", koja su sugerirala da su pooštrena ograničenja funkcionirala.

U pismu dioničarima, iz Netflixa su istaknuli da zabrana dijeljenja lozinki nije rezultirala masovnim otkazivanjima već da je to potaknulo više ljudi na pretplatnički model. Bilo ne nepoznanica oko toga što će se dogoditi jer je Netflixova najava rigorozne odluke izazvala podosta negodovanja, koje je ostalo očito samo "na papiru".

Uz ograničavanje dijeljenja računa, kompanija je počela nuditi "plaćeno dijeljenje", što omogućuje pretplatnicima da plate dodavanje "dodatnog člana" na svoj račun za osam američkih dolara mjesečno. Ta je opcija sada dostupna u više od stotinu zemalja. Netflix također mijenja politiku vezanu uz pakete koje nudi, potvrđujući da je otkazan "osnovni" plan od deset dolara u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji nakon što je prvotno to ukinuto u Kanadi.

Ograničavanje dijeljenja lozinki u posljednjem je "valu", 20. srpnja, utjecalo i na nekoliko preostalih zemalja u kojima to nije bilo učinjeno. Riječ je o Indiji, Indoneziji, Keniji i Hrvatskoj. U Netflixu napominju da u tim zemljama ne nudi mogućnost "dodatnog člana" jer se tamo već snizilo cijene. Umjesto toga, omogućio se prijenos profila na novi korisnički račun.

Kompanija se osvrnula ukratko i na štrajkove među holivudskim glumcima i piscima, koji su u tijeku, napominjući da su zbog toga smanjeni planovi ulaganja u novi sadržaj za oko 1,5 milijardu dolara. Ujedno, jedan izvršnih direktora Netflixa, Ted Sarandos, rekao je da ne žele štrajk i da su za pregovaračkim stolom kako bi se našla rješenja.