BROJNE PREPREKE

Može li se Tesla još uvijek smatrati snažnim dugoročnim ulaganjem?

Čak i nakon nedavne rasprodaje, ukupna vrijednost dionica Tesle procijenjena je na 500 milijardi dolara.

Može li se Tesla još uvijek smatrati snažnim dugoročnim ulaganjem?
Depositphotos

Ulaganje u Teslu nije samo "klađenje" na uspjeh tvrtke, nego i viziju njenog lidera Elona Muska, koji dosljedno "prkosi" analitičarima, ulagačima i očekivanjima pa dionice njegove kompanije konstatno donose dobit svima koji u nju investiraju.

Otkako su Tesline dionice postale profitabilne 2020., njihova je vrijednost porasla mnogo više nego tradicionalnim proizvođačima automobila. Čak i nakon nedavne rasprodaje, ukupna vrijednost dionica Tesle procijenjena je na 500 milijardi dolara, što ih čini nekoliko puta vrednijom od dionica kompanija poput General Motorsa i Forda.

Međutim, Tesla i Musk se sada suočavaju s izazovima na nekoliko frontova. Ne samo da su isporuke vozila pale u prvom kvartalu, već su i znatno zaostajale za proizvodnjom, što ukazuje na slabljenje potražnje. Iako kompanija još nije objavila zaradu u prvom kvartalu, dobit će vjerojatno značajno pasti zbog povećane konkurencije u industriji električnih automobila.

Također, nedavni razvoj događaja izazvao je i uzbuđenje i zabrinutost u investicijskoj zajednici. Teslina odluka da "optimizira" radnu snagu odražava strateški pomak prema operativnoj učinkovitosti koji bi mogao donijeti značajne financijske koristi u nadolazećim kvartalima. U isto vrijeme, odluka da snizi cijene modela Y, S i X vozila naglašava njezinu sposobnost da brzo odgovori na tržišnu dinamiku, posebno usred povećane konkurencije u području električnih vozila. No, obustava proizvodnje dugo očekivanog Tesla Model 2 izazvala je zabrinutost među ulagačima i dovela do pada predviđanja analitičara.

Optimizam je splasnuo i nakon Tesline nedavne objave o povlačenju svih Cybertruck kamioneta zbog neispravne papučice gasa. Iako se očekuje da će financijski učinak biti minimalan, takav potez naglašava inherentne probleme u proizvodnji, ali i apostrofira važnost strogih mjera kontrole kvalitete. Budući da se prodaja električnih automobila bori usred sve veće konkurencije, slabljenja potražnje i visokih kamata, Tesla nade polaže u robotske taksije i bespilotnu tehnologiju vožnje. A 8. kolovoza stiže robotaksi,  barem prema najavama. Jer, već se "istaknuo" po odgađanju.

Ali, čak ako ih Tesla i lansira u kolovozu, propisi će vjerojatno otežati potpunu implementaciju. Prije nekoliko godina se razmatralo i očekivalo uvođenje autonomnih vozila, ali se nije ostvarilo zbog regulatornog pritiska, sigurnosnih problema i, između ostalog, snažnog medijskog nadzora.

Usprkos značajnom padu prihoda, isporuka, dobiti i zarade u prvom kvartalu u usporedbi s godinom ranije, Tesline dionice zabilježile su rast. Čini se da ulagači cijene predanost uvođenju pristupačnijih modela koristeći postojeće Tesline proizvodne linije. Ujedno, osim velikih planova na polju autonomnih električnih vozila, Musk očekuje početak prodaje humanoidnih robota Optimus do kraja sljedeće godine, smatrajući to važnim komercijalnim pothvatom.

Stoga, kako se raspoloženje oko Tesle pogoršava i preprodaja raste, pametni ulagači bi mogli uvidjeti vrijednost kupnje nakon povlačenja, te, koristeći kratkoročni pesimizam tržišta, kupiti dionice "na popustu".

Postoje mnogi katalizatori koji bi mogli ubrzati Teslin preporod. Očekivanja rasta tržišta električnih vozila za 2024. temelje se na rekordnoj godini, s oko 14 milijuna prodanih vozila u 2023., što predstavlja 18 posto svih prodanih automobila i porast s nezanemarivih 14 posto u 2022. To ukazuje na stabilan rast, iako mnoga velika tržišta ulaze u novu fazu u kojoj se potražnja pomiče s malog broja korisnika na masovno tržište.

U konačnici, bez obzira na kratkoročne prepreke, Tesla je dugoročno na dobrom putu.