München se ponovno vraća na Linux

München se ponovno vraća na Linux

Foto: DepositPhotos

Zavrzlame oko Münchena, Linuxa i Windowsa ne prestaju, a čini se da je pitanje korištenja operativnog sustav u gradskim institucijama postalo političko pitanje. Dakle, ponajveći njemački grad vraća se na Linux. Nakon što je već bio “na njemu” pa 2017. prešao natrag na Windows.

Naime, odluka o prelasku na Linux stupila je na snagu 2003., što je značilo da sva gradska tijela te njihovi srodni uredi prelaze na tada za njih apstraktni operativni sustav. Činilo se to hrabro i pomalo luckasto jer trebalo je sve zaposlene educirati, trebalo se umnogočemu prilagoditi i baš kad se činilo da stvari funkcioniraju, 2017. je izveden prijelaz na Windows 10, koji se trebao obaviti upravo s 2020.

To je značilo da 29.000 računala "dobiva" Microsoftov operativni sustav. Kao glavni se razlog navodio Office, bez kojeg se ipak navodno nije moglo u poslovanju Grada. Ali, nije to navedeno kao jedini razlog. Glavni je bio u slabijoj produktivnosti zaposlenika, koji se nikako nisu mogli naviknuti na novi operativni sustav.

Iza svega je stajao gradonačelnik Dieter Reiter, koji se u kampanju nove tranzicije bacio još 2014. i naišao na mnogo otpora jer se vjerovalo da u svemu stoje njegovi privatni interesi. No, to se nije dokazalo.

"Prijelaz na Linux koštao je 14 milijuna eura i nije obavljen u potpunosti, troškovi samo rastu i udvostručili bi se kroz narednih deset godina. Istovremeno, Windows 10 koštat će Grad 3,15 milijuna eura i zapravo smo kad se sve zbroji na istome, samo što sad ne moramo brinuti o kompatibilnosti, a i zaposleni su bolje upoznati s Microsoftovim operativnim sustavom", rekao je gradonačelnik Reiter dok se donosila odluka.

Stigla je nova vlast, s njom i nove odluke. Zeleni i socijaldemokrati ušli su u koaliciju te naveli da je prelazak na Windows preskup i da će Linux ipak biti operativni sustav za München sve do 2026.

"Procijenjeni troškovi iznosili bi oko 860 milijuna eura", poručili su novi vlastodršci Münchena te jasno dali do znanja zašto nema smisla u vremenima krize i njemačke recesije posezati za novim operativnim sustavom...

Još iz kategorije

Developeri ne pristaju na manje plaće jer rade od doma

Developeri ne pristaju na manje plaće jer rade od doma

04.07.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa postavila je više od četiri milijarde ljudi u izolaciju, a stotine milijuna počeli su raditi aktivno na daljinu, što su organizacije prihvatile kao novu stvarnost i nakon vrhunca krize, ali i pokušale iskoristiti kako bi uštedjele. Što se zaposlenima u IT sektoru ne sviđa.

Ružica Gelo pridružila se timu konzultanata tvrtke MKPS

Ružica Gelo pridružila se timu konzultanata tvrtke MKPS

03.07.2020. komentiraj

Tvrtka MKPS osnažila je tim dolaskom Ružice Gelo, stručnjakinje s više od 20 godina profesionalnog iskustva u područjima EU integracija i politika, objavili su iz ove konzultantske tvrtke. Profesionalnu karijeru započela je u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede, gdje je nakon podrške pregovorima o pristupanju Hrvatske Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, imenovana za voditeljicu odjela za EU i trgovinsku integraciju.

Prošli mjesec u IT javnim nabavama ugovoreno poslova u vrijednosti 303,13 milijuna kuna

Prošli mjesec u IT javnim nabavama ugovoreno poslova u vrijednosti 303,13 milijuna kuna

03.07.2020. komentiraj

Najnovija analiza Tenderi.hr o stanju na domaćem IT tržištu kada je riječ javnim nabavama pokazuje kako je ukupna vrijednost tendera za koje je sklopljen ugovor u lipnju bila 318,77 milijuna kuna, a ugovoreno je od toga iznosa 303,13 milijuna kuna.