Mobilni novčanici postali industrija vrijedna 2,5 bilijuna dolara

Mobilni novčanici postali industrija vrijedna 2,5 bilijuna dolara

Foto: DepositPhotos

Mobilni novčanici iz godine u godinu sve su sigurniji, uživaju samim time više povjerenja korisnika, upravo zato su i sve popularniji te u konačnici postaju iznimno vrijedna industrija. Konkretnije, u 2021. bi ona trebala dosegnuti vrijednost od vrtoglavih 2,5 bilijuna američkih dolara.

Naravno, tako nešto ne bi bilo izvedeno toliko brzo i ne bi bilo toliko vrijedno da pandemija koronavirusa nije uvelike promijenila ponašanje korisnika te samim time promijenila i način na koji obavljaju transakcije. Gotovina više nije opcija, ali ni kreditne kartice. Najveći zaokret zbio se prema mobilnom plaćanju jer je najpraktičnije, ali i najsigurnije.

Moglo se naslutiti da će biti ovako kad u srpnju ove godine pokazalo da ustavi mobilnih mjesta prodaje (POS - Point of Sale) uživaju sve veću popularnost kod manjih i srednjih maloprodajnika zahvaljujući benefitima koje donose "na stol".

Pa je tako Buy Shares predvidio da će do 2024. oko 1,8 milijardi mobilnih korisnika biti dio mobilne POS priče. Odnosno, ukupno bi bila riječ o njih 23,05 posto. Tako nešto bi značilo rast od 49,57 posto u odnosu na ovu godinu, u kojoj se mobilnim novčanicima koristi oko 1,3 milijarde ljudi.

Ali, najbitnija stavka za nagli rast industrije vezane za mobilne novčanike jest u činjenici da su slabije razvijene zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike postale razvijenije pa omogućile korisnicima plaćanje ovom metodom. Time se stiglo do vrijednosti industrije od 327,6 milijardi dolara u 2017. do onoga što se prognozira za iduću godinu. A to je rast od 266 posto! Do 2024. bi pak vrijednost transakcija mobilnih novčanika trebala dosegnuti čak četiri bilijuna dolara.

Što se tiče pojedinaca, u 2017. mobilne novčanike koristilo je 298,7 milijuna ljudi i prosječno su trošili tim putem 1097 dolara. Već u 2019. su trošili 1500 dolara, a do 2024. će trošiti u prosjeku 2254 dolara.

Još iz kategorije

Oporavak hrvatskog gospodarstva ovisit će o ulaganjima u privatni sektor

Oporavak hrvatskog gospodarstva ovisit će o ulaganjima u privatni sektor

02.03.2021.

Nigdje Europska komisija nije propisala da veliki dio sredstava mora otići u javni sektor, dok se privatni mora zadovoljiti mrvicama. Odbor za EU fondove UGP-a, stoga, poziva Vladu RH da dogovori s Europskom komisijom značajno veći udio namijenjen za poduzetnike.

Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe

Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe

01.03.2021.

Dosadašnji voditelj Tima za digitalnu transformaciju Dejan Donev, koji je razvio jedinstvenu aplikaciju na tržištu - KEKS Pay, od 1. ožujka preuzima novu ulogu u Erste banci. Pod njegovim vodstvom, Erste banka će u jednom sektoru objediniti cjelokupno digitalno poslovanje banke i članica grupe. Osim iznimno uspješne aplikacije KEKS Pay, koja je u posljednjih godinu dana udvostručila broj korisnika na gotovo 180 tisuća, riječ je i o novoj digitalnoj platformi George koja je prošle godine predstavljena na hrvatskom tržištu, a otada se kontinuirano nadograđuje. U prva četiri mjeseca od predstavljanja, George je aktiviralo više od 125.000 korisnika, a očekuje se da će do kraja 2024. godine imati oko pola milijuna korisnika u Hrvatskoj.

Čak 75 posto zaposlenika bi pristalo raditi za nižu plaću da mogu stalno raditi od doma

Čak 75 posto zaposlenika bi pristalo raditi za nižu plaću da mogu stalno raditi od doma

01.03.2021.

Citrix je kroz istraživanje provedeno nad tisuću zaposlenih Britanaca otkrio da bi 75 posto njih pristalo i na 20 posto nižu plaću ako bi mogli konstantno raditi na daljinu.