POGLED U 2023., OČEKIVANJA OD 2024.

Nastavak rasta i profitabilnosti za King ICT

Nastavak rasta i profitabilnosti za King ICT
Depositphotos / Ilustracija

Za King ICT 2023. je još jedna uspješna poslovna godina procijenjenim rastom prihoda od približno 10 posto, zadržanom profitabilnosti i ukupno 770 zaposlenika. Budući da postignuti rezultati nadmašuju prosjeke u IT sektoru za velika i srednja poduzeća, možemo reći da su zaista motivirajući i ohrabrujući, pojašnjavaju iz jednog od najvećih domaćih sistem integratora.

„Naša strategija polučila je stabilnost, otpornost, sposobnost prilagodbe i učvrstila našu ulogu velikog sistem integratora, pouzdanog pružatelja širokog spektra IT usluga, rješenja i proizvoda na domaćem, regionalnom, a sada i tržištu zapadne Europe. Nastavili smo ulagati u dugoročne odnose s kupcima i višegodišnje poslovne angažmane, što nam je pomoglo premostiti tržišne poremećaje. Također, nastavili smo uspješne suradnje i partnerske odnose s velikim, renomiranim svjetskim tvrtkama, a mnoge od njih ovjenčane su i nagradama, novim priznanjima i stjecanjem novih kompetencija. Vrijedi spomenuti kako se KING ICT Grupi ove godine pridružila tvrtka Alter Info, čime je proširena lepeza usluga i proizvoda u području kibernetičke, odnosno informacijske sigurnosti“, ističu na upit ICTbusiness.info.

Kako sami tvrde godina je počela odlično - NATO je odabrao KING ICT za jednog od dva ključna cyber security partnera za operacije diljem svijeta, što znači da je u 2023. i 2024. godini KING ICT zadužen za odgovorne zadatke visokog prioriteta i implementacije najsuvremenijih cyber security rješenja za NATO Agenciju. Puno toga napravilo se u sferi prometa jer se u Splitu se trenutno provodi projekt implementacije Inteligentnog transportnog sustava, uspostavljeni su ITS-ovi u Zadru i Šibeniku.

Za njih je važan i projekt implementacija bežičnog mrežnog rješenja za Studenac, što omogućuje adekvatnu pokrivenost i kvalitetu signala u prostorima maloprodajnog lanca, kao ključnu podršku poslovanja. U suradnji s Končar Digitalom, za tvrtku Končar d.d. u tijeku je projekt konsolidacije i modernizacije cjelokupne ICT infrastrukture Grupe.

Tu je i uspješno je završena implementacija SAP ERP rješenja za Hrvatske šume, što predstavlja jednu od najvećih SAP implementacija u Hrvatskoj 2023. godine.

„Svakako vrijedi spomenuti projekt tvrtke Smart Energy za Podravku, trenutno najveću investiciju u integrirane elektrane u RH. U sklopu projekta provest će se izgradnja fotonaponskih elektrana koje će investitoru osigurati značajne uštede u trošku električne energije i smanjiti emisije ispušnih plinova. Projekt uključuje 5 fotonaponskih elektrana, a obuhvaća više od 40 krovova“, tvrde u King ICT-u.

Slijedom globalnog hlađenja ekonomije i usporavanja rasta IT tržišta, većina dionika je znatno opreznija u prognozama i fokusiranija na investicije koje poboljšavaju produktivnost ili podižu efikasnost poslovanja. Europa je dosta truda uložila u reguliranje digital single marketa, zaštite osobnih podataka, kibernetičke sigurnosti i umjetne inteligencije.

„Nadamo se da će iza ovog slijediti snažniji val implementacija povezanih digitalnih projekata, proizvoda i usluga i time prijeći s administracije na konkretizaciju. Hrvatskoj slijedi izborna godina, statistički poznate po usporavaju donošenje odluka u državnom i javnom sektoru, a posljedično i nešto sporijem rastu IT tržišta. Odveć ranije započeti val digitalnih i zelenih investicija poduprt snažnim financiranjem europskim novcem dovoljno se zahuktao da održi sadašnju veličinu domaćeg IT tržišta. Hrvatskoj još uvijek nedostaje privatnih investicija u razvoj vlastitih digitalnih proizvoda za značajniji odmak od dominanto uslužne IT ekonomije. Tu su mogući najveći strukturni pomaci za unaprjeđenje slike čitave IT industrije, a hoće li se nešto po toj temi učiniti 2024. godine – ostaje nam vidjeti“, zaključuju u King ICT-u.