Najviše poreza po stanovniku prikupi grad Zagreb, najmanje Kutjevo

Najviše poreza po stanovniku prikupi grad Zagreb, najmanje Kutjevo

Foto: Fotolia

Usporedba stavaka prihoda pojedinih gradova u omjeru s njihovim brojem stanovnika pokazala je kako se u Gradu Zagrebu na svakog stanovnika godišnje prikupi rekordnih 6.367 kuna poreznih prihoda. Uz Grad Zagreb, najviše se poreznih prihoda prikupilo u turističkim gradovima – Novalji, Hvaru, Rovinju i Opatiji jer je u sumu prihoda od poreza uključen i onaj prikupljen od strane turističkih gostiju.

Prema analizi prihoda od poreza na razini gradova temeljenu na podacima o izvršenju gradskih proračuna Ministarstva financija za 2014. godinu koju je pripremila tvrtka Bisnode, s druge je strane, po glavi stanovnika, najmanje je prihoda od poreza prikupljeno u slavonskim i južnodalmatinskim gradovima. Tako se u Kutjevu godišnje prikupi tek 463 kune prihoda od poreza na svakog stanovnika, a slijede Pleternica, Metković, Garešnica, Donji Miholjac te Opuzen.

Izvor: Bisnode

Promatrajući nadalje omjer prihoda od poreza i prireza na dohodak po stanovniku, ponovo prednjači Grad Zagreb i okolica. Dok je u Gradu Zagrebu taj iznos 6.014 kuna per capita, slijedi Sveta Nedelja gdje se ostvaruje 3.427 kuna, a u okolici se ističu se još i Zaprešić s 2.989 kuna i Samobor s 2.911 kuna. U Istri, najbolji omjer bilježi Grad Buzet s 3.076 kuna, a u Primorsko-goranskoj županiji Opatija s 2.939 kuna godišnjih prihoda od poreza i prireza na dohodak po stanovniku.

Izvor: Bisnode

Kako su prihodi od poreza i prireza na dohodak u prosjeku najveći izvor ukupnih poreznih prihoda lokalnih jedinica, gradovi s najnižim prihodima po stanovniku ujedno imaju i najniži omjer prihoda od poreza i prireza na dohodak. Tako se u prosjeku na svakog stanovnika Kutjeva u prosjeku godišnje u gradsku blagajnu slije tek 415 kuna na osnovu poreza i prireza na dohodak; a Kutjevo slijede Pleternica, Metković, Opuzen, Garešnica i Donji Miholjac.

Prilikom tumačenja ovog relativno niskog iznosa prihoda od poreza i prireza na dohodak valja uzeti u obzir uz činjenicu da se prihodi od poreza na dohodak dijele između Državnog proračuna, proračuna županija i proračuna jedinica lokalne samouprave na čijem se teritoriju dohodak ostvaruje; pri čemu je udio lokalne jedinice 60%.

U analizi su, uz podatke podacima o izvršenju gradskih proračuna Ministarstva financija za 2014. godinu.  korišteni i podaci Državnog zavoda za statistiku o broju stanovnika hrvatskih gradova s posljednjeg popisa stanovništva iz 2011. godine.

Tvrtka Bisnode Hrvatska, vodeći je ponuđač poslovnih informacija u Hrvatskoj te je dio međunarodne grupe Bisnode AB, najvećeg europskog ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu. Bisnode AB je na europskom tržištu informacija prisutan još od 1989. godine i okuplja više od 2500 stručnjaka iz 17 europskih država.

Još iz kategorije

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

Ericsson Nikola Tesla nagrađen na Bledu za WaterQ projekt

17.06.2018. komentiraj

Međunarodni Bledski festival vode još jednom se pokazao kao odlična platforma za povezivanje različitih javnih i privatnih organizacija te stručnjaka vezanih uz tematiku očuvanja i održivog korištenja voda. Dodjela nagrada u kategorijama korporativnih, nacionalnih i pojedinačnih projekata, među kojima je nagrada za velike tvrtke pripala Ericssonu Nikoli Tesli, otkrila je najbolje inovacije i prakse u vezi vode te projekte koje bi trebalo slijediti.

Nova generacija obiteljskih tvrtki

Nova generacija obiteljskih tvrtki

17.06.2018. komentiraj

Prema novom istraživanju Centra za obiteljske tvrtke u Deloitteu: Nova generacija voditelja obiteljskih tvrtki – istraživanje poslovnih ekosustava, brojne obiteljske tvrtke koje žele napredovati u današnjem dinamičnom, složenom poslovnom okruženju moraju pomno razmotriti vrste poslovnih odnosa koji mogu proizvesti dodanu vrijednost.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

Hrvatski poslodavci optimistični glede zapošljavanja u trećem kvartalu 2018.

15.06.2018. komentiraj

Čini se kako će oni koji traže posao u Hrvatskoj uskoro dobiti priliku pronaći novi posao. Ako je suditi po istraživanju tvrtke ManpowerGroup o prognozama zapošljavanja, koje je u Hrvatskoj provedeno po drugi put, možemo očekivati dosta aktivno tržište rada u sljedeća tri mjeseca.