Microsoft ukida 5 posto radnih mjesta, preko 10 tisuća zaposlenika bi moglo dobiti otkaz

Microsoft ukida 5 posto radnih mjesta, preko 10 tisuća zaposlenika bi moglo dobiti otkaz
DepositPhotos

Microsoft je najavio otkaze za nešto više od 10.000 zaposlenih do 31. ožujka ove godine te se time pridružio društvu velikih tehnoloških kompanija koje posljednjih mjeseci posežu za iznimno nepopularnim rezovima.

Alphabet, Amazon i Salesforce su neke od njih unazad nekoliko tjedana, a još prije su se otkazima okrenuli Facebook, Twitter, Netflix, Intel, HP, Snap... Uz to, zamrznuta su ili usporena zapošljavanja te u ovim trenucima sve skupa i ne izgleda poticajno.

"Nažalost, nismo imuni na sve što se događa oko nas, ali uvjeren sam da će Microsoft iz ovoga izaći jači i kompetitivniji", kazao je izvršni direktor (CEO) Satya Nadella i time prebrisao riječi iz srpnja kad je najavio otkaze za oko tisuću zaposlenih.

Dakle, umjesto predviđanih jedan posto manje radne snage, Microsoft će nakon 31. ožujka imati oko pet posto manje zaposlenih nego što je imao s ulaskom u 2022. I nije prvi put da se ovako nešto događa, Microsoft je 2014. otpustio 18.000 ljudi, a 2017. njih 2850.

Rezultat ovakve situacije jest sjajno poslovanje tijekom pandemije koronavirusa, kad su se kompanije okrenule dinamičnijoj strategiji zapošljavanja, najčešće kroz honorarne ili ugovore na određeno. Nažalost, više ne postoji identična potreba za tolikim brojem zaposlenih i neki od njih sreću moraju pronaći drugdje.

No, nije pojačano zapošljavanje tijekom pandemije jedini razlog otkaza. Rast cijena, inflacija, globalni problemi kao trgovinski rat s Kinom i ruska invazija na Ukrajinu, nestašica komponentni koju prati lošija proizvodnja i općenito slabija potražnja za proizvodima i uslugama... kombinirano čine dovoljno argumenata rukovodećima da srežu broj ljudi u svojim kompanijama.

Američki dio zaposlenih, koji zadovoljava kriterije, dobit će otpremninu iznad tržišne, šest mjeseci prava na zdravstvenu skrb, pravo na dionice i otkazni rok od 60 dana.

Ukupno, Microsoft bi ovim potezima trebao uštedjeti oko 2,5 milijarde dolara kroz narednih 12 mjeseci i time poboljšati rezultat od dva posto rasta prihoda tijekom drugog kvartala, što je najniže zabilježena brojka još od 2016.